Tešanj: Širi se svinjski grip

Sve više bh. građana obolijeva od sezonske i takozvane svinjskog gripa (H1N1). Čak pet pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica ima simptome svinjske gripe i njihovi nalazi poslani su u Sarajevo na potvrđivanje.

Bosna i Hercegovina 16.02.2019 | 21:03
Tešanj: Širi se svinjski grip
Ovo je u izjavi za "Dnevni avaz" potvrdio Ednan Drljević, načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti zeničke bolnice.

"Trebali smo dobiti nalaze da se potvrdi ili otkloni sumnja na H1N1, ali nismo. Imamo tri pacijenta na respiratoru i postoji sumnja da su zaraženi virusom H1N1, ali još nemamo potvrdu. Za još dva pacijenta, takođe, očekujemo nalaze iz Sarajeva za koje sumnjamo na H1N1", kaže Drljević.

Ističe da su imali jedan potvrđen slučaj svinjskog gripa, ali na zahtjev pacijenta liječenje je nastavljeno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

"Kod jednog pacijenta, muškarca iz Tešnja, potvrđeno je prisustvo virusa gripe H1N1. Lično sam potpisao odobrenje za liječenje izvan kantona i to je za sada jedini potvrđen slučaj gripe H1N1 kod nas", pojašnjava Drljević, prenosi "Avaz.ba".

Kada je riječ o sezonskom gripu, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, još dva pacijenta preminula su u Republici Srpskoj u posljednja dva dana od teške akutne respiratorne infekcije.

Univerzitetski klinički centar RS prijavio je da su pacijenti bili srednje i starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripe tipa A.

Od 21. januara u Srpskoj je od teških akutnih respiratornih infekcija umrla 41 osoba, a u Federaciji BiH četiri.

(Avaz) 

Komentari / 0

Ostavite komentar