Колико је Реалу компликован пут до изласка из АЦБ лиге?!

И који су то захтеви Краљевског клуба?

Кошарка 21.02.2019 | 11:30
Колико је Реалу компликован пут до изласка из АЦБ лиге?!
Шпанска кошарка пролази кроз дане највећег скандала.

Одлука судија да признају кош Анта Томића у пресудним тренуцима финалног меча Купа краља против Реала подигао је досад невиђену прашину и изазвао праву буру на Пиринејима, али и широм Европе. Актуелни шампион Европе и Шпаније отворено је запретио иступањем из АЦБ лиге уколико се из седишта Савеза не призна да је судијска тројка покрала утакмицу и директно оштетила Реал. Аргумената је много на обе стране, а мадридски Ас бавио се питањем – шта би се догодило када би Реал Мадрид заиста иступио из АЦБ лиге?

Очигледно је да Реал не би могао да се такмичи ни у Купу краља, нити Суперкупу Шпаније, а не би имао ингеренције ни да организује паралелно национално такмичење. Такође се покренула и дебата око тога да ли би Реал Мадрид могао да буде члан Евролиге, ако би се немили сценарио заиста одиграо?

Према званичном правилнику Евролиге, један од услова да би клуб могао да добије А лиценцу и буде део власничког удела у елитном клупском такмичењу јесте и да наступа у домаћем првенству. Међутим, према чланку 5.3 тог правилника, изузетак се може догодити уз амин Управе Евролиге, само у случају да је клуб спречен да игра национално такмичење против своје воље.

Из Евролиге се досад нису званично оглашавали по овом питању, али су новинари поменутог мадридског листа дошли до незваничне информације из тог тела да ће се о овом случају водити дебата, ако се Реал заиста буде повукао из АЦБ лиге. Реал Мадрид је, подсетимо, један од власника ЕЦА, као и Басконија и Барселона.

Осим признања од стране Савеза да су покрадени, из Реала захтевају и драконске казне за судијску тројку Гарсија Гонзалес, Перез Перез и Хименез Трухиљо, али и њихове надређене. Постоје две могућности – да тројица судија буду суспендовани на неколико година, или да никада више не буду делегирани за Реалове утакмице.

Пако Монхас, директор судија, погледао је после утакмице снимак спорног детаља и признао да је Реал оштећен, што је касније открио Реалов директор за кошаркашке секције Хуан Карлос Санчез.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар