У Мачви и Семберији велика туга због смрти Шаулића

О Шаулићу говоре његови рођаци, поштоваоци и познаници из шабачке махале, који живе у Улици Авде Карабеговића: Да није певао, био би краљ фудбала.

Забава 18.02.2019 | 11:45
У Мачви и Семберији велика туга због смрти Шаулића
ДА није био краљ музике, био би краљ фудбала. Рођен је да буде велики, и то је и био, не само за живота, већ ће остати за сва времена.

Овако о Шабану Шаулићу говоре његови рођаци, поштоваоци и познаници из шабачке махале, који живе у Улици Авде Карабеговића, где је рођен и одакле се отиснуо у звездане естрадне воде певач јединственог гласа. Општа туга је не само у Шапцу, већ и у Лозници и Крупњу, где тамошњи мештани сматрају Шалета за род рођени. Тужни су и његови пријатељи на левој обали Дрине, у Бијељини и Семберији, одакле је Шабанова мајка Илдуза Демировић, где је певач провео добар део детињства.

- Шабанова мајка је дивно певала и она га је практично увела у најлепше тајне народне музике - прича Зане Шаулић, Шабанов рођак који живи у Лозници и одборник је у Скупштини града. - На мајку је повукао добар глас, а отац Хусо није жалио ни рада ни пара да га води по вашарима, како би могао да слуша тада популарне певаче, али и да покаже свој раскошни таленат. Велику улогу у његовом уметничком раду имао је и стриц Алија, легендарни шабачки спортиста, боем и бард. Нема ко није волео Шабана, то је човек који није имао непријатеље.

Зане нам открива и да је Шабан, једно време, пре више од четири деценије, живео у Лозници, где има доста родбине и пријатеља. Био је витез на фудбалском терену као лева полутка ФК Полет. Правио је чаролије на терену, а касније је наставио врсну игру и у шабачкој Мачви. Смешила му се бриљантна фудбалска каријера, али је пресудила људбав ка песми и музици. Колико Лозничани воле Шабана, видело се и прошле године на сахрани Синана Сакића, када су многи прилазили с највећим поштовањем и радошћу само да Шабану пруже руку.

Старији Шапчани живо се сећају првих Шабанових наступа у махали, а посебно у култној кафани "Код Лиле". Тадашњи ноћни живот "малог Париза" завршавао се искључиво у махали, где се седамдесетих година лумповало до зоре.

- Било је неписано правило да ко прође и као певач и као мангуп у кафани "Код Лиле", рачуна да је кадар да успе било где и било кад - сведочио је књижевник Драгиша Пењин.

- А Шабан је један од оних који су из те кафане отишли у уметничке висине.

Шабанова каријера, као и већине естрадних звезда бивше Југославије, почела је наступима на чувеном Шабачком малогоспојинском вашару. А Шабан је јединствен и по томе што је дуго, и након што је постао популаран, за Малу госпојину долазио у родни град.

На вест о трагедији, његова сестра Сарајка, која живи у Шапцу, отпутовала је у Београд, а са њом је и троје деце. Васпитани су патријархално и увек су са ујаком били као једна кућа.

- Као што је волео оца и мајку тако је волео и све чланове породице, рођаке, пријатеље, негујући и своју породицу у том духу, на шта је био поносан - причају познаници великог певача. 

РАСПЕВАНИ ДЕМИРОВИЋИ

СТАРИЈИ Бијељинци памте како су лепе гласове имали чланови породице Демировић, из које је Шабанова мајка Илдуза. Није ни чудо што је та кућа дала велике певаче као што су Шабан Шаулић и Хасан Дудић, чије су мајке рођене сестре.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар