И спектакл и скандал: Барселона опет узела Куп краља!

Преокрет, спектакл, скандал – Пешић преко Реала до Купа краља! Кошаркаши Барселоне одбранили су трофеј Купа краља у спектакуларном финалу са Реалом.  Невероватан меч у финалу шпанског купа и тријумф екипе Светислава Пешића за инфаркт. Судије саме себе довеле у први план! Вече лудих завршница! Свемирска кошарка и несхватљиве судијске грешке, Каријевој Барси Куп краља.  Велико славље Каталонаца, који су добили готово изгубљен меч у Мадриду - 94:93!

Кошарка 17.02.2019 | 23:32
И спектакл и скандал: Барселона опет узела Куп краља!
Барселона је победила највећег ривала 94:93 после нестварне завршнице у Мадриду.

Јунак је постао Анте Томић који је секунд пре краја положио лопту на други обруч, а Ентони Ренфолд блокирао шут након што је лопта дотакла таблу, па је кош признат.

Претходно је Барселона серијом 17:0 на старту последњег квартала надокнадила 17 поена заостатка из треће четвртине, била на корак од победе, али је Серхио Љуљ сјајним шутем у последњој секунди донео продужетак.



Уследила је жестока борба у додатних пет минута, а Барса стиче наизглед недостижних 92:87 на 21 секунд пре краја. 

Рендолф тројком враћа наду Реалу, али Синглтон креће у контру за победу. Међутим, судије нису свирале фаул иако га је Џејси Керол намерно ударио у главу.

С друге стране, Керол поентира уз додатно слободно бацање и преокреће на 93:92 на четири секунде пре краја. 

Ту није био крај драми, Томић успева секунде пре краја да донесе кош на поменути начин, а онда је Љуљ замало шокирао Каталонце. 

Гађао је са своје половине терена, погодио је обруч, али није имао среће. Светислав Пешић донео је Барселони 25. трофеј Купа.

Барсу је предводио Томас Ертел са 22 поена и 6 асистенција, 15 је додао Виктор Клавер уз 7 скокова, 14 је убацио капитен Томић уз такође 7 ухваћених лопти, 12 је постигао Кајл Кјурик, а 10 Кевин Пангос. 

Најефикаснији у екипи Реала био је Факундо Кампацо са 19 поена уз 5 асистенција, 14 је убацио Фабијан Козер, 13 је додао Серхио Љуљ, а 12 Густаво Ајон уз 8 скокова и 5 проигравања.



Једна од најбољих утакмица у новијој историји шпанске кошарке одиграна је вечерас у Мадриду. Реал и Барселона су приредили невероватну драму свим љубитељима игре под обручима, а бојиште је на крају уздигнутих руку напустио каталонски тим. Можда је ово ера Реалове доминације, али Краљ је поново добио тежак ударац. Барселона, предвођена легендарним српским стручњаком Светиславом Пешићем, поново је савладала највећег ривала и одбранила трофеј Купа краља - 94:93.

Нажалост, фантастичну кошаркашку представу поквариле су еврологашке судије Гарсија Гонзалес, Перез Перез и Хименез Трухиљо, које су у последњим тренуцима продужетка прво пропустиле да досуде фаул над Крисом Синглотоном, а онда су своју грешку комензовале у последњем нападу, када су признале крајње дискутабилне поене Анта Томића.

Када се све сагледа, Каталонци су приредили право чудо, с обзиром да је актуелни првак Шпаније и шампион Европе на почетку четврте четвртине водио са 15 поена предности (61:46), али је онда уследила невероватна шутерска рапсодија Барселоне, коју је у финишу зауставио невероватни Серхио Љуљ и поенима уз звук сирене обезбедио продужетке свом тиму. Легендарни плејмејкер Реала је и у последњим секундама продужетка умало погодио шут са читавог терена, али се лопта ипак од табле одбила у убруч и завршила у пољу.

Одавно није виђен меч са оволико расположених играча на обе стране, а на крају је улога хероја припала Томићу. Ипак, најбољи играч Барселоне на овом мечу био је Ертел, који је убацио 22 поена и имао шест асистенција, али је његов утицај на коначан резултат био највећи онда када су се Каталонци враћали у игру. Клавер је убацио 15, Томић 14, а Кјурик 12 поена.

Код Реала је најефикаснији био Факундо Кампацо са 19 постигнутих поена. Рендолф је убацио 16, Козер 14, Љуљ 13, а Ајон 12.

Плакао је капитен Реала Фелипе Рејес када је напуштао терен после финала Купа краља.

Његов тим, шампион Европе, изгубио је у драматичном финалу од новог-старог освајача трофеја - екипе српског стручњака Светислава "Карија" Пешића.

И то у Мадриду!

Реал Мадрид - Барселона 93:94 (16:20, 19:15, 25:11, 17:31, 16:17)

После 45 минута антологијске борбе, Каталонци су славили на постољу у дому највећег ривала - први пут од 2011. године. Тамо их је довео Анте Томић, одлучујућим поготком у последњим секундама продужетка, којим је вратио пехар у "Палау Блауграну".

Управо је хрватски центар подигао пехар и почео славље, посут конфетама, након вансеријског меча и две судијске грешке, о којима ће се наредних дана причати колико и о току ове утакмице.

Поред тога што је четврта четвртина креирала драму, што је Серхио Љуљ "флоутером" постигао кош за продужетак и иако је Томић дао последње поене, главне звезде су нажалост биле судије.

У претпоследњем нападу Барселоне, при њеном вођству "плус 2", судије су превиделе очигледан фаул Ентонија Рендолфа, који је ударцем у главу зауставио Криса Синглтона! Арбитри се нису огласили, пустили су да се игра настави, а онда су на другој страни признали погодак Џејсија Керола уз прекршај Кајла Кјурика. Реал је тако повео 93:92.

Барселони су остале 4,3 секунде, Пешић је позвао тајм-аут и нацртао акцију за Томића. Хрват је прихватио лопту, окренуо се око чувара и шутирао о таблу из позиције под кошем. Ентони Рендолф је скочио и блокадом зауставио ту лопту! 

Судије су зауставиле игру, отишле да погледају снимак и нису виделе да је Томићева лопта погодила обруч пре него што је Рендолф зауставио. Признале су кош!

Након што је и Реал оштећен, Љуљ је поново узео лопту и покушао да погоди преко половине терена, али је лопта стала на обручу. Барселона је тако одбранила трофеј Купа у једном од најконтроверзнијих финала овог такмичења!

Реал: Козер 14, Рендолф 16 (4/8 за три, 7 ск), Кампацо 19 (1/7 за три, 5 ас), Ајон 12 (5 ас), Дек 2, Фернандез 5 (1/6 за три), Керол 5, Таварес 2, Љуљ 13 (3/6 за три), Препелич, Тејло 3, Рејес 2.

Барселона: Пенгос 10, Рибас 2, Синглтон 4 (9 ск), Клавер 15 (3/5 за три, 7 ск), Томић 14 (7 ск), Серафан 6, Ханга 2, Блажић, Смитс, Ертел 22 (6 ас), Ориола 7, Кјурик 12 (3/4 за три).

Куп краља 2018/19:

четвртфинала

Барселона - Валенсија 86:79
Тенерифе - Уникаха 88:78
Басконија - Хувентуд 89:98
Реал Мадрид - Естудијантес 94:63

полуфинала

Барселона - Тенерифе 92:86
Хувентуд - Реал Мадрид 81:93

финале

Реал Мадрид - Барселона 93:94

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар