Јога чим се пробудите

Идеално време је одмах након буђења, а за почетак вежбања саветују се вежбе дисања које ће тело након ноћног одмора обогатити кисеоником.

Здравље 18.02.2019 | 11:50
Јога чим се пробудите
УКОЛИКО желите да будете здравији, снажнији и срећнији, вежбајте јогу! Идеално време је одмах након буђења, а за почетак вежбања саветују се вежбе дисања које ће тело након ноћног одмора обогатити кисеоником.

Јога се сматра природним антидепресивом и призната је као алтернативна медицинска метода. Положаји јоге успешно јачају психу, лече несаницу и отклањају хронични умор од свакодневице. Уз то јога вежбе су добре за јачање имунитета, регулишу варење и држе крвни притисак под контролом.

Одмах пошто урадите вежбе дисања, пређита на извођење јога положаја или асана.

ДУБОКИ ПРЕТКЛОН

Издахните. Спустите руке испред себе скроз до пода, тако да су вам дланови уз стопала, а главом дотакните колена. Ако не можете рукама да додирнете стопала, лагано савијте колена да бисте то успели.

ДИСАЊЕ НА НОС

Издахните и палцем десне руке затворите десну ноздрву. Удишите на леву ноздрву четири секунде, задржите ваздух 16 секунди. Затворите прстом и леву ноздрву, ослободите десну и издишите осам секунди, удишите четири и задржите ваздух 16 секунди. Ослободите леву ноздрву и издишите осам секунди... Циклус поновите пет до шест пута. Ова вежба дисања умирује и јача нервни систем и балансира рад целокупног метаболизма.

СТОМАЧНО ДИСАЊЕ

Фокусирајте се само на стомак и грудни кош. Остали део трупа не померајте приликом дисања. На издисај увуците трбух унутра, удахните и опустите га, па поновите исто. Урадите ову вежбу дисања од пет до десет пута. На овај начин снажно се масирају органи трбушне дупље, побољшава рад срца, снижава повишен крвни притисак и подстиче пробава.

ПОЛОЖАЈ ЈАХАЧА

Удахните. Спустите се и испружите десну ногу иза, лева је савијена у колену испред тела док су дланови положени у висини рамена на поду.

КОБРА

Из лежеће позиције удишући полагано формирајте положај кобре.

ПОЛОЖАЈ МОЛИТВЕ

Спојите ноге и усправите се, склопите руке испред себе. Издахните.

ОСМОКРАКИ ПОЗДРАВ

Савијених лактова спустите тело на подлогу, док су вам дланови и даље у ширини рамена. Само пет делова тела мора да додирује подлогу - стопала, колена, дланови, груди и брада.

САВИЈАЊЕ УНАЗАД

Удахните. Испружите руке високо изнад главе и савијајте се уназад колико можете.

ПАС КОЈИ ГЛЕДА НА ДОЛЕ

Дубоко издишући подигните се у лук без помицања руку. Ножни прсти и пете вам морају бити на подлози.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар