ŠPA: Remi Betisa i Alavesa po mjeri Sevilje i Hetafea!

Fudbaleri Betisa i Alavesa su svojom utakmicom kompletirali nedeljni program 24. kola španske LaLige, a meč je završen bez pobednika, rezultatom 1:1.  Hese Rodrigez, opasno blizu da već sa 25 leta dobije epitet bivši – Alaves odneo bod sa Viljamarina.  Betisovi navijači razočarani.  "Viljamarin" zahtevao tri, pa pristajao na bod.  Svih 43. 455 navijača na uvek odlično opopunjenom dvospratnom zdanju u širem centru Sevilje na nogama je ispratilo završnicu nakon čega je i taj bod, zbog kog su bili nezadovoljni, činio kao fer pogodba.

Fudbal 17.02.2019 | 23:39
ŠPA: Remi Betisa i Alavesa po mjeri Sevilje i Hetafea!
Deportivo Alaves i Real Betis su dve ekipe koje pokušavaju da izbore mesto u nekom od dva evropska klupska takmičenja za narednu sezonu, a pre ovog kola su se nalazili na poziciji šest, odnosno osam, gde Alaves ima 36 bodova, a Betis tri manje.

U prvih dva minuta susreta videli smo dva žuta kartona, po jedan na obe strane. Prvo je "požuteo" Duarte, a samo tri minuta posle njega i iskusni meksički fudbaler, Andres Guardado.

Samo nekoliko minuta nakon Guardadovog kartona usledio je pogodak za Betis, a postigao ga je argentinski reprezentativac, Đovani Lo Selso. Radost Betisa je trajala samo 13 minuta, pošto je veoma brzo mrežu zatresao Giljermo Maripan i tim rezultatom se otišlo na "veliki odmor".

U drugom poluvremenu su oba trenera izvršila sve tri izmene, pa je s pravom meč produžen za pet minuta

Pred sam kraj meča, tačnije u 89. minutu propuštena velika prilika za Alaves da dođu do trijumfa, a već u narednom napadu još bolju priliku propuštaju igrači Betisa.

Imali su domaći inicijativu u poslednjim momentima meča, ali oba centaršuta Hoakina su lako otklonjena, pa krajnji rezultat ostaje nerešen, 1:1.

I Betis i Alaves ostaju na pozicijama na kojima su bili i pre početka ovog kola, a to će najviše odgovarati Sevilji i Hetafeu, koji se nalaze na pozicijama četiri i pet.

Sudar svetova na “Benito Viljamarinu“. Uvek ofanzivno orjentisani Betis protiv tradicionalno tvrdog Alavesa. Ove sezone i jedni i drugi neočekivano u konkurenciji za izlazak u Ligu šampiona. Možda ih je ta mogućnost i uplašila, pa u 24. kolu Primere podela plena – 1:1 pred više od 43.000 ljudi na stadionu “Benito Viljamarin“.

Rezultat kojim bi Alaves morao da bude zadovoljniji po nekoliko osnova. I zato što je bio gost. I zato štoje jurio zaostatak. Pa i zato što je vrlo lako moglo da bude 2:0 za Betis. Posle pogotka Đovanija Lo Selsa za inicijalno vođstvo domaćih, imali su Verdiblankosi idealnu priliku da dupliraju vođstvo i time bace goste iz Baskije na konopce. Na papiru, idealan čovek u šansi. Hese Rodrigez je i doveden da bi rešavao ovakve situacije. Ali Hese Rodrigez je sve bliži tome da ga već sa 25 godina proglase bivšim igračem.

Sam je bio pred Alavesovim golmanom Fernandom Pašekom, rasni golgeteri bi to rutinski rešili. Hese je oklevao, driblao, posrnuo, dozvolio Čileancu Giljermu Maripanu da na gol liniji stigne tu loptu.

I da sve bude gore, tu nije bio kraj Heseovim mukama, pošto ga je sudbina dodatno kaznila za taj promašaj. A po onoj staroj “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“ u junaka meča je izrastao baš Maripan. Već u sledećoj akciji pogodak Čileanca za 1:1. Heseov promašaj tek tada je dobio na težini.

Do kraja meča očekivana dominacija Betisa, nekoliko pretećih napada, ali i Alaves je imao svoju priliku. U poslednjim minutima meča Džonatan Kaljeri je bio sam na sedam metara od gola Paua Lopeza, uhvatio je volej, ali nije uspeo da usmeri loptu u metu.

I Betis i Alaves ostaju ispod crte koje donosi milione od Lige šampiona. Za sada. A probudiće se i Sevilja iz tog sna.

U sezoni 2016/17 obe je dobio Alaves, u sezoni 2018/19 Betis, a ova niko nikoga.

Posle 0:0 krajem jula prošle godine na "Mendizorozi", sredinom februara na "Viljamarinu" bilo je:

Betis - Alaves 1:1 (1:1) u poslednjem meču dana, koji je počeo porazom Real Madrida kod kuće posle vođstva na poluvremenu.

Za večernji "prajm tajm" ostavljen je sudar timova koji se bore za Ligu Evrope i to ne slučajno, i to s punim pravom, iako se duel zeleno i plavo-belih posle ravnopravnog prvog poluvremena sveo na haotičnu inicijativu domaćih i uglavnom staložen defanzivni stav gostujućih.

