Тешањ: Шири се свињски грип

Све више бх. грађана оболијева од сезонске и такозване свињског грипа (Х1Н1). Чак пет пацијената у Кантоналној болници Зеница има симптоме свињске грипе и њихови налази послани су у Сарајево на потврђивање.

Босна и Херцеговина 16.02.2019 | 21:03
Тешањ: Шири се свињски грип
Ово је у изјави за "Дневни аваз" потврдио Еднан Дрљевић, начелник Одјељења за инфективне болести зеничке болнице.

"Требали смо добити налазе да се потврди или отклони сумња на Х1Н1, али нисмо. Имамо три пацијента на респиратору и постоји сумња да су заражени вирусом Х1Н1, али још немамо потврду. За још два пацијента, такође, очекујемо налазе из Сарајева за које сумњамо на Х1Н1", каже Дрљевић.

Истиче да су имали један потврђен случај свињског грипа, али на захтјев пацијента лијечење је настављено у Универзитетском клиничком центру у Тузли.

"Код једног пацијента, мушкарца из Тешња, потврђено је присуство вируса грипе Х1Н1. Лично сам потписао одобрење за лијечење изван кантона и то је за сада једини потврђен случај грипе Х1Н1 код нас", појашњава Дрљевић, преноси "Аваз.ба".

Када је ријеч о сезонском грипу, према подацима Института за јавно здравство РС, још два пацијента преминула су у Републици Српској у посљедња два дана од тешке акутне респираторне инфекције.

Универзитетски клинички центар РС пријавио је да су пацијенти били средње и старије животне доби, с бројним коморбидитетима, код којих је потврђено присуство вируса грипе типа А.

Од 21. јануара у Српској је од тешких акутних респираторних инфекција умрла 41 особа, а у Федерацији БиХ четири.

(Аваз) 

Коментари / 0

Оставите коментар