Priča: Čelsi F.C, fudbalski klub koji ne umije da bude srećan!

Neverovatno kako se stvari brzo menjaju u Londonu.

Fudbal 18.02.2019 | 23:42
Priča: Čelsi F.C, fudbalski klub koji ne umije da bude srećan!
Ima većih klubova – mnogo većih – ali teško da postoji mnogo njih u kojima se situacija menja tako brzo kao u Čelsiju. Setite se samo drugog mandata Žozea Murinja, povratka na mesto šampiona i potom brzog rastanka kome je između doprineo i tihi bojkot svlačionice prilično glasno ispraćen u medijima.  Kriza srećom nije dugo potrajala, Antonio Konte i njegov sistem sa trojicom štopera ekspresno je vratio Plavce na vrh Premijer lige i sve je izgledalo idilično pre no što se već u drugoj njogovoj sezoni u Londonu nije sve srušilo kao kula od karata što se doduše i dalo naslutiti posle čestih zamerki šefa struke da uprava jednostavno ne želi da investicijama u igrače isprati njegove ambicije. Onda je došao Sari, Čelsi je igrao zavodoljivo lep fudbal, nije izgubio nijednu od prvih 18 utakmica u sezoni…

I da, onda se sve raspalo. Već kao po pravilu. Čelsi ponekad izgleda kao onaj skorojević koji misli da je sve u parama, a onda shvati da ima stvari koje novac ne može da kupi. Izgleda kao klub koji jednostavno ne ume da bude srećan.

Danas se zato opet piše o nagoveštajima smene Mauricija Sarija, začecima novog bunta u svlačionici i apsolutnoj nezainteresovanosti Čelsijeve mecene Romana Abramoviča da nastavi da strovaljuje milione u klub, pa čak i da uopšte dolazi na utakmice.

Ove sezone Abramovič nije viđen na Stamford Bridžu što se tumači i kao njegov protest zbog toga što su mu britanske vlasti – a to se opet smatra posledicom zaoštravanja odnosa između Londona i Moskve – odbile poslednji zahtev za produžvanjem vize. Abramovič doduše ima i izraelski pasoš, pa samim tim i pravo da šest meseci boravi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali tu opciju do sada nije koristio.

Sari je sam i priznao da se već tri nedelje nije čuo sa Abramovičem, sajt Blumberg, specijalizovan između ostalog i za dešavanja u svetu superbogatih, već je pisao o tome da je ruski milijarder samo traži način da izvuče uloženi novac iz Engleske, ne samo iz Čelsija. Šuška se da bi njegov poslovni partner iz Češke,  Petr Kelner, mogao da za 3.000.000.000 funti otkupi klub. Sa Stamforda ipak demantuju da traže kupca, ali utisak je da Abramovič više ne želi da se trka sa mančesterskim rivalima i Liverpulom.

Baš zato u Engleskoj vlada utisak da su Čelsijevi problem mnogo dublji no što se na prvi pogled čine. Na leto se očekuje odlazak najboljeg igrača Edena Azara u Real, jer Plavci ne mogu da isprate ni njegove ambicije. Najtalentovaniji igrač Kalum Hadson-Odoi verovatno će u Bajern. Ako Sari ode možda će sa njim i Gonzalo Iguain. David Luiz odbija da produži ugovor, pošto mu se ostanak u Londonu nudi samo u slučaju da prihvati manju platu. Igračima se navodno ne dopada ni to što je Sari tek tako sklonio Gerija Kejhila iz zima.

A znamo već, kad se u Čelsiju pobune igrači treneri obično stradaju. Pitajte Murinja samo, a nije baš ni da je Konte imao njihovuz bezrezervnu podršku. Sari ih je privremeno kupio na početku sezone. Treninzi nisu počinjali rano jutro kao kod Kontea. Igrači su dobili slobodu da piju gazirana pića i jedu slatkiše, Sarije njima ostavio da budu pažljivi i ne preteruju. Kod Kontea su pred utakmice morali da jedu orahe, sušeno voće... Međutim, ta početna emocija brzo je iščezla. Uostalom, sam Sari je još dok je bio trener Napolija 2017. rekao…

“Treneri su kao riba. Posle nekog vremena počnu da smrde”.

Sad se već “oseća”. Posle tih 18 utakmica bez poraza u poslednja 22 meča Čelsi je istrpeo sedam poraza. Na gostovanjima se lako predao pre Arsenalom, Bornmutom i Mančester Sitijem. Tih 0:6 protiv Građana dobrano su uzdrmali njegov ugled kod igrača, posebno zato što Sari ne odustaje od nekih principa, iako ih ekipa ne razume.  Dugo već Sarija kritikuju zbog toga što je N’Gola Kantea sa mesta zadnjeg veznog pomerio napred. Nije tajna ni da ne uspeva da izvuče najbolje iz Cezara Aspilikete i Markosa Alonsa. Nezadovoljstvo polako raste.

Nije još stiglo do toga da je Sari omraženo lice u svlačionici. Naprotiv. Za razliku od Kontea, on ume sa ljudima. Nekadašnji je bankar, čovek koji je nadgledao milionske poslove, čita Bukovskog i zna sa rečima, a zna i da popriča sa fudbalerima o privatnim problemima. Po političkom opredeljenju naginje levici, nikad ne promoviše humanitarne događaje jer veruje da u pravednom društvu vlast brine o svakome. Zato i on sam ponekad igrače pita za mišljenje o tome šta treba popraviti. Samo što za sada nema odgovora.

Ima samo nagoveštaja da će Sari dobiti otkaz ako ne dobije barem jednu od dve naredne utakmice: protiv Mančester junajteda u FA kupu ili Mančester Sitija u finalu Liga kupa.

Ako i pobedi obe kupiće sebi nešto vremena. Ne previše, jer Čelsi očigledno ne ume da bude srećan.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar