ШПА: Реми Бетиса и Алавеса по мјери Севиље и Хетафеа!

Фудбалери Бетиса и Алавеса су својом утакмицом комплетирали недељни програм 24. кола шпанске ЛаЛиге, а меч је завршен без победника, резултатом 1:1.  Хесе Родригез, опасно близу да већ са 25 лета добије епитет бивши – Алавес однео бод са Виљамарина.  Бетисови навијачи разочарани.  "Виљамарин" захтевао три, па пристајао на бод.  Свих 43. 455 навијача на увек одлично опопуњеном двоспратном здању у ширем центру Севиље на ногама је испратило завршницу након чега је и тај бод, због ког су били незадовољни, чинио као фер погодба.

Фудбал 17.02.2019 | 23:39
ШПА: Реми Бетиса и Алавеса по мјери Севиље и Хетафеа!
Депортиво Алавес и Реал Бетис су две екипе које покушавају да изборе место у неком од два европска клупска такмичења за наредну сезону, а пре овог кола су се налазили на позицији шест, односно осам, где Алавес има 36 бодова, а Бетис три мање.

У првих два минута сусрета видели смо два жута картона, по један на обе стране. Прво је "пожутео" Дуарте, а само три минута после њега и искусни мексички фудбалер, Андрес Гуардадо.

Само неколико минута након Гуардадовог картона уследио је погодак за Бетис, а постигао га је аргентински репрезентативац, Ђовани Ло Селсо. Радост Бетиса је трајала само 13 минута, пошто је веома брзо мрежу затресао Гиљермо Марипан и тим резултатом се отишло на "велики одмор".

У другом полувремену су оба тренера извршила све три измене, па је с правом меч продужен за пет минута

Пред сам крај меча, тачније у 89. минуту пропуштена велика прилика за Алавес да дођу до тријумфа, а већ у наредном нападу још бољу прилику пропуштају играчи Бетиса.

Имали су домаћи иницијативу у последњим моментима меча, али оба центаршута Хоакина су лако отклоњена, па крајњи резултат остаје нерешен, 1:1.

И Бетис и Алавес остају на позицијама на којима су били и пре почетка овог кола, а то ће највише одговарати Севиљи и Хетафеу, који се налазе на позицијама четири и пет.

Судар светова на “Бенито Виљамарину“. Увек офанзивно орјентисани Бетис против традиционално тврдог Алавеса. Ове сезоне и једни и други неочекивано у конкуренцији за излазак у Лигу шампиона. Можда их је та могућност и уплашила, па у 24. колу Примере подела плена – 1:1 пред више од 43.000 људи на стадиону “Бенито Виљамарин“.

Резултат којим би Алавес морао да буде задовољнији по неколико основа. И зато што је био гост. И зато штоје јурио заостатак. Па и зато што је врло лако могло да буде 2:0 за Бетис. После поготка Ђованија Ло Селса за иницијално вођство домаћих, имали су Вердибланкоси идеалну прилику да дуплирају вођство и тиме баце госте из Баскије на конопце. На папиру, идеалан човек у шанси. Хесе Родригез је и доведен да би решавао овакве ситуације. Али Хесе Родригез је све ближи томе да га већ са 25 година прогласе бившим играчем.

Сам је био пред Алавесовим голманом Фернандом Пашеком, расни голгетери би то рутински решили. Хесе је оклевао, дриблао, посрнуо, дозволио Чилеанцу Гиљерму Марипану да на гол линији стигне ту лопту.

И да све буде горе, ту није био крај Хесеовим мукама, пошто га је судбина додатно казнила за тај промашај. А по оној старој “док једном не смркне, другом не сване“ у јунака меча је израстао баш Марипан. Већ у следећој акцији погодак Чилеанца за 1:1. Хесеов промашај тек тада је добио на тежини.

До краја меча очекивана доминација Бетиса, неколико претећих напада, али и Алавес је имао своју прилику. У последњим минутима меча Џонатан Каљери је био сам на седам метара од гола Пауа Лопеза, ухватио је волеј, али није успео да усмери лопту у мету.

И Бетис и Алавес остају испод црте које доноси милионе од Лиге шампиона. За сада. А пробудиће се и Севиља из тог сна.

У сезони 2016/17 обе је добио Алавес, у сезони 2018/19 Бетис, а ова нико никога.

После 0:0 крајем јула прошле године на "Мендизорози", средином фебруара на "Виљамарину" било је:

Бетис - Алавес 1:1 (1:1) у последњем мечу дана, који је почео поразом Реал Мадрида код куће после вођства на полувремену.

За вечерњи "прајм тајм" остављен је судар тимова који се боре за Лигу Европе и то не случајно, и то с пуним правом, иако се дуел зелено и плаво-белих после равноправног првог полувремена свео на хаотичну иницијативу домаћих и углавном сталожен дефанзивни став гостујућих.

