ИТА: "Лудих" пет минута на "Меаци"!

Готово све вриједно помена на мечу Интера и Сампдорије (2:1) догодило се између 73. до 78. минута.  Интер "сломио" Сампдорију, Торино одолео у Напуљу.  Фудбалери Интера победили су Сампдорију 2:1 у Милану, у 24. колу италијанске Серије А.  Више од сат времена мучења, а онда три гола за пет минута: Интер сломио Сампдорију, Најнголан херој Меаце.  Неразури освојили три вредна бода против Ђеновљана и учврстили се на трећем месту Серије А - 2:1.  Три победе Интера у осам дана! Селидба Икардија на трибине довела је и до прекида црне серије резултата Интера и три победе у размаку од осам дана - 0:1, 0:1, 2:1.  Јувентус на +13, Наполи вечерас није било пријатно гледати. . .  Екипа Карла Анћелотија пуцала у празно и остала кратких рукава у окршају са саставом Валтера Мацарија - 0:0.

Фудбал 17.02.2019 | 23:15
ИТА: "Лудих" пет минута на "Меаци"!
"Неразури" су повели голом Данила Дамбросија у 73. минуту, да би само три минута касније Маноло Габијадини донео изједначење Сампдорији.

Примљени гол није много уздрмао играче Интера, пошто су ипак два минута касније дошли до нове предности а овај пут стрелац је био Радја Наинголан.

Интер је трећи на табели Серије А са 46 бодова, док је Сампдорија десета са 33. 

У последњем мечу дана Наполи и Торино су играли без голова на Сан Паолу. Домаћин је имао више од игре, доминирао у шутевима 19-6 (10-1 у оквир гола), али су "бикови" одолели. 

Најбољу шансу пропустио је Лоренцо Инсиње који је 15 минута пре краја погодио стативу. Сјајну прилику имао је и Аркадијус Милик у 62, али му је одбранио Салваторе Сиригу. 

Голман Торина је посебно блистао у првом полувремену засутавивши још три опасна шута Наполитанаца. На крају је меч завршио са 10 интервенција. 

Српски репрезентативци Никола Максимовић (Наполи) и Саша Лукић (Торино) су провели по 90 минута на терену.

Фудбалери Интера, додуше не импресивно и убедљиво, остварили су вечерас на "Ђузепе Меаци" трећу победу у осам дана након што су у периоду пре тога реми са Сасуолом (0:0), пораз од Торина (1:0) и елиминацију од Лација из Купа (1:1, пеналима 4:5), "потписали" поразом од Болоње (0:1) пред својим навијачима и "запалили" атмосферу у свлачионици.

У пожару који је букну између тренера Лућана Спалетија и капитена Маура Икардија, једини прибран остао је Лутаро Мартинез, чији су голови донели "неразурима" везане победе над Пармом (0:1) прошлог викенда и Рапидом (0:1) у четвртак увече у Лиги Европе, након чега је очигледно несигурном и повремено демотивисаном тиму била потребна мајсторија Рађе Наинголана у 81. минуту за коначних:

Интер - Сампдорија 2:1 (0:0) у мечу 24. кола "калча", који је обележио и погодак Радета Крунића у стилу Лионела Месија раније данас.

"Неразури" су повели после фантастичног продора Ивана Перишића по левом крилу, где је варком тела избацио чувара, ушао у шеснаестерац и буквално погодио Данила Д'Амброзија у петерцу за 1:0 у 75. минуту. Била је то Перишићу трећа асистенција ове сезоне у Серији А, прва од почетка октобра, док зимос тражени хрватски фудбалер гол чека од 22. децембра и ремијем са последњепласираним Кјевом од 1:1. 

Хрвату је то био укупно трећи погодак у првенству, док се у Купу, Лиги шампиона и Лиги Европе није уписао ус трелце  на осам утакмица.

Само три минута по вођству домаћих, искусни "лисац" и повратник у Серију А из Саутемптона, Мануел Габијадини, искористио индолентну реакцију комплетне одбране домаћих и из непосредне удаљености лако савладао новог капитена, Самира Хандановића за 1:1 и свој други погодак од јануарског повратка из Енглеске.