Na kraju, iako sa jednim udarcem ka golu u drugom poluvremenu do ulaska u nadokadu, fudbaleri Alavesa mogli su da stignu do sva tri boda posle nekoliko brzih akcija kojima su zapretili.

Svih 43.455 navijača na uvek odlično opopunjenom dvospratnom zdanju u širem centru Sevilje na nogama je ispratilo završnicu nakon čega je i taj bod, zbog kog su do tada nezadovoljno širili ruke i tražili napad po svaku cenu, odjednom zaličio na fer pogodbu.

Srpski fudbaler Darko Brašanac odigrao je svih 90 minuta protiv bivšeg kluba, koji ga je 2016. odveo iz Partizana.

U prvom delu Hese Rodrigez najavio je navijačima da će ih samo nervirati u nastavku utakmice, pa je uspeo da promaši zicer i u tom 15. minutu, ali je bio te sreće da se lopta posle intervencije odličnog Fernanda Pačeka odbije pravo ispred Lo Selsa koji je uspeo refleksno da reaguje i ubaci je u mrežu.

Bio je to peti prvenstveni, a čak 11. mladog Argentinca od letošnjeg dolaska na pozajmicu iz Pari sen Žermena koji je njegove usluge naplatio dva miliona evra. Pretpostavka je da bi zeleno-beli za njega na leto morali da plate oko 35 miliona evra, ukoliko budu želeli da ga zadrže i, naravno, ukoliko bude želeo da ostane.

Rodrigez je promašio odličnu šansu i u 23. minutu i to Alaves kao da je osetio, pa je po prvom narednom odlasku pred Pau Lopeza izjednačio i to posle nesvakidašnjeg glavometa u šesnaestercu domaćih koji je rešio da prekrati Giljermo Maripan.

Čileanac je postigao prvi gol u La Ligi u dresu Alavesa, koji nosi već drugu sezonu.

"Huuuuj" se čulo i u 40. minutu kada je Andres Gvardado prebacio prečku iz odlične pozicije za smiren i precizan udarac, što je samo pojačalo nervozu na tribinama. 

Po povratku na teren, Setijen je naredio igru na sve ili ništa, Abelardo rešio da čeka šansu i dočekao bi je možda već u 63. minutu, kada je strelac izjednačujućeg gola snažno šutirao u finišu brze akcije celog tima ali je Lopez dobio priliku da se istakne.

Gardovi su pali u finišu, kada je ponovo Gvardado imao priliku, ali je njegov udarac u 88. minutu bio zamalo neprecizan, nakon čega je Žonatan Kaljeri šutirao preko gola poput Maripana pola sata ranije, a drama bez golova u nastavku završena je nedovoljno jakim i preciznim udarcem Lorena glavom u nadoknadi vremena, koji je Pačeko "kao mačka" dočekao.

Alaves je vratio četiri boda prednosti na tabeli za večerašnjim rivalom u Baskiju, što je i bio cilj.

Koliko je ofanzivna postava trenera Kike Setijena ujedno i nepredvidiva svedoče i rezultati u poslednje vreme. Od pobede u produžecima četvrtfinala Kupa kralja na "Viljamarinu" nad Espanjolom od 3:1, zeleno-beli su uradili nešto zaista teško i pobedili Atletiko Madrid na istom mestu simeonovskim rezultatom 1:0, potom se naigrali fudbala u prvoj utakmici polufinala kupa sa Valensijom kada je bilo 2:2, da bi tri dana kasnije umor stigao na naplatu u Leganesu gde je bilo laganih 3:0.

Betis je potom odleteo u Francusku i u četvrtak uveče odigrao 3:3 sa Renom u prvoj utakmici šesnaestine finala Lige Evrope, nakon čega je ekipa ponovo večeras pokazala dosta energije i želje, ali to nije bilo dovoljno.

Primera, 24. kolo:

Petak

Eibar - Hetafe 2:2 (0:1)
/Čarls 67 - Mata 37, Folkijer 52/

Subota

Selta - Levante 1:4 (0:2)
/Morales 20, 63, Koke 40, Borha Majoral 90+2 - Mendez 88 /

Rajo Valjekano - Atletiko Madrid 0:1 (0:0)
/Grizman 74/

Sosijedad - Leganes 3:0 (0:0)
/Ojarzabal 50, 59, Vilijan Hoze 75/

Barselona - Valjadolid 1:0 (1:0)
/Mesi 43/

Nedelja

Real Madrid – Đirona 1:2 (1:0)
/Kazemiro 25 – Stuani 65 pen, Portu 75/

Valensija - Espanjol 0:0

Viljareal - Sevilja 3:0 (2:0)
/Gonzales 20, Ekambi 45, Pedraza 86/

Betis -Alaves 1:1 (1:1)
/Lo Selso 15 – Maripan 28/

Ponedeljak

21.00: Ueska - Atletik Bilbao

Tabela: Barselona 54, Atletiko 47, Real 45, Sevilja 37, Hetafe 36, Alaves 36, Sosijedad 34, Valensija 32, Betis 33, Eibar 31, Levante 30, Leganes 29, Espanjol 29, Bilbao (-1) 27, Đirona 27, Valjadolid 26, Selta 24, Rajo Valjekano 23, Viljareal 23, Ueska (-1) 18.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar