Вучић: Дијалог у пат позицији

Председник Србије Александар Вучић рекао је на панел дискусији "Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад" у оквиру Минхенског безбедног форума да је питање односа Београда и Приштине веома сложено и да је дијалог у пат позицији.

Србија 16.02.2019 | 17:05
Вучић: Дијалог у пат позицији
Александар Вучић је рекао да је питање Косова много сложеније од односа Македоније и Грчке, пошто је претходно модератор панела, немачки дипломата Волфганг Ишингер навео да су премијери те две земље говорили о успеху који су постигли Преспанским споразумом.

"Када говоримо о односу Београда и Приштине, говоримо о судбинама људи, територијама о многим разним питањима која би требало дотаћи", рекао је Вучић.

Додаје да је важно да нема текућег рата и и да су постигнути мир и стабилност нешто што не би требало узети здраво за готово. Навео је да је то постигнуто кроз процес дијалога и да се увек плашио да би могао да се одледи замрзнути конфликт.

Истиче да је дијалог у пат позицији и поручио да Србија даје све од себе да постигне компромисно решење.

Подсећа да је Србија испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, и не само то, већ није урадила ништа унилатерално што би могло да изазове проблеме другој страни или било какву нестабилност.

Међутим, Вучић каже да, иако је Београд испунио све своје обавезе, које се односе и на исборе на КиМ, Телеком, правосуће, Приштина није испунила једину своју обавезу а то је формирање Заједнице српских општина.

Каже и да је Београд молио Приштину да одустане од покушаја чланства у међународним организацијама и да се врате дијалогу јер ће оманути, али да је Приштина покушала да уђе у Интерпол и Унеско.

Затим је, каже Вучић, Приштина увела антицивилизацијске таксе против Србије и против свих правила Цефта које нису укинуте упрнос међународном притиску укучујући и притисак ЕУ и САД.

Додаје да су таксе тврдоглаво остале и да су лидери у Приштини рекли да ће оне бити укинуте тек пошто Београд призна независност Косова. Подсећа и да Србија није увела реципрочне мере.

Такође, Вучић каже и да је Приштина усвојила нову платформу за дијалог и да се у том документу каже да Косово треба да штити свој територијални интегритет а да Србија треба да призна независност Косова уз формирање новог трибунала за Србе.

Упитао је зашто је онда Београд део дијалога када они одлучују да хоће да добију све а да Србија не добије ништа.

"Мислите ли да ће заиста тако моћи", упитао је председник Вучић. 

Оцењује да је мир најважније питање за Србе који се не плаше економске будућности јер је смањен дуг и опада незапосленост, а све то може да буде угрожено због односа са Приштином.

"Учинићемо све да нађемо компромисно решење и то не може и неће бити капитулација са наше стране. Ако желе прави дијалог, ми смо на располагању", рекао је Вучић.

Додаје да Београд не одбија могућност да постигне решење али „да смо данас врло далеко од тога".

(РТС)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Харадинаја Бегиц

16.02.2019 16:19

Предсједнице, смирите лопту. О цему Ви треба да преговарате? Косово је Србија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проваљен

16.02.2019 16:31

Цијела Србија, цијели свијет зна да си доведен јер Тадић није хтио да прихвати план Андреаса Шокенхофа за признање КиМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

16.02.2019 16:35

Како би Додик брзо средио питање Косова,са јараном Пацолијем,отисло би ко Јасеновацка градја и природна богаства српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

16.02.2019 17:54

Нема вучко шта да прича,треба војску послати па докле дођу и звати Русију у помоћ шта се освоји то је Србија а овако само се Срби убијају ко пилићи,данас је срамота рећи да си Србин е дотле политичари нас доведоше од 99’ на овамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

16.02.2019 18:23

Ко каже да би Србија освојила ишта и да не би Албанци уз помоћ Нато узели и југ Србије са већинским Албанским становништвом?