Смењени и суспендовани капитен Мауро Икарди и његова супруга Ванда Нара насмејани и расположени гледали су утакмицу садашњег и бившег клуба аргентинског центарфора, који чека одговор Интера на својеврстан бојкот обавеза у првом тиму у који је ступио после одлуке тренера Спалетија да му одузме траку. Повремено су били на мети "Цурве Норд", али не у мери у којој се можда очекивало.
Није много пута Спалетијев Интер имао реплику на овакав одговор противника, али га је ове недеље "изрекао" дуго оспораван Наинголан, чији се погодак на "Меаци" чекао од 3. новембра и утакмице са Сампдоријиним градским ривалом, Ђеновом (5:0). 

"Нинџа" је стрпљиво чекао на ивици шеснаестерца и када му се лопта указала након што гости нису успели да је испуцају у поље, тукао је "из прве" и дроп-кик послао поред "заклоњеног" и немоћног Емила Аудера.

Интеристи су били офанзивнији, бољи, конкретнији од екипе тренера Марка Ђампаола, али су њихови тифози свакако стрепели за важна три бода у финишу, јер су Ђеновљани осетили да имају снаге за реми и да је то оно чега се већина на стадиону плаши, али се одбрана на челу са Хандановићем, Миланом Шкринијаром и Штефаном де Фрајом прилично сталожено одбранила.

Муке су поново биле огромне, Интер се поштено напатио против Самподије, али је ипак дошао до вредних бодова у тренуцима када кључа рат око статуса Маура Икардија. Неразури су сломили отпор Ђеновљана захваљујући голу Раџе Најнголана у 78. минуту, па су се одаљили од захукталог минлана на четири бода предности, док од петопласиране Аталанте имају позамашних осам бодова вишка - 2:1 (0:0).

Није било лако присталицама домаћег тима да гледају своју екипу како на све могуће начине покушава да дође до прилике да затресе противничку мрежу. Два пута је покушавао Мартинез, а једном Политано, ипак, све до 73. минута мреже су мировале. Тада је лопту у своје ноге преузео Иван Перишић, стуштио се ка голу и послао оштар центаршут, на који је налетео Данило Д'Амброзио и запалио трибине Ђузепе Меаце.

Ипак, само три минута касније хладан туш. Маноло Габијадини је искористио гужву и Интеровом шеснаестерцу, украо лопту и савладао капитена Хандановића. Али, Интер није клонуо духом, Најнголан је лукаво сачекао одбијену лопту после корнера и онда ударцем са ивице шеснаестерца матирао скамењеног Аудера.

Интер је још једном видео колико је тежак живот без Маура Икардија у шпицу напада. Аргентинац је меч гледао са трибина у друштву своје супруге и менаџера Ванде Наре, а шта ће се дешавати по питању његовог статуса у екипи показаће наредни дани.

Неразуре у четвртак очекује реванш 1/16 финала Лиге Европе са Рапидом из Беча, а већ у недељу тешко гостовање Фјорентини на Артемио Франкију.

Послије чак 10 утакмица у Серији А, Интер је постигао више од једног гола! И то у дербију 24. кола против Сампдорије на "Ђузепе Меаци".

ИНТЕР - САМПДОРИЈА 2:1 (0:0)

"Нероазури" су забиљежили 14. побједу ове сезоне и учврстили се на трећој позицији на табели првенства Италије са четири бода више од Милана, а до тријумфа у недјељу увече су стигли сасвим заслужено.

Били су бољи готово свих 90 минута, али оно најважније што су видјели навијачи на трибинама "Ђузепе Меаце", међу којима су били и доскорашњи капитен Мауро Икарди и његова супруга, догодило се у периоду од 73. до 78. минута.

Најприје је сијевнула контра "резервисте" Антонија Кандреве, који је пробио по десној страни и лоше центрирао, а лопту је примирио Иван Перишић и сјајно на другој стативи пронашао Данила Д'Амброзија за вођство - 1:0.

Само неколико минута касније, нетом што је ушао у игру, ас Сампдорије Маноло Габијадини је послије збуњене реакције одбране домаћина, послао лопту у угао гола Самира Хандановића - 1:1.