На крају, иако са једним ударцем ка голу у другом полувремену до уласка у надокаду, фудбалери Алавеса могли су да стигну до сва три бода после неколико брзих акција којима су запретили.

Свих 43.455 навијача на увек одлично опопуњеном двоспратном здању у ширем центру Севиље на ногама је испратило завршницу након чега је и тај бод, због ког су до тада незадовољно ширили руке и тражили напад по сваку цену, одједном заличио на фер погодбу.

Српски фудбалер Дарко Брашанац одиграо је свих 90 минута против бившег клуба, који га је 2016. одвео из Партизана.

У првом делу Хесе Родригез најавио је навијачима да ће их само нервирати у наставку утакмице, па је успео да промаши зицер и у том 15. минуту, али је био те среће да се лопта после интервенције одличног Фернанда Пачека одбије право испред Ло Селса који је успео рефлексно да реагује и убаци је у мрежу.

Био је то пети првенствени, а чак 11. младог Аргентинца од летошњег доласка на позајмицу из Пари сен Жермена који је његове услуге наплатио два милиона евра. Претпоставка је да би зелено-бели за њега на лето морали да плате око 35 милиона евра, уколико буду желели да га задрже и, наравно, уколико буде желео да остане.

Родригез је промашио одличну шансу и у 23. минуту и то Алавес као да је осетио, па је по првом наредном одласку пред Пау Лопеза изједначио и то после несвакидашњег главомета у шеснаестерцу домаћих који је решио да прекрати Гиљермо Марипан.

Чилеанац је постигао први гол у Ла Лиги у дресу Алавеса, који носи већ другу сезону.

"Хууууј" се чуло и у 40. минуту када је Андрес Гвардадо пребацио пречку из одличне позиције за смирен и прецизан ударац, што је само појачало нервозу на трибинама. 

По повратку на терен, Сетијен је наредио игру на све или ништа, Абелардо решио да чека шансу и дочекао би је можда већ у 63. минуту, када је стрелац изједначујућег гола снажно шутирао у финишу брзе акције целог тима али је Лопез добио прилику да се истакне.

Гардови су пали у финишу, када је поново Гвардадо имао прилику, али је његов ударац у 88. минуту био замало непрецизан, након чега је Жонатан Каљери шутирао преко гола попут Марипана пола сата раније, а драма без голова у наставку завршена је недовољно јаким и прецизним ударцем Лорена главом у надокнади времена, који је Пачеко "као мачка" дочекао.

Алавес је вратио четири бода предности на табели за вечерашњим ривалом у Баскију, што је и био циљ.

Колико је офанзивна постава тренера Кике Сетијена уједно и непредвидива сведоче и резултати у последње време. Од победе у продужецима четвртфинала Купа краља на "Виљамарину" над Еспањолом од 3:1, зелено-бели су урадили нешто заиста тешко и победили Атлетико Мадрид на истом месту симеоновским резултатом 1:0, потом се наиграли фудбала у првој утакмици полуфинала купа са Валенсијом када је било 2:2, да би три дана касније умор стигао на наплату у Леганесу где је било лаганих 3:0.

Бетис је потом одлетео у Француску и у четвртак увече одиграо 3:3 са Реном у првој утакмици шеснаестине финала Лиге Европе, након чега је екипа поново вечерас показала доста енергије и жеље, али то није било довољно.

Примера, 24. коло:

Петак

Еибар - Хетафе 2:2 (0:1)
/Чарлс 67 - Мата 37, Фолкијер 52/

Субота

Селта - Леванте 1:4 (0:2)
/Моралес 20, 63, Коке 40, Борха Мајорал 90+2 - Мендез 88 /

Рајо Ваљекано - Атлетико Мадрид 0:1 (0:0)
/Гризман 74/

Сосиједад - Леганес 3:0 (0:0)
/Ојарзабал 50, 59, Вилијан Хозе 75/

Барселона - Ваљадолид 1:0 (1:0)
/Меси 43/

Недеља

Реал Мадрид – Ђирона 1:2 (1:0)
/Каземиро 25 – Стуани 65 пен, Порту 75/

Валенсија - Еспањол 0:0

Виљареал - Севиља 3:0 (2:0)
/Гонзалес 20, Екамби 45, Педраза 86/

Бетис -Алавес 1:1 (1:1)
/Ло Селсо 15 – Марипан 28/

Понедељак

21.00: Уеска - Атлетик Билбао

Табела: Барселона 54, Атлетико 47, Реал 45, Севиља 37, Хетафе 36, Алавес 36, Сосиједад 34, Валенсија 32, Бетис 33, Еибар 31, Леванте 30, Леганес 29, Еспањол 29, Билбао (-1) 27, Ђирона 27, Ваљадолид 26, Селта 24, Рајо Ваљекано 23, Виљареал 23, Уеска (-1) 18.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар