Прича: Челси Ф.Ц, фудбалски клуб који не умије да буде срећан!

Невероватно како се ствари брзо мењају у Лондону.

Фудбал 18.02.2019 | 23:42
Прича: Челси Ф.Ц, фудбалски клуб који не умије да буде срећан!
Има већих клубова – много већих – али тешко да постоји много њих у којима се ситуација мења тако брзо као у Челсију. Сетите се само другог мандата Жозеа Муриња, повратка на место шампиона и потом брзог растанка коме је између допринео и тихи бојкот свлачионице прилично гласно испраћен у медијима.  Криза срећом није дуго потрајала, Антонио Конте и његов систем са тројицом штопера експресно је вратио Плавце на врх Премијер лиге и све је изгледало идилично пре но што се већ у другој њоговој сезони у Лондону није све срушило као кула од карата што се додуше и дало наслутити после честих замерки шефа струке да управа једноставно не жели да инвестицијама у играче испрати његове амбиције. Онда је дошао Сари, Челси је играо заводољиво леп фудбал, није изгубио ниједну од првих 18 утакмица у сезони…

И да, онда се све распало. Већ као по правилу. Челси понекад изгледа као онај скоројевић који мисли да је све у парама, а онда схвати да има ствари које новац не може да купи. Изгледа као клуб који једноставно не уме да буде срећан.

Данас се зато опет пише о наговештајима смене Мауриција Сарија, зачецима новог бунта у свлачионици и апсолутној незаинтересованости Челсијеве мецене Романа Абрамовича да настави да строваљује милионе у клуб, па чак и да уопште долази на утакмице.

Ове сезоне Абрамович није виђен на Стамфорд Бриџу што се тумачи и као његов протест због тога што су му британске власти – а то се опет сматра последицом заоштравања односа између Лондона и Москве – одбиле последњи захтев за продужвањем визе. Абрамович додуше има и израелски пасош, па самим тим и право да шест месеци борави у Уједињеном Краљевству, али ту опцију до сада није користио.

Сари је сам и признао да се већ три недеље није чуо са Абрамовичем, сајт Блумберг, специјализован између осталог и за дешавања у свету супербогатих, већ је писао о томе да је руски милијардер само тражи начин да извуче уложени новац из Енглеске, не само из Челсија. Шушка се да би његов пословни партнер из Чешке,  Петр Келнер, могао да за 3.000.000.000 фунти откупи клуб. Са Стамфорда ипак демантују да траже купца, али утисак је да Абрамович више не жели да се трка са манчестерским ривалима и Ливерпулом.

Баш зато у Енглеској влада утисак да су Челсијеви проблем много дубљи но што се на први поглед чине. На лето се очекује одлазак најбољег играча Едена Азара у Реал, јер Плавци не могу да испрате ни његове амбиције. Најталентованији играч Калум Хадсон-Одои вероватно ће у Бајерн. Ако Сари оде можда ће са њим и Гонзало Игуаин. Давид Луиз одбија да продужи уговор, пошто му се останак у Лондону нуди само у случају да прихвати мању плату. Играчима се наводно не допада ни то што је Сари тек тако склонио Герија Кејхила из зима.

А знамо већ, кад се у Челсију побуне играчи тренери обично страдају. Питајте Муриња само, а није баш ни да је Конте имао њиховуз безрезервну подршку. Сари их је привремено купио на почетку сезоне. Тренинзи нису почињали рано јутро као код Контеа. Играчи су добили слободу да пију газирана пића и једу слаткише, Сарије њима оставио да буду пажљиви и не претерују. Код Контеа су пред утакмице морали да једу орахе, сушено воће... Међутим, та почетна емоција брзо је ишчезла. Уосталом, сам Сари је још док је био тренер Наполија 2017. рекао…

“Тренери су као риба. После неког времена почну да смрде”.

Сад се већ “осећа”. После тих 18 утакмица без пораза у последња 22 меча Челси је истрпео седам пораза. На гостовањима се лако предао пре Арсеналом, Борнмутом и Манчестер Ситијем. Тих 0:6 против Грађана добрано су уздрмали његов углед код играча, посебно зато што Сари не одустаје од неких принципа, иако их екипа не разуме.  Дуго већ Сарија критикују због тога што је Н’Гола Кантеа са места задњег везног померио напред. Није тајна ни да не успева да извуче најбоље из Цезара Аспиликете и Маркоса Алонса. Незадовољство полако расте.

Није још стигло до тога да је Сари омражено лице у свлачионици. Напротив. За разлику од Контеа, он уме са људима. Некадашњи је банкар, човек који је надгледао милионске послове, чита Буковског и зна са речима, а зна и да поприча са фудбалерима о приватним проблемима. По политичком опредељењу нагиње левици, никад не промовише хуманитарне догађаје јер верује да у праведном друштву власт брине о свакоме. Зато и он сам понекад играче пита за мишљење о томе шта треба поправити. Само што за сада нема одговора.

Има само наговештаја да ће Сари добити отказ ако не добије барем једну од две наредне утакмице: против Манчестер јунајтеда у ФА купу или Манчестер Ситија у финалу Лига купа.

Ако и победи обе купиће себи нешто времена. Не превише, јер Челси очигледно не уме да буде срећан.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар