Ko sve ide u Dom naroda PBiH?

Nakon što naredne sedmice bude konstituisan Dom naroda Federacije BiH, biće otvoren put i za izbor bošnjačkih i hrvatskih delegata u Dom naroda PBiH, koji ima 15 delegata, po pet iz svakog konstitutivnog naroda.

Bosna i Hercegovina 16.02.2019 | 18:13
Ko sve ide u Dom naroda PBiH?
Prema rasporedu snaga u federalnom domu, jasno je da će HDZ i stranke okupljene oko njega imati sigurna četiri delegata u Klubu Hrvata na nivou BiH, a među njima bi trebao biti i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Petog člana hrvatskog kluba mogli bi zajedničkim glasovima dati DF i "Naša stranka", prenosi "Avaz".

Inače, da bi bošnjački ili hrvatski delegat za državni nivo bio izabran, mora imati najmanje tri glasa delegata iz federalnog Kluba Bošnjaka, koji broji 17 članova, odnosno Hrvata, koji takođe broji 17 članova.

U Klubu Bošnjaka najviše glasova trebalo bi  da dobije lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji sigurno može računati na glasove dva delegata SBB-a, dva delegata SDA i jednog delegata PDA, što je ukupno pet glasova.

Tri delegata SDP-a daće podršku Denisu Bećiroviću, koji će biti kandidat ove stranke za državni Dom naroda. Zanimljivo je da je trećeg, odlučujućeg delegata u federalnom Domu naroda SDP dobio u Skupštini ZDK, i to uz presudne glasove zastupnika SBB-a. 

Stranka demokratske akcije u Domu naroda BiH trebalo bi da ima tri delegata, jer može računati na osam glasova svojih delegata u federalnom Domu naroda i jednog iz Stranke za BiH. Tako će vjerovatni kandidati SDA, Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Halid Genjac, u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH dobiti po tri glasa.

Prema rasporedu snaga u državnom Domu naroda, očekuje se da će rukovodstvo, odnosno Kolegijum ovog doma činiti predstavnici SNSD-a, SDA i HDZ-a.

U ime SDA to bi mogao biti predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, a u ime HDZ-a Dragan Čović. Još nije definitivno poznato ko će u ime SNSD-a, koji ima četiri delegata u Domu naroda BiH (Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović) sjediti u Kolegijumu.

(Avaz)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Gagi

16.02.2019 18:44

UVIJEK ISTI LIKOVI KOJI NIKAD NIŠTA NEĆE DOBRO DONIJETI BiH..imali su sansu 20 gidina...

ODGOVORITE
Name

Opt

16.02.2019 20:44

Bože kako nije stid ove političare?Oni žive kao paraziti,ništa ne rade korisno a plate do neba,gidinama tako žive bogovski,nebitni beskorisni a musle da su bogovi!

Name

hm

16.02.2019 22:50

Ne budite smijesni, pa njima plate cine mizeriju..... nisu oni zbog toga za vratove ili u zagrljaju..... kao sto i nisu zbog gradjana.....

Name

BOBA

16.02.2019 20:34

VEOMA IRITANTNE OSOBE.

ODGOVORITE
Name

Re Opet

16.02.2019 23:08

Kako naroda nije stid da glasa za iste?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

17.02.2019 08:35

Dobro je da su se Bakir i Covic nekako snasli najvise sam se plasio sta ce biti s'njima.Masala masala

ODGOVORITE
Name

Jbt.

18.02.2019 08:55

Samo se cudim kako ovi stranci u BiH sve ovo gledaju i ništa ne preduzimaju. Iste face iste podvale,iste igre. Ljudi pod Americkim sankcijama,sa optuznicama( u ladicama Tuzilastva) sjedaju u fotelje za dalje 4 god. Svi vide i znaju za kradju na izborima( nac.stranke) vidi se kriminal na sve strane(nac.stranke)vidi se trgovina kao na pijaci(nac.stranke) vidi se nemoć Opozicije protiv budzetlija,i ništa od svega stranci ćute sve to aminuju.Neverovatno šta se dešava u Bosni Hercegovini i da svi ćute. Koga se boji Incko?

ODGOVORITE