FA Kup: Četvrtoligaš pružio bolji otpor Sitiju od Čelsija!

Imali su u jednom trenutku i "samo" 2:1, ali je Siti potom postigao brza dva gola. . .  Četvrtoligaš Njuport na oranici mučio šampiona Engleske, ali autobus nije izdržao.  Liroj Sane je probio oklop, Foden dao dva komada, Marez jedan - 1:4 (0:0).

Fudbal 16.02.2019 | 20:55
FA Kup: Četvrtoligaš pružio bolji otpor Sitiju od Čelsija!
Njuport Kaunti je uspeo da izbaci Midlsbro i Lester, ali je Siti prevelika "zverka".

Ekipa Pepa Gvardiole odigrala je na gostovanju u Njuportu, na užasnom "ragbi" terenu, taman onoliko koliko im je bilo dovoljno za prolazak u narednu rundu i slavila 4:1 (0:0) pogocima Liroja Sanea iz 51. minuta, Fila Fodena u 75. i 90. i Rijada Mahreza u 94. minutu.

Amond je postigao utešni gol za Njuport u 88, posle loše intervencije Laporta i Otamendija, zbog čega je trener opravdano bio ljut.

Četvrtoligaš je odolevao, u prvom delu čak bio i opasan u jednoj situaciji kada je Ederson, koji se poigravao čitav meč, uspeo da "iščupa" loptu iz svog gola posle ubačenog auta.

Njuport se branio organizovao, Siti je teško pronalazio prostore za kombinovanje, pomalo zahvaljući i lošijem terenu, ali se u svakom slučaju nisu obrukali kao Čelsi pre sedam dana kada ih je Siti na "Etihadu" razbio (6:0).

Dobra vest za Gvardiolu jeste i da se niko od njegovih igrača nije povredio, mada je u jednom trenutku Nikolas Otamendi delovao kao da će izaći iz igre.

To znači i da se rizik Katalonca, koji je protiv Njuporta izveo jak tim, isplatio.

Sitiju sledi duel u Ligi šampiona protiv Šalkea u Gelzenkirhenu (20. februar), dok potom igraju finale Karabao kupa protiv Čelsija (24. februar).

U najstarijem fudbalskom takmičenju, FA Kupu, videli smo srž fudbala. Četvrtoligaš Njuport je dočekao branioca titule u Premijer ligi - Mančester Siti i pokazao da u sportu, kao i životu, David može da se barem na određen period suprotstavi Golijatu. Njuport je to delimično učinio, a Siti je ipak iskoristio kvalitet i golovima u drugom poluvremenu uspeo da se plasira u četvrtfinale FA Kupa - 1:4 (0:0). Na kraju i da rezultatski ubedljivo slavi.

Sve do gola Liroja Sanea autobus Njuporta je radio posao, ali je sjajni Nemac odradio posao i postigao gol s leve strane iskosa. Posle tog 51. minuta sve je bilo lakše za Građane. Uhvatio je brzonogi fudbaler Sitija ono malo terena gde je bila trava i odradio posao.

Imao je Siti posle toga još dosta šansi, odlično je šutirao Danilo, čak je i Rijad Marez pogodio stativu pri jednom šutu iskosa. Fil Foden je sjajno odradio akciju u 75. minutu kada je pogodio posle individualnog napada i tako odveo Siti na sigurnu prednost od dva gola razlike. Čak mu je teren tom prilikom malo i pomogao.

Njuport je čak uspeo i da postigne gol pred sam kraj meča, ali nije imao snage da dođe do izjednačenja. Zapravo, već u sledećem napadu Foden je ponovo pogodio i digao rezultat na 3:1. Marez je postavio konačnih 4:1.

Upozoravao je Pep Gvardiola pred ovaj meč da je Njuport "bolji u nekim delovima igre" od njegovog Sitija, mnogi su to shvatili na različite načine, ali ispostavilo se da je Gvardiola znao da njegov tim može da ima težak posao. Najviše se plašio terena i visine protivnika zbog prekida. Doduše, izašao je Siti u malo izmenjenom sastavu na ovaj duel, mada su verovatno igrači mislili da će lakše izaći na kraj s nezgodnim domaćinom koji je ove sezone iz FA Kupa izbacio Lester i Midlzbro.

Prvo poluvreme je bilo vrlo interesantno. Bilo je potrebno Mančester Sitiju da se malo navikne na uslove terena. Imao je mančesterski tim skoro 80 odsto lopte u svom posedu, ali se četvrtoligaš solidno branio, pa čak uspevao i da napadne. Imao je Njuport dve dobre šanse u prvih 45 minuta, a Ederson je odličnom reakcijom uspeo da izvuče svoju ekipu u jednoj situaciju. Pokazao je da ima dobre reflekse.

Na drugoj strani je Siti pokušavao najviše da igra ono svoje, do noge, praktično da se ušeta u gol protvnika, što nije bilo lako po ovakvom džombastom terenu.

Liroj Sane je možda imao i najbolju priliku kada je  u 34. minutu primio pas u šesnaestercu, šutirao levicom i pogodio rogalj gola Njuporta. U tom momentu je Siti bio najbliži golu. Ipak, na poluvreme se otišlo s rezultatom 0:0 što je mnoge podsetilo na prošlogodišnje ispadanje Sitija od Vigana.

Ipak, Siti je u nastavku utakmice uspeo da odradi najteži deo, da postigne gol, a posle toga je sve postalo mnogo lakše za Građane. Prvo Sane, potom i Foden dva puta, pa je Njuport morao da položi oružje.

FA KUP 5. KOLO

KPR - Votford 0:1
Brajton - Derbi 2:1
Vimbldon - Milvol 0:1
Njuport Kaunti - Mančester siti 1:4

u nedelju

Bristol siti - Vulverhempton
Donkaster - Kristal Palas
Svonsi - Brentford

u ponedeljak

Čelsi - Mančester junajted

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar