I spektakl i skandal: Barselona opet uzela Kup kralja!

Preokret, spektakl, skandal – Pešić preko Reala do Kupa kralja! Košarkaši Barselone odbranili su trofej Kupa kralja u spektakularnom finalu sa Realom.  Neverovatan meč u finalu španskog kupa i trijumf ekipe Svetislava Pešića za infarkt. Sudije same sebe dovele u prvi plan! Veče ludih završnica! Svemirska košarka i neshvatljive sudijske greške, Karijevoj Barsi Kup kralja.  Veliko slavlje Katalonaca, koji su dobili gotovo izgubljen meč u Madridu - 94:93!

Košarka 17.02.2019 | 23:32
I spektakl i skandal: Barselona opet uzela Kup kralja!
Barselona je pobedila najvećeg rivala 94:93 posle nestvarne završnice u Madridu.

Junak je postao Ante Tomić koji je sekund pre kraja položio loptu na drugi obruč, a Entoni Renfold blokirao šut nakon što je lopta dotakla tablu, pa je koš priznat.

Prethodno je Barselona serijom 17:0 na startu poslednjeg kvartala nadoknadila 17 poena zaostatka iz treće četvrtine, bila na korak od pobede, ali je Serhio Ljulj sjajnim šutem u poslednjoj sekundi doneo produžetak.



Usledila je žestoka borba u dodatnih pet minuta, a Barsa stiče naizgled nedostižnih 92:87 na 21 sekund pre kraja. 

Rendolf trojkom vraća nadu Realu, ali Singlton kreće u kontru za pobedu. Međutim, sudije nisu svirale faul iako ga je Džejsi Kerol namerno udario u glavu.

S druge strane, Kerol poentira uz dodatno slobodno bacanje i preokreće na 93:92 na četiri sekunde pre kraja. 

Tu nije bio kraj drami, Tomić uspeva sekunde pre kraja da donese koš na pomenuti način, a onda je Ljulj zamalo šokirao Katalonce. 

Gađao je sa svoje polovine terena, pogodio je obruč, ali nije imao sreće. Svetislav Pešić doneo je Barseloni 25. trofej Kupa.

Barsu je predvodio Tomas Ertel sa 22 poena i 6 asistencija, 15 je dodao Viktor Klaver uz 7 skokova, 14 je ubacio kapiten Tomić uz takođe 7 uhvaćenih lopti, 12 je postigao Kajl Kjurik, a 10 Kevin Pangos. 

Najefikasniji u ekipi Reala bio je Fakundo Kampaco sa 19 poena uz 5 asistencija, 14 je ubacio Fabijan Kozer, 13 je dodao Serhio Ljulj, a 12 Gustavo Ajon uz 8 skokova i 5 proigravanja.



Jedna od najboljih utakmica u novijoj istoriji španske košarke odigrana je večeras u Madridu. Real i Barselona su priredili neverovatnu dramu svim ljubiteljima igre pod obručima, a bojište je na kraju uzdignutih ruku napustio katalonski tim. Možda je ovo era Realove dominacije, ali Kralj je ponovo dobio težak udarac. Barselona, predvođena legendarnim srpskim stručnjakom Svetislavom Pešićem, ponovo je savladala najvećeg rivala i odbranila trofej Kupa kralja - 94:93.

Nažalost, fantastičnu košarkašku predstavu pokvarile su evrologaške sudije Garsija Gonzales, Perez Perez i Himenez Truhiljo, koje su u poslednjim trenucima produžetka prvo propustile da dosude faul nad Krisom Singlotonom, a onda su svoju grešku komenzovale u poslednjem napadu, kada su priznale krajnje diskutabilne poene Anta Tomića.

Kada se sve sagleda, Katalonci su priredili pravo čudo, s obzirom da je aktuelni prvak Španije i šampion Evrope na početku četvrte četvrtine vodio sa 15 poena prednosti (61:46), ali je onda usledila neverovatna šuterska rapsodija Barselone, koju je u finišu zaustavio neverovatni Serhio Ljulj i poenima uz zvuk sirene obezbedio produžetke svom timu. Legendarni plejmejker Reala je i u poslednjim sekundama produžetka umalo pogodio šut sa čitavog terena, ali se lopta ipak od table odbila u ubruč i završila u polju.

