Хиљадама миља од споразума

Београд и Приштина су стотинама хиљада миља далеко од споразума, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Србија 16.02.2019 | 14:52
Хиљадама миља од споразума
Косовски Албанци симулирају некакву реалност која не постоји, а добар део међународне заједнице се прави да то не види, утисак је који је Вучић стекао из низа разговора и контаката са званичницима у Минхену, током конференције о безбедности.

"Неко није потпуно искрен", рекао је Вучић новинарима и додао да заправо није разочаран, иако, можда, тако звучи, јер, каже, није ни очекивао суштински другачији приступ од земаља које су признале косовску незавиност. 

"То је помало невероватна истуација, морам да признам да је могуће да ја, иако имамо контакте са свима, да или нешто не разумем или неко није потпуно искрен", рекао је. 

Сви говоре, објаснио је, о потреби укидања такси на робу из Србије, али, констатује, таклсе и даље постоје. 

"Једино што смо чули овде по том питању је - "хвала вам, Срби, што не уводите реципрочне мере", пренео је председник Србије. 

"Али, то не може довека да траје. Србије тиме није ништа добила", додао је Вучић.

Што се тиче косовских Албанаца, они, каже председник Вучић, изводе већ месецима трик - Харадинај мерама стиче унутрашњу популарност, а Тачи обезбеђује међуанародну подршку тако што говори како ћемо постићи споразум за три, за шест месеци, само што нисмо...

Зашто то раде, јасно је, каже председник - ако споразума не буде, Албанци ће рећи да су говорили о споразуму, а да су Срби против, јер све време говоре да је споразум далеко и да га неће бити, шт, истакао је Вучић, и јесте истина.

"Стотинак хиљада миља смо далеко од било каквог споразума", каже Вучић, а све остало је, према његовом утиску, симулирање у којем учествује и део међународне заједнице, који и у Минхену отвара простор делегацији Приштини, у којој има изузетно много људи, који около лобирају и причају своју причу.

Вучић каже да је ову слику пренео и шефовима немачке и руске дипломатије, Хајко Масу и Сергеју Лаврову, као и осталим званичницима, укључујући МОгерини, америчкопм сенатору Рону Џонсону и осталима, са којима је разговарао у Минхену и којима је изнео позицију Србије.

Вучић, који ће данас поподне на једном панелу сучелити ставове са косовским председником Хашимом Тачијем, каже да је то готово невероватно у ком броју су у Минхену присутни представници Приштине, који очито имају неограничена средства за оваква лобирања, а који су изгубили сваку врсту пристојности и дипломатске културе, а неки, попут Украјинаца, им организују радне ручкове са утицајним политичарима.

Косовских Албанаца има у Минехену, каже Вучић, извињавајући се на изразу, којим не жели ништа ружно да каже, "као кусих паса" и да једино од њега беже, док све остале хватају "као ласом" по ходницима.

"Не можете да се окренете, а да их не сретнете по ходницима", додао је Вучић.

Председник се осврнуо и на платформу за преговоре коју је влада у Приштини усвојила и последила скупштини, а по којој Србија треба са свим њиховим захтевима да се сагласи, и да их призна, и да уђу у УН, а ми да добијемо суд за Србе и да Приштина призна Београд.

"Људи, јесте ли луди, јесте ли бунике јели? Да се Србија сагласи са свим тим, да уђете Ун, а да оно што ми добијемо буде да Приштина призна Београд и ми треба да будемо срећни, да трчимо од среће?", запитао је Вучић и рекао да ће Србија морати да реагује на оно што Албанци раде.

Србија жели компромисно решење, "али сам уплашен", каже Вучић, да би Приштини "још неке грозније идеје могле да падну на памет".

"Овде не зарезују никога, имају своја посла. Шта да на то кажете?", приметио је Вучић.

(Тањуг)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дјука

16.02.2019 14:02

Цему зурба око вазних питања? До договора треба успостављати нормалне односе да градјани не трпе. Све остало у складу са европским вриједностима и тековинама насих народа и народности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

16.02.2019 14:28

Вучић жели да каже да је косово србија... значи косово са тачијем харадинајом криминалцима бившим овк борцима који примају борачке пензије, лриминалци наркокартели, америчка база на косову и све остало на клсову то је србија и дио србије.. па штаће ти таква србија... морао би све њих да растјераш да би то била србија по мјери срба.. ал немогуће

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

16.02.2019 14:46

Демагог Но. 1 на Балкану!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

16.02.2019 15:19

Не буни се Вуциц сто Србија извози дупло у БиХ него сто увози.Пуно ту има робе из трецих земаља које нам Србија само препродаје.....она не поставља питања.

ОДГОВОРИТЕ