Како најбогатији људи троше новац

Шта је то што би привукло пажњу најбогатијих људи на свијету? Ко су они и одакле им толики новац?

Занимљивости 18.02.2019 | 12:22
Како најбогатији људи троше новац
Према подацима компаније Wеалтх-X, прошле године у свијету су била 23 милиона изузетно богатих људи, чије заједничко богатство износило 62.000 милијарди долара.

Већина њих живи у Сједињеним Америчким Државама, на које одлази чак 40% свјетске популације богаташа.

Па, и међу богатима постоје разне категорије. Наиме, постоје они богати и они ултрабогати. Примјера ради, Wеалтх-X је категорисао да су богати они који имају од милион до 30 милиона долара. Ипак, највећи дио оних из ове категорије су на самом дну, јер имају од милион до пет милиона долара.

Ултрабогати су они који вриједе више од 30 милиона долара.  Наравно, када имате толико новца, намеће се питање на шта га трошите.

Иако многима звучи чудно, најбогатији људи на свијету доста новца поклоне, пише "Бусинесс Инсидер", а преноси портал "Сwот.ба".

Наиме, филантропија је веома важна како за ултрабогате, тако и за оне супербогате. Наиме, чак 57% супербогатих наводе да је давање новца у добротворне сврхе један од њихових приоритета.

Иако је у годинама након рецесије филантропија била у кризи, посљедњих година постоје јасни показатељи да се све то враћа на пријашњи ниво.

О томе најбоље говоре и тзв. мегапоклони. Наиме, само прошле године Џеф и Мекензи Безос су дали двије милијарде долара "Даy Оне Фунд", фондацији која се брине о бескућницима. Други познати Американац Мајкл Блумберг дао је 1,8 милијарди долара Унверзитету Џонс Хопкинс.

Најпопуларније области за давање донација међу богаташима су образовање, умјестност, култура и здравство.

Ипак, након филантропије, ови људи огроман новац дају у оно што сматрају својим пасијама, хобијима. Тако, рецимо, многи од њих улажу у спорт.

Када је ријеч о америчким богаташима, у првом реду је голф, затим фудбал, скијање, кошарка и бејзбол.

Гдје живе и гдје би их у будућности могло бити више?

Ипак, оно што многе највише занима свакако је каква је структура најбогатијих? Наиме, и даље мушкарци ту воде пред женама. Наиме, свега 16% богатих појединаца су жене. Када је ријеч о ултрабогатим појединцима, онда свега 14% чине жене.

Даље, структура је таква да 40% богатих живи у Сјеверној Америци, док четвртина живи у Европи, а друга четвртина у Азији. САД је земља са највише појединачних богаташа, а њу слиједе Кина, Јапан, Њемачка и Велика Британија.

Њујорк је и даље град са највише богатих становника него било који други град у свијету, иако је тај број у паду у односу на пријашње године. Па, ипак, скоро милион богатих појединаца живи у Њујорку. Други град са највише богаташа на свијету је Токио.

У Хонг Конгу је град у којем процентуално живи највише ултрабогатих, по чему је испред Њујорка.

Занимљиво, али земље за које се очекује да ће у блиској будућности забиљежити раст броја богаташа су Нигерија, Египат, Бангладеш и Вијетнам, и то у наредних пет година.

Када је ријеч о поријеклу новца, онда је свега је мали проценат најбогатијих људи на свијету наслиједио богатство. Већина богаташа је сама створила своја пословна царства и њих има чак 84% међу богаташима. Свега шет одсто је наслиједило новац, а њих 12% има комбиновано богатство: наслијеђено и зарађено.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Никола

18.02.2019 14:28

Боже, јел Бурле Милионер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yy

18.02.2019 15:21

ПОМОЗИ.БОЗЕ.СПАСИ.ЗЕМЉУ.ОД.ПРОКЛЕТНИКА

ОДГОВОРИТЕ