Међутим, милански тим је поново повео у 78. минуту - након корнера лопта је стигла до Рађе Наинголана на ивицу казненог простора, а белгијски интернационалац је погодио лијеви угао за нову предност и како се испоставило на крају, побједу - 2:1.

Интер је и у првом дијелу био опаснији од Ђеновљана, чак је у другом минуту судијске надокнаде оправдано поништен погодак Милана Шкрињара мајсторским волејом под пречку након што је Данило Д'Амброзио "ухваћен" у офсајду.

Тиме "нероазури" нису по јубиларни 20. пут ове сезоне постигли гол у првих 45 минута што је највише од свих екипа у Серији А, али су напокон успјели да избјегну минималан број голова на крају.

Једину шансу, осим поготка, Сампдорија је имала у 67. минуту када је капитен домаћина Самир Хандановић вршцима прстију спријечио вођство гостију након ударца главом Фабија Кваљареле.

Ђеновљанима је ово био трећи узастопни пораз и све су даље од пласмана у европска такмичења.

"Бикови" уз много среће одољели у Напуљу. Фудбалери Наполија су се прописно испромашивали против Торина (0:0) у недјељном сусрету 24. кола Серије А.

Иако је Наполи са најмање два постигнута поготка славио на шест од посљедњих седам мечева против Торина, у недјељу увече на "Сан Паолу" домаћа публика није имала много разлога за радост у утакмици 24. кола Серије А.

Изабраници Карла Анћелотија су познати као изузетно негостољубиви домаћини, с обзиром да су ове сезоне по бод кући једино однијели Рома (1:1) и Кјево (0:0), док су "бикови", с друге стране, јако непријатни гости јер су досад изгубили само од "вучице" у Риму (3:2).

Али вечерас нису поражени, упркос најмање десетак стопостотних шанси Наполија, од којих и два погођена оквира гола, па је право чудо што ниједна лопта није завршила иза леђа голмана Салватореа Сиригуа.

Испромашивали су се првенствено Аркадијуш Милик и Лоренцо Инсиње, бесмислено је набрајати све шансе нападача Наполија, али она из 34. минута је била посебно невјероватна, што се у жаргону каже "тежа за промашити".

Ипак, пољски нападач је након асистенције Пјотра Зјелинског са пет метара промашио практично празан гол!

Репрезентативац Србије Саша Лукић био је стартер у дресу "бикова" и солидно је одиграо свих 90 минута у Напуљу.

И у наставку сусрета у Напуљу настављени су промашаји Наполитанаца, а најближи мрежи гостију били су у 67. и 75. минуту када су Милик и Инсиње погађали стативе након нових акција Зјелинског.

Управо је двојац из Пољске претходног четвртка био најзаслужнији за убједљиву побједу у Цириху (1:3) и практично већ осигуран пласман у осмину финала Лиге Европе.

Анћелотијев тим ће покушати да освоји друго по јачини такмичење у Европи и тако понови успјех из 80-тих кад је Дијего Марадона донио трофеј под Везув. Уосталом, тај пехар им је једино преостао до краја актуелне сезоне с обзиром да у трци за "скудетом" дебело заостају за водећим Јувентусом, а и раније су елиминисани у четвртфиналу Купа Италије.

И Наполи одустао, Јуве више ништа не види у ретровизору! И да се потруде, питање је да ли би "бјанконери" успели да врате Наполи, Интер и Милан у трку за титулу па могу на миру да се баве Атлетиком.

Одустали су и Наполитанци!

Од овог 24. кола Серије А лидер и седмоструки узастопни шампион више не види ниједног назови конкурента у ретровизору.

Док се лагано возају ка новом "скудету", "бјанконери ће у наставку сезоне бити у позицији да се у потпуности сконцентришу на дуеле осмине финала Лиге шампиона са Атлетико Мадридом.

Трећим ремијем без голова у последња четири кола, уз убедљиву победу над Сампдоријом у међувремену од 3:0, момци тренера Карла Анћелотија пали су на 13 бодова заостатка за Јувентусом који и да се потруди питање да ли би успео да врати Наполи, Интер и Милан у трку за титулом.