Odavno nije viđen meč sa ovoliko raspoloženih igrača na obe strane, a na kraju je uloga heroja pripala Tomiću. Ipak, najbolji igrač Barselone na ovom meču bio je Ertel, koji je ubacio 22 poena i imao šest asistencija, ali je njegov uticaj na konačan rezultat bio najveći onda kada su se Katalonci vraćali u igru. Klaver je ubacio 15, Tomić 14, a Kjurik 12 poena.

Kod Reala je najefikasniji bio Fakundo Kampaco sa 19 postignutih poena. Rendolf je ubacio 16, Kozer 14, Ljulj 13, a Ajon 12.

Plakao je kapiten Reala Felipe Rejes kada je napuštao teren posle finala Kupa kralja.

Njegov tim, šampion Evrope, izgubio je u dramatičnom finalu od novog-starog osvajača trofeja - ekipe srpskog stručnjaka Svetislava "Karija" Pešića.

I to u Madridu!

Real Madrid - Barselona 93:94 (16:20, 19:15, 25:11, 17:31, 16:17)

Posle 45 minuta antologijske borbe, Katalonci su slavili na postolju u domu najvećeg rivala - prvi put od 2011. godine. Tamo ih je doveo Ante Tomić, odlučujućim pogotkom u poslednjim sekundama produžetka, kojim je vratio pehar u "Palau Blaugranu".

Upravo je hrvatski centar podigao pehar i počeo slavlje, posut konfetama, nakon vanserijskog meča i dve sudijske greške, o kojima će se narednih dana pričati koliko i o toku ove utakmice.

Pored toga što je četvrta četvrtina kreirala dramu, što je Serhio Ljulj "flouterom" postigao koš za produžetak i iako je Tomić dao poslednje poene, glavne zvezde su nažalost bile sudije.

U pretposlednjem napadu Barselone, pri njenom vođstvu "plus 2", sudije su previdele očigledan faul Entonija Rendolfa, koji je udarcem u glavu zaustavio Krisa Singltona! Arbitri se nisu oglasili, pustili su da se igra nastavi, a onda su na drugoj strani priznali pogodak Džejsija Kerola uz prekršaj Kajla Kjurika. Real je tako poveo 93:92.

Barseloni su ostale 4,3 sekunde, Pešić je pozvao tajm-aut i nacrtao akciju za Tomića. Hrvat je prihvatio loptu, okrenuo se oko čuvara i šutirao o tablu iz pozicije pod košem. Entoni Rendolf je skočio i blokadom zaustavio tu loptu! 

Sudije su zaustavile igru, otišle da pogledaju snimak i nisu videle da je Tomićeva lopta pogodila obruč pre nego što je Rendolf zaustavio. Priznale su koš!

Nakon što je i Real oštećen, Ljulj je ponovo uzeo loptu i pokušao da pogodi preko polovine terena, ali je lopta stala na obruču. Barselona je tako odbranila trofej Kupa u jednom od najkontroverznijih finala ovog takmičenja!

Real: Kozer 14, Rendolf 16 (4/8 za tri, 7 sk), Kampaco 19 (1/7 za tri, 5 as), Ajon 12 (5 as), Dek 2, Fernandez 5 (1/6 za tri), Kerol 5, Tavares 2, Ljulj 13 (3/6 za tri), Prepelič, Tejlo 3, Rejes 2.

Barselona: Pengos 10, Ribas 2, Singlton 4 (9 sk), Klaver 15 (3/5 za tri, 7 sk), Tomić 14 (7 sk), Serafan 6, Hanga 2, Blažić, Smits, Ertel 22 (6 as), Oriola 7, Kjurik 12 (3/4 za tri).

Kup kralja 2018/19:

četvrtfinala

Barselona - Valensija 86:79
Tenerife - Unikaha 88:78
Baskonija - Huventud 89:98
Real Madrid - Estudijantes 94:63

polufinala

Barselona - Tenerife 92:86
Huventud - Real Madrid 81:93

finale

Real Madrid - Barselona 93:94

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar