Hiljadama milja od sporazuma

Beograd i Priština su stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 16.02.2019 | 14:52
Hiljadama milja od sporazuma
Kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar deo međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbednosti.

"Neko nije potpuno iskren", rekao je Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavinost. 

"To je pomalo neverovatna istuacija, moram da priznam da je moguće da ja, iako imamo kontakte sa svima, da ili nešto ne razumem ili neko nije potpuno iskren", rekao je. 

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, taklse i dalje postoje. 

"Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je - "hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere", preneo je predsednik Srbije. 

"Ali, to ne može doveka da traje. Srbije time nije ništa dobila", dodao je Vučić.

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže predsednik Vučić, izvode već mesecima trik - Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo...

Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik - ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, št, istakao je Vučić, i jeste istina.

"Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma", kaže Vučić, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištini, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Vučić kaže da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije, Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući MOgerini, američkopm senatoru Ronu Džonsonu i ostalima, sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu sučeliti stavove sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo neverovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minehenu, kaže Vučić, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, "kao kusih pasa" i da jedino od njega beže, dok sve ostale hvataju "kao lasom" po hodnicima.

"Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima", dodao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i posledila skupštini, a po kojoj Srbija treba sa svim njihovim zahtevima da se saglasi, i da ih prizna, i da uđu u UN, a mi da dobijemo sud za Srbe i da Priština prizna Beograd.

"Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete Un, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće?", zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

Srbija želi kompromisno rešenje, "ali sam uplašen", kaže Vučić, da bi Prištini "još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet".

"Ovde ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?", primetio je Vučić.

(Tanjug)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Djuka

16.02.2019 15:02

Cemu zurba oko vaznih pitanja? Do dogovora treba uspostavljati normalne odnose da gradjani ne trpe. Sve ostalo u skladu sa evropskim vrijednostima i tekovinama nasih naroda i narodnosti!

ODGOVORITE
Name

izraelac

16.02.2019 15:28

Vučić želi da kaže da je kosovo srbija... znači kosovo sa tačijem haradinajom kriminalcima bivšim ovk borcima koji primaju boračke penzije, lriminalci narkokarteli, američka baza na kosovu i sve ostalo na klsovu to je srbija i dio srbije.. pa štaće ti takva srbija... morao bi sve njih da rastjeraš da bi to bila srbija po mjeri srba.. al nemoguće

ODGOVORITE
Name

075

16.02.2019 15:46

Demagog No. 1 na Balkanu!!

ODGOVORITE
Name

guz

16.02.2019 16:19

Ne buni se Vucic sto Srbija izvozi duplo u BiH nego sto uvozi.Puno tu ima robe iz trecih zemalja koje nam Srbija samo preprodaje.....ona ne postavlja pitanja.

ODGOVORITE