Наполи - Торино 0:0 пред чујно нервозним трибинама "Сан Паола", за шта је великим делом заслужна борбена екипа тренера Валтера Мацарија са којом се мало ко лако изборио ове и прошлих сезона.

"Бикови" су стали у дисциплиновану зону и, испоставило се, преживели 20 удараца ка свом голу од којих је десет ишло у мету, па је јасно да је голман Салваторе Сиригу играч утакмице у којој је један од његових бивших клубова, Јувентус, вероватно осигурао нови "скудето".

Репрезентативац Србије Саша Лукић био је стартер и унео много енергије и трчања у борбу на средини терена са Аланом, Хозеом Руизом и касније Симонеом Вердијем. То што је одиграо свих 90 минута, а да је Мацари заменио двојицу везних играча, Томаса Ринкона и Алехандра Беренгера доприноси утиску о Лукићевом утицају на екипу и игру.

Утакмицу је од почетка до краја одиграо и наш репрезентативац у редовима Наполија, Никола Максимовић, који је најчешће са колегама из одбране могао да посматра како навала баца у неповрат једну по једну шансу, а било их је...

Јувентус је надомак осме узастопне шампионске титуле. Наполи се поново саплео, екипа Карла Анћелотија одиграла је без голова на Сан Паолу против Торина, па након 24. одиграног гола за лидером заостаје читавих 13 бодова. Јасно је да је то капитал који ће Стара дама врло тешко испустити.

Није било нимало пријатно гледати "порођајне муке" Наполитанаца на вечерашњој утакмици. Имали су домаћи далеко више од игре и неколико колосалних прилика, али никако нису успели да изврше такав притисак у којем би се противник се просто натерао на капитулацију.

Бикови су се још једном показали као чврст орах, а да су имали мало више среће и умећа у самој завршници могли су и да крунишу неки од отворених контранапада.

Јасно се видело и колико ће Наполитанцима у наставку сезоне бити тешко да играју без Марека Хамшика,који је у игру свог тима уносио лидерство, које је фалило и вечерас. Домаћин је меч завршио са 19 упућених удараца ка голу противника, чак 10 је ишло у оквир гола на којем је стајао Салваторе Сиригу, али није било промене резултата.

Наполи је још увек прилично сигуран на другом месту, док је тим Валтера Мацарија на више него задовољавајућој деветој позицији, са великим изгледима да се до краја сезоне умеша у борбу за излазак на евросцену.

СЕРИЈА А - 24. КОЛО:

СПАЛ - Фиорентина 1:4 (1:1)
/Петања 36 – Фернандеш 44, Верету 79, Симеоне 81, Жедсон 88/

Емполи - Сасуоло 3:0 (2:0)
/Крунић 34, Аква 37, Фариас 60/

Ђенова - Лацио 2:1 (0:1)
/Санабрија 75, Кришито 90+3 - Бадељ 44/

Удинезе - Кјево 1:0 (0:0)
/Теодорчик 86/

Интер - Сампдорија 2:1 (0:0)
/Д'Амброзио 73, Наинголан 78 - Габијадини 76/

Наполи - Торино 0:0

у понедјељак

Рома - Болоња 20.30

Играно у суботу:

Каљари - Парма 2:1 (0:1)
/Паволети 65, 85 - Куцка 40/

Аталанта - Милан 1:3 (1:1)
/Фројлер 33 - Пјонтек 45+2, 60, Чалханоглу 55/

Играно у петак:

Јувентус - Фрозиноне 3:0 (2:0)
/Дибала 6, Бонући 17, Роналдо 63/

ТАБЕЛА: Јувентус 66, Наполи 53, Интер 46, Милан 42, Аталанта 38, Рома (-1) 38, Лацио 38, Фиорентина 35, Торино 35, Сампдорија 33, Сасуоло 30, Парма 29, Ђенова 28, Каљари 24, Удинезе 22, СПАЛ 22, Емполи 21, Болоња (-1) 18, Фрозиноне 16, Кјево* 9.

*НАПОМЕНА Италијанска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар