ФА Куп: Четвртолигаш пружио бољи отпор Ситију од Челсија!

Имали су у једном тренутку и "само" 2:1, али је Сити потом постигао брза два гола. . .  Четвртолигаш Њупорт на ораници мучио шампиона Енглеске, али аутобус није издржао.  Лирој Сане је пробио оклоп, Фоден дао два комада, Марез један - 1:4 (0:0).

Фудбал 16.02.2019 | 20:55
ФА Куп: Четвртолигаш пружио бољи отпор Ситију од Челсија!
Њупорт Каунти је успео да избаци Мидлсбро и Лестер, али је Сити превелика "зверка".

Екипа Пепа Гвардиоле одиграла је на гостовању у Њупорту, на ужасном "рагби" терену, таман онолико колико им је било довољно за пролазак у наредну рунду и славила 4:1 (0:0) погоцима Лироја Санеа из 51. минута, Фила Фодена у 75. и 90. и Ријада Махреза у 94. минуту.

Амонд је постигао утешни гол за Њупорт у 88, после лоше интервенције Лапорта и Отамендија, због чега је тренер оправдано био љут.

Четвртолигаш је одолевао, у првом делу чак био и опасан у једној ситуацији када је Едерсон, који се поигравао читав меч, успео да "ишчупа" лопту из свог гола после убаченог аута.

Њупорт се бранио организовао, Сити је тешко проналазио просторе за комбиновање, помало захваљући и лошијем терену, али се у сваком случају нису обрукали као Челси пре седам дана када их је Сити на "Етихаду" разбио (6:0).

Добра вест за Гвардиолу јесте и да се нико од његових играча није повредио, мада је у једном тренутку Николас Отаменди деловао као да ће изаћи из игре.

То значи и да се ризик Каталонца, који је против Њупорта извео јак тим, исплатио.

Ситију следи дуел у Лиги шампиона против Шалкеа у Гелзенкирхену (20. фебруар), док потом играју финале Карабао купа против Челсија (24. фебруар).

У најстаријем фудбалском такмичењу, ФА Купу, видели смо срж фудбала. Четвртолигаш Њупорт је дочекао браниоца титуле у Премијер лиги - Манчестер Сити и показао да у спорту, као и животу, Давид може да се барем на одређен период супротстави Голијату. Њупорт је то делимично учинио, а Сити је ипак искористио квалитет и головима у другом полувремену успео да се пласира у четвртфинале ФА Купа - 1:4 (0:0). На крају и да резултатски убедљиво слави.

Све до гола Лироја Санеа аутобус Њупорта је радио посао, али је сјајни Немац одрадио посао и постигао гол с леве стране искоса. После тог 51. минута све је било лакше за Грађане. Ухватио је брзоноги фудбалер Ситија оно мало терена где је била трава и одрадио посао.

Имао је Сити после тога још доста шанси, одлично је шутирао Данило, чак је и Ријад Марез погодио стативу при једном шуту искоса. Фил Фоден је сјајно одрадио акцију у 75. минуту када је погодио после индивидуалног напада и тако одвео Сити на сигурну предност од два гола разлике. Чак му је терен том приликом мало и помогао.

Њупорт је чак успео и да постигне гол пред сам крај меча, али није имао снаге да дође до изједначења. Заправо, већ у следећем нападу Фоден је поново погодио и дигао резултат на 3:1. Марез је поставио коначних 4:1.

Упозоравао је Пеп Гвардиола пред овај меч да је Њупорт "бољи у неким деловима игре" од његовог Ситија, многи су то схватили на различите начине, али испоставило се да је Гвардиола знао да његов тим може да има тежак посао. Највише се плашио терена и висине противника због прекида. Додуше, изашао је Сити у мало измењеном саставу на овај дуел, мада су вероватно играчи мислили да ће лакше изаћи на крај с незгодним домаћином који је ове сезоне из ФА Купа избацио Лестер и Мидлзбро.

Прво полувреме је било врло интересантно. Било је потребно Манчестер Ситију да се мало навикне на услове терена. Имао је манчестерски тим скоро 80 одсто лопте у свом поседу, али се четвртолигаш солидно бранио, па чак успевао и да нападне. Имао је Њупорт две добре шансе у првих 45 минута, а Едерсон је одличном реакцијом успео да извуче своју екипу у једној ситуацију. Показао је да има добре рефлексе.

На другој страни је Сити покушавао највише да игра оно своје, до ноге, практично да се ушета у гол протвника, што није било лако по оваквом џомбастом терену.

Лирој Сане је можда имао и најбољу прилику када је  у 34. минуту примио пас у шеснаестерцу, шутирао левицом и погодио рогаљ гола Њупорта. У том моменту је Сити био најближи голу. Ипак, на полувреме се отишло с резултатом 0:0 што је многе подсетило на прошлогодишње испадање Ситија од Вигана.

Ипак, Сити је у наставку утакмице успео да одради најтежи део, да постигне гол, а после тога је све постало много лакше за Грађане. Прво Сане, потом и Фоден два пута, па је Њупорт морао да положи оружје.

ФА КУП 5. КОЛО

КПР - Вотфорд 0:1
Брајтон - Дерби 2:1
Вимблдон - Милвол 0:1
Њупорт Каунти - Манчестер сити 1:4

у недељу

Бристол сити - Вулверхемптон
Донкастер - Кристал Палас
Свонси - Брентфорд

у понедељак

Челси - Манчестер јунајтед

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар