Ко све иде у Дом народа ПБиХ?

Након што наредне седмице буде конституисан Дом народа Федерације БиХ, биће отворен пут и за избор бошњачких и хрватских делегата у Дом народа ПБиХ, који има 15 делегата, по пет из сваког конститутивног народа.

Босна и Херцеговина 16.02.2019 | 18:13
Ко све иде у Дом народа ПБиХ?
Према распореду снага у федералном дому, јасно је да ће ХДЗ и странке окупљене око њега имати сигурна четири делегата у Клубу Хрвата на нивоу БиХ, а међу њима би требао бити и предсједник ХДЗ-а Драган Човић. Петог члана хрватског клуба могли би заједничким гласовима дати ДФ и "Наша странка", преноси "Аваз".

Иначе, да би бошњачки или хрватски делегат за државни ниво био изабран, мора имати најмање три гласа делегата из федералног Клуба Бошњака, који броји 17 чланова, односно Хрвата, који такође броји 17 чланова.

У Клубу Бошњака највише гласова требало би  да добије лидер СББ-а Фахрудин Радончић, који сигурно може рачунати на гласове два делегата СББ-а, два делегата СДА и једног делегата ПДА, што је укупно пет гласова.

Три делегата СДП-а даће подршку Денису Бећировићу, који ће бити кандидат ове странке за државни Дом народа. Занимљиво је да је трећег, одлучујућег делегата у федералном Дому народа СДП добио у Скупштини ЗДК, и то уз пресудне гласове заступника СББ-а. 

Странка демократске акције у Дому народа БиХ требало би да има три делегата, јер може рачунати на осам гласова својих делегата у федералном Дому народа и једног из Странке за БиХ. Тако ће вјероватни кандидати СДА, Бакир Изетбеговић, Асим Сарајлић и Халид Гењац, у Клубу Бошњака у Дому народа ФБиХ добити по три гласа.

Према распореду снага у државном Дому народа, очекује се да ће руководство, односно Колегијум овог дома чинити представници СНСД-а, СДА и ХДЗ-а.

У име СДА то би могао бити предсједник ове странке Бакир Изетбеговић, а у име ХДЗ-а Драган Човић. Још није дефинитивно познато ко ће у име СНСД-а, који има четири делегата у Дому народа БиХ (Никола Шпирић, Душанка Мајкић, Средоје Новић и Лазар Продановић) сједити у Колегијуму.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гаги

16.02.2019 18:44

УВИЈЕК ИСТИ ЛИКОВИ КОЈИ НИКАД НИШТА НЕЋЕ ДОБРО ДОНИЈЕТИ БиХ..имали су сансу 20 гидина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опт

16.02.2019 20:44

Боже како није стид ове политичаре?Они живе као паразити,ништа не раде корисно а плате до неба,гидинама тако живе боговски,небитни бескорисни а мусле да су богови!

Name

хм

16.02.2019 22:50

Не будите смијесни, па њима плате цине мизерију..... нису они због тога за вратове или у загрљају..... као сто и нису због градјана.....

Name

БОБА

16.02.2019 20:34

ВЕОМА ИРИТАНТНЕ ОСОБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Опет

16.02.2019 23:08

Како народа није стид да гласа за исте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

17.02.2019 08:35

Добро је да су се Бакир и Цовиц некако снасли највисе сам се пласио ста це бити с'њима.Масала масала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбт.

18.02.2019 08:55

Само се цудим како ови странци у БиХ све ово гледају и ништа не предузимају. Исте фаце исте подвале,исте игре. Људи под Америцким санкцијама,са оптузницама( у ладицама Тузиластва) сједају у фотеље за даље 4 год. Сви виде и знају за крадју на изборима( нац.странке) види се криминал на све стране(нац.странке)види се трговина као на пијаци(нац.странке) види се немоћ Опозиције против будзетлија,и ништа од свега странци ћуте све то аминују.Невероватно шта се дешава у Босни Херцеговини и да сви ћуте. Кога се боји Инцко?

ОДГОВОРИТЕ