ITA: "Ludih" pet minuta na "Meaci"!

Gotovo sve vrijedno pomena na meču Intera i Sampdorije (2:1) dogodilo se između 73. do 78. minuta.  Inter "slomio" Sampdoriju, Torino odoleo u Napulju.  Fudbaleri Intera pobedili su Sampdoriju 2:1 u Milanu, u 24. kolu italijanske Serije A.  Više od sat vremena mučenja, a onda tri gola za pet minuta: Inter slomio Sampdoriju, Najngolan heroj Meace.  Nerazuri osvojili tri vredna boda protiv Đenovljana i učvrstili se na trećem mestu Serije A - 2:1.  Tri pobede Intera u osam dana! Selidba Ikardija na tribine dovela je i do prekida crne serije rezultata Intera i tri pobede u razmaku od osam dana - 0:1, 0:1, 2:1.  Juventus na +13, Napoli večeras nije bilo prijatno gledati. . .  Ekipa Karla Anćelotija pucala u prazno i ostala kratkih rukava u okršaju sa sastavom Valtera Macarija - 0:0.

Fudbal 17.02.2019 | 23:15
ITA: "Ludih" pet minuta na "Meaci"!
"Nerazuri" su poveli golom Danila Dambrosija u 73. minutu, da bi samo tri minuta kasnije Manolo Gabijadini doneo izjednačenje Sampdoriji.

Primljeni gol nije mnogo uzdrmao igrače Intera, pošto su ipak dva minuta kasnije došli do nove prednosti a ovaj put strelac je bio Radja Naingolan.

Inter je treći na tabeli Serije A sa 46 bodova, dok je Sampdorija deseta sa 33. 

U poslednjem meču dana Napoli i Torino su igrali bez golova na San Paolu. Domaćin je imao više od igre, dominirao u šutevima 19-6 (10-1 u okvir gola), ali su "bikovi" odoleli. 

Najbolju šansu propustio je Lorenco Insinje koji je 15 minuta pre kraja pogodio stativu. Sjajnu priliku imao je i Arkadijus Milik u 62, ali mu je odbranio Salvatore Sirigu. 

Golman Torina je posebno blistao u prvom poluvremenu zasutavivši još tri opasna šuta Napolitanaca. Na kraju je meč završio sa 10 intervencija. 

Srpski reprezentativci Nikola Maksimović (Napoli) i Saša Lukić (Torino) su proveli po 90 minuta na terenu.

Fudbaleri Intera, doduše ne impresivno i ubedljivo, ostvarili su večeras na "Đuzepe Meaci" treću pobedu u osam dana nakon što su u periodu pre toga remi sa Sasuolom (0:0), poraz od Torina (1:0) i eliminaciju od Lacija iz Kupa (1:1, penalima 4:5), "potpisali" porazom od Bolonje (0:1) pred svojim navijačima i "zapalili" atmosferu u svlačionici.

U požaru koji je buknu između trenera Lućana Spaletija i kapitena Maura Ikardija, jedini pribran ostao je Lutaro Martinez, čiji su golovi doneli "nerazurima" vezane pobede nad Parmom (0:1) prošlog vikenda i Rapidom (0:1) u četvrtak uveče u Ligi Evrope, nakon čega je očigledno nesigurnom i povremeno demotivisanom timu bila potrebna majstorija Rađe Naingolana u 81. minutu za konačnih:

Inter - Sampdorija 2:1 (0:0) u meču 24. kola "kalča", koji je obeležio i pogodak Radeta Krunića u stilu Lionela Mesija ranije danas.

"Nerazuri" su poveli posle fantastičnog prodora Ivana Perišića po levom krilu, gde je varkom tela izbacio čuvara, ušao u šesnaesterac i bukvalno pogodio Danila D'Ambrozija u petercu za 1:0 u 75. minutu. Bila je to Perišiću treća asistencija ove sezone u Seriji A, prva od početka oktobra, dok zimos traženi hrvatski fudbaler gol čeka od 22. decembra i remijem sa poslednjeplasiranim Kjevom od 1:1. 

Hrvatu je to bio ukupno treći pogodak u prvenstvu, dok se u Kupu, Ligi šampiona i Ligi Evrope nije upisao us trelce  na osam utakmica.

Samo tri minuta po vođstvu domaćih, iskusni "lisac" i povratnik u Seriju A iz Sautemptona, Manuel Gabijadini, iskoristio indolentnu reakciju kompletne odbrane domaćih i iz neposredne udaljenosti lako savladao novog kapitena, Samira Handanovića za 1:1 i svoj drugi pogodak od januarskog povratka iz Engleske.

