Српски филм "Шавови" награђен на Берлиналу

Српски филм "Шавови" освојио је награду Еуропа Цинемас Лабел као најбољи европски филм у програму Панорама, објавио је данас трочлани жири Берлинског фестивала.

Забава 16.02.2019 | 13:27
Српски филм "Шавови" награђен на Берлиналу
Ово је петнаести пут да се на Берлинском филмском фестивалу додељује ова награда, саопштено је из Филмског центра Србије.

Жири је овим поводом издао саопштење у којем наводи да је овај филм добар пример моћи филма као вида уметности.

"Сјајна режија, фотографија, монтажа и врхунске глумачке креације. Овај филм је заснован на истинитим догађајима и показује да постоји много неправде у свету, али, ако верујете у себе и своје емоције, можете да сруши те зидове. Прича слама срца. Када погледате овај филм, он ће дуго остати у вама. Шта бисте ви урадили да се то догоди вама? Храброст лика мајке у овом филму је истински вансеријска. Све честитке редитељу Мирославу Терзићу", навео је жири у саопштењу о додели награде.

"Шавови" ће сада имати подршку мреже Еуропа Цинемас и бољи приступ биоскопској дистрибуцији захваљујући финансијском подстицају овој мрежи биоскопа да уврсте ову српско-словеначко-хрватско-босанско-херцеговачку копродукцију на своје репертоаре. Настанак филма подржао је Филмски центар Србије.

У жирију који је деделио награду српском филму били су Јуха Еломäки из Артхоусе Цинема Ниагара у Тампереу у Финској, Данијела Зуклић из компаније Тхалиа Программ Кино у Потсдаму у Немачкој и Марлена Габришевска у име пољске компаније Кино Електроник из Варшаве.



Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар