Vučić: Dijalog u pat poziciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad" u okviru Minhenskog bezbednog foruma da je pitanje odnosa Beograda i Prištine veoma složeno i da je dijalog u pat poziciji.

Srbija 16.02.2019 | 17:05
Vučić: Dijalog u pat poziciji
Aleksandar Vučić je rekao da je pitanje Kosova mnogo složenije od odnosa Makedonije i Grčke, pošto je prethodno moderator panela, nemački diplomata Volfgang Išinger naveo da su premijeri te dve zemlje govorili o uspehu koji su postigli Prespanskim sporazumom.

"Kada govorimo o odnosu Beograda i Prištine, govorimo o sudbinama ljudi, teritorijama o mnogim raznim pitanjima koja bi trebalo dotaći", rekao je Vučić.

Dodaje da je važno da nema tekućeg rata i i da su postignuti mir i stabilnost nešto što ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo. Naveo je da je to postignuto kroz proces dijaloga i da se uvek plašio da bi mogao da se odledi zamrznuti konflikt.

Ističe da je dijalog u pat poziciji i poručio da Srbija daje sve od sebe da postigne kompromisno rešenje.

Podseća da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i ne samo to, već nije uradila ništa unilateralno što bi moglo da izazove probleme drugoj strani ili bilo kakvu nestabilnost.

Međutim, Vučić kaže da, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze, koje se odnose i na isbore na KiM, Telekom, pravosuće, Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Kaže i da je Beograd molio Prištinu da odustane od pokušaja članstva u međunarodnim organizacijama i da se vrate dijalogu jer će omanuti, ali da je Priština pokušala da uđe u Interpol i Unesko.

Zatim je, kaže Vučić, Priština uvela anticivilizacijske takse protiv Srbije i protiv svih pravila Cefta koje nisu ukinute uprnos međunarodnom pritisku ukučujući i pritisak EU i SAD.

Dodaje da su takse tvrdoglavo ostale i da su lideri u Prištini rekli da će one biti ukinute tek pošto Beograd prizna nezavisnost Kosova. Podseća i da Srbija nije uvela recipročne mere.

Takođe, Vučić kaže i da je Priština usvojila novu platformu za dijalog i da se u tom dokumentu kaže da Kosovo treba da štiti svoj teritorijalni integritet a da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova uz formiranje novog tribunala za Srbe.

Upitao je zašto je onda Beograd deo dijaloga kada oni odlučuju da hoće da dobiju sve a da Srbija ne dobije ništa.

"Mislite li da će zaista tako moći", upitao je predsednik Vučić. 

Ocenjuje da je mir najvažnije pitanje za Srbe koji se ne plaše ekonomske budućnosti jer je smanjen dug i opada nezaposlenost, a sve to može da bude ugroženo zbog odnosa sa Prištinom.

"Učinićemo sve da nađemo kompromisno rešenje i to ne može i neće biti kapitulacija sa naše strane. Ako žele pravi dijalog, mi smo na raspolaganju", rekao je Vučić.

Dodaje da Beograd ne odbija mogućnost da postigne rešenje ali „da smo danas vrlo daleko od toga".

(RTS)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Haradinaja Begic

16.02.2019 16:19

Predsjednice, smirite loptu. O cemu Vi treba da pregovarate? Kosovo je Srbija!

ODGOVORITE
Name

Provaljen

16.02.2019 16:31

Cijela Srbija, cijeli svijet zna da si doveden jer Tadić nije htio da prihvati plan Andreasa Šokenhofa za priznanje KiM!

ODGOVORITE
Name

Lav

16.02.2019 16:35

Kako bi Dodik brzo sredio pitanje Kosova,sa jaranom Pacolijem,otislo bi ko Jasenovacka gradja i prirodna bogastva srpske.

ODGOVORITE
Name

Rudonja

16.02.2019 17:54

Nema vučko šta da priča,treba vojsku poslati pa dokle dođu i zvati Rusiju u pomoć šta se osvoji to je Srbija a ovako samo se Srbi ubijaju ko pilići,danas je sramota reći da si Srbin e dotle političari nas dovedoše od 99’ na ovamo.

ODGOVORITE
Name

Alo

16.02.2019 18:23

Ko kaže da bi Srbija osvojila išta i da ne bi Albanci uz pomoć Nato uzeli i jug Srbije sa većinskim Albanskim stanovništvom?