Koliko je Realu komplikovan put do izlaska iz ACB lige?!

I koji su to zahtevi Kraljevskog kluba?

Košarka 21.02.2019 | 11:30
Koliko je Realu komplikovan put do izlaska iz ACB lige?!
Španska košarka prolazi kroz dane najvećeg skandala.

Odluka sudija da priznaju koš Anta Tomića u presudnim trenucima finalnog meča Kupa kralja protiv Reala podigao je dosad neviđenu prašinu i izazvao pravu buru na Pirinejima, ali i širom Evrope. Aktuelni šampion Evrope i Španije otvoreno je zapretio istupanjem iz ACB lige ukoliko se iz sedišta Saveza ne prizna da je sudijska trojka pokrala utakmicu i direktno oštetila Real. Argumenata je mnogo na obe strane, a madridski As bavio se pitanjem – šta bi se dogodilo kada bi Real Madrid zaista istupio iz ACB lige?

Očigledno je da Real ne bi mogao da se takmiči ni u Kupu kralja, niti Superkupu Španije, a ne bi imao ingerencije ni da organizuje paralelno nacionalno takmičenje. Takođe se pokrenula i debata oko toga da li bi Real Madrid mogao da bude član Evrolige, ako bi se nemili scenario zaista odigrao?

Prema zvaničnom pravilniku Evrolige, jedan od uslova da bi klub mogao da dobije A licencu i bude deo vlasničkog udela u elitnom klupskom takmičenju jeste i da nastupa u domaćem prvenstvu. Međutim, prema članku 5.3 tog pravilnika, izuzetak se može dogoditi uz amin Uprave Evrolige, samo u slučaju da je klub sprečen da igra nacionalno takmičenje protiv svoje volje.

Iz Evrolige se dosad nisu zvanično oglašavali po ovom pitanju, ali su novinari pomenutog madridskog lista došli do nezvanične informacije iz tog tela da će se o ovom slučaju voditi debata, ako se Real zaista bude povukao iz ACB lige. Real Madrid je, podsetimo, jedan od vlasnika ECA, kao i Baskonija i Barselona.

Osim priznanja od strane Saveza da su pokradeni, iz Reala zahtevaju i drakonske kazne za sudijsku trojku Garsija Gonzales, Perez Perez i Himenez Truhiljo, ali i njihove nadređene. Postoje dve mogućnosti – da trojica sudija budu suspendovani na nekoliko godina, ili da nikada više ne budu delegirani za Realove utakmice.

Pako Monhas, direktor sudija, pogledao je posle utakmice snimak spornog detalja i priznao da je Real oštećen, što je kasnije otkrio Realov direktor za košarkaške sekcije Huan Karlos Sančez.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar