Љекари ступили у генерални штрајк

Синдикат доктора медицине и стоматологије Унско-санског кантона (УСК) јутрос је ступио у генерални штрајк због непоштовања Колективног уговора, односно изостанка другог повећања плате, које је било договорено још за новембар прошле године.

Босна и Херцеговина 18.02.2019 | 12:27
Љекари ступили у генерални штрајк
"Нажалост, јутрос је почео штрајк у свим здравственим установама УСК-а. Иако су колеге у неким установама добили договорено друго повећање плате, они су у духу синдикалне и колегијалне солидарности у потпуности подржали штрајк. Друго повећање плате није укалкулисано докторима запосленим у Кантоналној болници 'Др Ирфан Љубијанкић', Опћој болници у Санском Мосту, те Дому здравља у Бихаћу, што је негдје око 70 посто доктора који раде на подручју кантона", рекао је предсједник Синдиката доктора медицине и стоматологије Унско-санског кантона Недим Куртагић.

Из Синдиката су истакли како су овај пут пређене све границе стрпљења и флексибилности, те да неће одустати од својих захтјева.

"Били смо флексибилни још код преговарања и потписивања Колективног уговора. Затим смо на мјесец дана и замрзнули штрајк, али сада ово више нема смисла. Нажалост, не могу рећи ни да сам оптимиста, али истрајат ћемо у својим захтјевима", ријечи су Куртагића.

Министар здравства, рада и социјалне политике Нермина Ћемаловић напоменула је да је Влада УСК планирала одређена финансијска средства за помоћ овим здравственим установама, али да до усвајања Буџета не могу ништа конкретно урадити.

"Заиста је жалосно да љекари морају на овај начин тражити оно што им по Закону припада. Међутим, ми смо сада у изузетно тешкој ситуацији, јер до усвајања Буџета нисмо у могућности ништа урадити. То ће вјероватно бити крајем марта и ја сам на то упозорила представнике Синдиката на једном од састанака њиховог Управног одбора. Планирали смо новац за ово у Буџету за 2019. годину, али смо до његовог усвајања немоћни", додала је министрица Ћемаловић.

Доктори медицине и стоматологије на подручју Унско-санског кантона потврдили су да се штрајк одвија по Закону о штрајку, те да се поштују одредбе Споразума о минимуму послова за вријеме генералног штрајка. Животно угроженим пацијентима одмах се пружа неопходна медицинска помоћ, док се тренутно не третирају такозвани "хладни случајеви".

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дијагноза

18.02.2019 12:18

Однијеће њима Преседавајући гајбу пива и ријеши проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папак

18.02.2019 12:58

Ре дијагноза јос ако их загрли као оног зељезницара Кнезевица неце им бити добро.

Name

ре

18.02.2019 13:00

Највеца клетва у Њемацкој,дабода те његовао Босанац са купљеном дипломом.

Name

Исток

18.02.2019 12:54

Заболи палац функционере сто љекари страјкују. Па функционери се и не лијеце у ЈЗУ. Они то код приватника и све искесхирају. Тако да ови љекари само народу стете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.02.2019 13:38

Паметан си као двије будале! Па народ бира и подржава те политичаре! Нека се боре доктори за себе и политичари се боре преко народа па ста.

Name

сека

18.02.2019 15:17

доктори су добили Колективни уговор против закона. Траже повећање плата само љекарима а остали из тима нек се пуше. Срам их било, сад су добили поништење репрезентативности. Није их брига шта ће јести дјеца спремачица, мед.сестара, кухарица, портира итд. А сви раде и приватно, и на факултетима, сви су у политици, у УО здравствених установа.

ОДГОВОРИТЕ