Ljekari stupili u generalni štrajk

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) jutros je stupio u generalni štrajk zbog nepoštovanja Kolektivnog ugovora, odnosno izostanka drugog povećanja plate, koje je bilo dogovoreno još za novembar prošle godine.

Bosna i Hercegovina 18.02.2019 | 12:27
Ljekari stupili u generalni štrajk
"Nažalost, jutros je počeo štrajk u svim zdravstvenim ustanovama USK-a. Iako su kolege u nekim ustanovama dobili dogovoreno drugo povećanje plate, oni su u duhu sindikalne i kolegijalne solidarnosti u potpunosti podržali štrajk. Drugo povećanje plate nije ukalkulisano doktorima zaposlenim u Kantonalnoj bolnici 'Dr Irfan Ljubijankić', Općoj bolnici u Sanskom Mostu, te Domu zdravlja u Bihaću, što je negdje oko 70 posto doktora koji rade na području kantona", rekao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Nedim Kurtagić.

Iz Sindikata su istakli kako su ovaj put pređene sve granice strpljenja i fleksibilnosti, te da neće odustati od svojih zahtjeva.

"Bili smo fleksibilni još kod pregovaranja i potpisivanja Kolektivnog ugovora. Zatim smo na mjesec dana i zamrznuli štrajk, ali sada ovo više nema smisla. Nažalost, ne mogu reći ni da sam optimista, ali istrajat ćemo u svojim zahtjevima", riječi su Kurtagića.

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović napomenula je da je Vlada USK planirala određena finansijska sredstva za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama, ali da do usvajanja Budžeta ne mogu ništa konkretno uraditi.

"Zaista je žalosno da ljekari moraju na ovaj način tražiti ono što im po Zakonu pripada. Međutim, mi smo sada u izuzetno teškoj situaciji, jer do usvajanja Budžeta nismo u mogućnosti ništa uraditi. To će vjerovatno biti krajem marta i ja sam na to upozorila predstavnike Sindikata na jednom od sastanaka njihovog Upravnog odbora. Planirali smo novac za ovo u Budžetu za 2019. godinu, ali smo do njegovog usvajanja nemoćni", dodala je ministrica Ćemalović.

Doktori medicine i stomatologije na području Unsko-sanskog kantona potvrdili su da se štrajk odvija po Zakonu o štrajku, te da se poštuju odredbe Sporazuma o minimumu poslova za vrijeme generalnog štrajka. Životno ugroženim pacijentima odmah se pruža neophodna medicinska pomoć, dok se trenutno ne tretiraju takozvani "hladni slučajevi".

(Fena)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

18.02.2019 13:18

Odnijeće njima Presedavajući gajbu piva i riješi problem.

ODGOVORITE
Name

Papak

18.02.2019 13:58

Re dijagnoza jos ako ih zagrli kao onog zeljeznicara Knezevica nece im biti dobro.

Name

re

18.02.2019 14:00

Najveca kletva u Njemackoj,daboda te njegovao Bosanac sa kupljenom diplomom.

Name

Istok

18.02.2019 13:54

Zaboli palac funkcionere sto ljekari strajkuju. Pa funkcioneri se i ne lijece u JZU. Oni to kod privatnika i sve iskeshiraju. Tako da ovi ljekari samo narodu stete.

ODGOVORITE
Name

Ja

18.02.2019 14:38

Pametan si kao dvije budale! Pa narod bira i podržava te političare! Neka se bore doktori za sebe i političari se bore preko naroda pa sta.

Name

seka

18.02.2019 16:17

doktori su dobili Kolektivni ugovor protiv zakona. Traže povećanje plata samo ljekarima a ostali iz tima nek se puše. Sram ih bilo, sad su dobili poništenje reprezentativnosti. Nije ih briga šta će jesti djeca spremačica, med.sestara, kuharica, portira itd. A svi rade i privatno, i na fakultetima, svi su u politici, u UO zdravstvenih ustanova.

ODGOVORITE