Smenjeni i suspendovani kapiten Mauro Ikardi i njegova supruga Vanda Nara nasmejani i raspoloženi gledali su utakmicu sadašnjeg i bivšeg kluba argentinskog centarfora, koji čeka odgovor Intera na svojevrstan bojkot obaveza u prvom timu u koji je stupio posle odluke trenera Spaletija da mu oduzme traku. Povremeno su bili na meti "Curve Nord", ali ne u meri u kojoj se možda očekivalo.
Nije mnogo puta Spaletijev Inter imao repliku na ovakav odgovor protivnika, ali ga je ove nedelje "izrekao" dugo osporavan Naingolan, čiji se pogodak na "Meaci" čekao od 3. novembra i utakmice sa Sampdorijinim gradskim rivalom, Đenovom (5:0). 

"Nindža" je strpljivo čekao na ivici šesnaesterca i kada mu se lopta ukazala nakon što gosti nisu uspeli da je ispucaju u polje, tukao je "iz prve" i drop-kik poslao pored "zaklonjenog" i nemoćnog Emila Audera.

Interisti su bili ofanzivniji, bolji, konkretniji od ekipe trenera Marka Đampaola, ali su njihovi tifozi svakako strepeli za važna tri boda u finišu, jer su Đenovljani osetili da imaju snage za remi i da je to ono čega se većina na stadionu plaši, ali se odbrana na čelu sa Handanovićem, Milanom Škrinijarom i Štefanom de Frajom prilično staloženo odbranila.

Muke su ponovo bile ogromne, Inter se pošteno napatio protiv Sampodije, ali je ipak došao do vrednih bodova u trenucima kada ključa rat oko statusa Maura Ikardija. Nerazuri su slomili otpor Đenovljana zahvaljujući golu Radže Najngolana u 78. minutu, pa su se odaljili od zahuktalog minlana na četiri boda prednosti, dok od petoplasirane Atalante imaju pozamašnih osam bodova viška - 2:1 (0:0).

Nije bilo lako pristalicama domaćeg tima da gledaju svoju ekipu kako na sve moguće načine pokušava da dođe do prilike da zatrese protivničku mrežu. Dva puta je pokušavao Martinez, a jednom Politano, ipak, sve do 73. minuta mreže su mirovale. Tada je loptu u svoje noge preuzeo Ivan Perišić, stuštio se ka golu i poslao oštar centaršut, na koji je naleteo Danilo D'Ambrozio i zapalio tribine Đuzepe Meace.

Ipak, samo tri minuta kasnije hladan tuš. Manolo Gabijadini je iskoristio gužvu i Interovom šesnaestercu, ukrao loptu i savladao kapitena Handanovića. Ali, Inter nije klonuo duhom, Najngolan je lukavo sačekao odbijenu loptu posle kornera i onda udarcem sa ivice šesnaesterca matirao skamenjenog Audera.

Inter je još jednom video koliko je težak život bez Maura Ikardija u špicu napada. Argentinac je meč gledao sa tribina u društvu svoje supruge i menadžera Vande Nare, a šta će se dešavati po pitanju njegovog statusa u ekipi pokazaće naredni dani.

Nerazure u četvrtak očekuje revanš 1/16 finala Lige Evrope sa Rapidom iz Beča, a već u nedelju teško gostovanje Fjorentini na Artemio Frankiju.

Poslije čak 10 utakmica u Seriji A, Inter je postigao više od jednog gola! I to u derbiju 24. kola protiv Sampdorije na "Đuzepe Meaci".

INTER - SAMPDORIJA 2:1 (0:0)

"Neroazuri" su zabilježili 14. pobjedu ove sezone i učvrstili se na trećoj poziciji na tabeli prvenstva Italije sa četiri boda više od Milana, a do trijumfa u nedjelju uveče su stigli sasvim zasluženo.

Bili su bolji gotovo svih 90 minuta, ali ono najvažnije što su vidjeli navijači na tribinama "Đuzepe Meace", među kojima su bili i doskorašnji kapiten Mauro Ikardi i njegova supruga, dogodilo se u periodu od 73. do 78. minuta.

Najprije je sijevnula kontra "rezerviste" Antonija Kandreve, koji je probio po desnoj strani i loše centrirao, a loptu je primirio Ivan Perišić i sjajno na drugoj stativi pronašao Danila D'Ambrozija za vođstvo - 1:0.

Samo nekoliko minuta kasnije, netom što je ušao u igru, as Sampdorije Manolo Gabijadini je poslije zbunjene reakcije odbrane domaćina, poslao loptu u ugao gola Samira Handanovića - 1:1.

Međutim, milanski tim je ponovo poveo u 78. minutu - nakon kornera lopta je stigla do Rađe Naingolana na ivicu kaznenog prostora, a belgijski internacionalac je pogodio lijevi ugao za novu prednost i kako se ispostavilo na kraju, pobjedu - 2:1.

Inter je i u prvom dijelu bio opasniji od Đenovljana, čak je u drugom minutu sudijske nadoknade opravdano poništen pogodak Milana Škrinjara majstorskim volejom pod prečku nakon što je Danilo D'Ambrozio "uhvaćen" u ofsajdu.

Time "neroazuri" nisu po jubilarni 20. put ove sezone postigli gol u prvih 45 minuta što je najviše od svih ekipa u Seriji A, ali su napokon uspjeli da izbjegnu minimalan broj golova na kraju.

Jedinu šansu, osim pogotka, Sampdorija je imala u 67. minutu kada je kapiten domaćina Samir Handanović vršcima prstiju spriječio vođstvo gostiju nakon udarca glavom Fabija Kvaljarele.

Đenovljanima je ovo bio treći uzastopni poraz i sve su dalje od plasmana u evropska takmičenja.

"Bikovi" uz mnogo sreće odoljeli u Napulju. Fudbaleri Napolija su se propisno ispromašivali protiv Torina (0:0) u nedjeljnom susretu 24. kola Serije A.

Iako je Napoli sa najmanje dva postignuta pogotka slavio na šest od posljednjih sedam mečeva protiv Torina, u nedjelju uveče na "San Paolu" domaća publika nije imala mnogo razloga za radost u utakmici 24. kola Serije A.

Izabranici Karla Anćelotija su poznati kao izuzetno negostoljubivi domaćini, s obzirom da su ove sezone po bod kući jedino odnijeli Roma (1:1) i Kjevo (0:0), dok su "bikovi", s druge strane, jako neprijatni gosti jer su dosad izgubili samo od "vučice" u Rimu (3:2).

Ali večeras nisu poraženi, uprkos najmanje desetak stopostotnih šansi Napolija, od kojih i dva pogođena okvira gola, pa je pravo čudo što nijedna lopta nije završila iza leđa golmana Salvatorea Sirigua.

Ispromašivali su se prvenstveno Arkadijuš Milik i Lorenco Insinje, besmisleno je nabrajati sve šanse napadača Napolija, ali ona iz 34. minuta je bila posebno nevjerovatna, što se u žargonu kaže "teža za promašiti".

Ipak, poljski napadač je nakon asistencije Pjotra Zjelinskog sa pet metara promašio praktično prazan gol!

Reprezentativac Srbije Saša Lukić bio je starter u dresu "bikova" i solidno je odigrao svih 90 minuta u Napulju.

I u nastavku susreta u Napulju nastavljeni su promašaji Napolitanaca, a najbliži mreži gostiju bili su u 67. i 75. minutu kada su Milik i Insinje pogađali stative nakon novih akcija Zjelinskog.

Upravo je dvojac iz Poljske prethodnog četvrtka bio najzaslužniji za ubjedljivu pobjedu u Cirihu (1:3) i praktično već osiguran plasman u osminu finala Lige Evrope.

Anćelotijev tim će pokušati da osvoji drugo po jačini takmičenje u Evropi i tako ponovi uspjeh iz 80-tih kad je Dijego Maradona donio trofej pod Vezuv. Uostalom, taj pehar im je jedino preostao do kraja aktuelne sezone s obzirom da u trci za "skudetom" debelo zaostaju za vodećim Juventusom, a i ranije su eliminisani u četvrtfinalu Kupa Italije.

I Napoli odustao, Juve više ništa ne vidi u retrovizoru! I da se potrude, pitanje je da li bi "bjankoneri" uspeli da vrate Napoli, Inter i Milan u trku za titulu pa mogu na miru da se bave Atletikom.

Odustali su i Napolitanci!

Od ovog 24. kola Serije A lider i sedmostruki uzastopni šampion više ne vidi nijednog nazovi konkurenta u retrovizoru.

Dok se lagano vozaju ka novom "skudetu", "bjankoneri će u nastavku sezone biti u poziciji da se u potpunosti skoncentrišu na duele osmine finala Lige šampiona sa Atletiko Madridom.

Trećim remijem bez golova u poslednja četiri kola, uz ubedljivu pobedu nad Sampdorijom u međuvremenu od 3:0, momci trenera Karla Anćelotija pali su na 13 bodova zaostatka za Juventusom koji i da se potrudi pitanje da li bi uspeo da vrati Napoli, Inter i Milan u trku za titulom.

Napoli - Torino 0:0 pred čujno nervoznim tribinama "San Paola", za šta je velikim delom zaslužna borbena ekipa trenera Valtera Macarija sa kojom se malo ko lako izborio ove i prošlih sezona.

"Bikovi" su stali u disciplinovanu zonu i, ispostavilo se, preživeli 20 udaraca ka svom golu od kojih je deset išlo u metu, pa je jasno da je golman Salvatore Sirigu igrač utakmice u kojoj je jedan od njegovih bivših klubova, Juventus, verovatno osigurao novi "skudeto".

Reprezentativac Srbije Saša Lukić bio je starter i uneo mnogo energije i trčanja u borbu na sredini terena sa Alanom, Hozeom Ruizom i kasnije Simoneom Verdijem. To što je odigrao svih 90 minuta, a da je Macari zamenio dvojicu veznih igrača, Tomasa Rinkona i Alehandra Berengera doprinosi utisku o Lukićevom uticaju na ekipu i igru.

Utakmicu je od početka do kraja odigrao i naš reprezentativac u redovima Napolija, Nikola Maksimović, koji je najčešće sa kolegama iz odbrane mogao da posmatra kako navala baca u nepovrat jednu po jednu šansu, a bilo ih je...

Juventus je nadomak osme uzastopne šampionske titule. Napoli se ponovo sapleo, ekipa Karla Anćelotija odigrala je bez golova na San Paolu protiv Torina, pa nakon 24. odigranog gola za liderom zaostaje čitavih 13 bodova. Jasno je da je to kapital koji će Stara dama vrlo teško ispustiti.

Nije bilo nimalo prijatno gledati "porođajne muke" Napolitanaca na večerašnjoj utakmici. Imali su domaći daleko više od igre i nekoliko kolosalnih prilika, ali nikako nisu uspeli da izvrše takav pritisak u kojem bi se protivnik se prosto naterao na kapitulaciju.

Bikovi su se još jednom pokazali kao čvrst orah, a da su imali malo više sreće i umeća u samoj završnici mogli su i da krunišu neki od otvorenih kontranapada.

Jasno se videlo i koliko će Napolitancima u nastavku sezone biti teško da igraju bez Mareka Hamšika,koji je u igru svog tima unosio liderstvo, koje je falilo i večeras. Domaćin je meč završio sa 19 upućenih udaraca ka golu protivnika, čak 10 je išlo u okvir gola na kojem je stajao Salvatore Sirigu, ali nije bilo promene rezultata.

Napoli je još uvek prilično siguran na drugom mestu, dok je tim Valtera Macarija na više nego zadovoljavajućoj devetoj poziciji, sa velikim izgledima da se do kraja sezone umeša u borbu za izlazak na evroscenu.

SERIJA A - 24. KOLO:

SPAL - Fiorentina 1:4 (1:1)
/Petanja 36 – Fernandeš 44, Veretu 79, Simeone 81, Žedson 88/

Empoli - Sasuolo 3:0 (2:0)
/Krunić 34, Akva 37, Farias 60/

Đenova - Lacio 2:1 (0:1)
/Sanabrija 75, Krišito 90+3 - Badelj 44/

Udineze - Kjevo 1:0 (0:0)
/Teodorčik 86/

Inter - Sampdorija 2:1 (0:0)
/D'Ambrozio 73, Naingolan 78 - Gabijadini 76/

Napoli - Torino 0:0

u ponedjeljak

Roma - Bolonja 20.30

Igrano u subotu:

Kaljari - Parma 2:1 (0:1)
/Pavoleti 65, 85 - Kucka 40/

Atalanta - Milan 1:3 (1:1)
/Frojler 33 - Pjontek 45+2, 60, Čalhanoglu 55/

Igrano u petak:

Juventus - Frozinone 3:0 (2:0)
/Dibala 6, Bonući 17, Ronaldo 63/

TABELA: Juventus 66, Napoli 53, Inter 46, Milan 42, Atalanta 38, Roma (-1) 38, Lacio 38, Fiorentina 35, Torino 35, Sampdorija 33, Sasuolo 30, Parma 29, Đenova 28, Kaljari 24, Udineze 22, SPAL 22, Empoli 21, Bolonja (-1) 18, Frozinone 16, Kjevo* 9.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar