Бачка жели изненађење на фудбалски празник!

На "Вави" у суботу гостује Партизан. . .  Бачка је замка! Партизан се последњих сезона често мучио у првом пролећном колу. . .  Партизану Лале гол нису дале: Први циљ - мирна мрежа, други – пребацити коту 66,66.  Црно-бели у Бачкој Паланци отварају пролећни део сезоне.

Фудбал 16.02.2019 | 08:45
Бачка жели изненађење на фудбалски празник!
Тренер Бачке Зоран Говедарица рекао је да он и његови играчи верују да ће изборити позитиван резултат у мечу против Партизана, којим настављају домаће првенство.

"У суботу је истински фудбалски празник у Бачкој Паланци. У госте нам долази екипа Партизана, о којој не бих да трошим речи, јер се зна шта Партизан представља у српском фудбалу", рекао је Говедарица.

Меч који ће директно преносити ТВ Арена спорт 1 почиње у 13 часова.

Екипа Бачке пролећни део сезоне дочекује на 13. месту са 18 бодова, три више од Земуна који је у зони испадања, док су црно-бели трећи, са чак шест бодова мање од нишког Радничког и 15 мање од водеће Црвене звезде.

"Ми смо по табели у много тешкој ситуацији, али и моји играчи и ја позитивно гледамо на сутрашњи спектакл на нашем стадиону. Верујемо да имамо шансе да изненадимо Партизан и остваримо добар резултат", нагласио је Говедарица.

Од уласка Бачке у Суперлигу 2016. године, ова два тима су одмерила снаге пет пута. Само у првом дуелу било је 0:0, и то када се играло на неутралном терену у Новом Саду, а наредна четири меча добио је Партизан.

На стадиону "Славко Малетин Вава" састали су се само једном. Последњег дана марта 2018, црно-бели су славили резултатом 1:2, а стрелци су били Огњен Ожеговић из пенала и Леандре Тавамба.

Почасни погодак за домаће постигао је тада Лука Мићић, који и даље носи плави дрес Бачке.

Тешко Партизану последњих сезона пада "шалтање" са зимских припрема на почетак пролећне полусезоне. Одавно "гробари" не памте када је њихов вољени клуб на старту другог дела сезоне одиграо утакмицу за памћење, прегазио неког ривала, изрешетао противничку мрежу. Доста пута су тешки зимски терени, уз "бункерицу" ривала, укочили црно-беле и покварили им расположење на дочеку пролећа.

Црно-беле у суботу чека пролећна премијера у Бачкој Паланци, а већ сада је свима јасно да је за Партизан Бачка права - замка. Зоран Мирковић има проблема са саставом, пошто не може да рачуна на Данила Пантића, Ђорђа Ивановића, Мусу Нџаија и Слободана Урошевића. На руку му неће ићи ни терен, који сигурно неће бити "зелени тепих" усред фебруара, као ни определење домаћег тима да се грчевито брани, у нади да ће откинути макар бод, злата вредан у борби за опстанак.

Утакмица у Паланци биће, врло вероватно, налик на неке премијерне пролећне из ранијих сезона.  Пре годину дана Партизан је други део првенства отворио у Лучанима победом од 2:1, али уз преокрет и голове постигнуте у 86. (Јевтовић) и 89. минуту (аутогол). Сезону раније на премији је пао Рад са 1:0, поготкомУроша Ђурђевића.

А, три године пре тога Партизан није успевао да слави у првом пролећном колу! Данашњи трећелигаш ОФК Београд је 2016. године победио црно-беле са 2:1 преокретом и голом Богдана Планића у 89. минуту. Годину пре тога Вождовац је у сјајној утакмици, уз преокрет, однео бод из Хумске - 3:3. Црно-бели су два пута водили, 1:0 и 2:1, а Змајеви у 79. минуту повели са 3:2. Аутогол четири минута пре краја спречио их је да однесу цео плен из Хумске 1.

Партизанова мини серија лоших пролећних почетака кренула је 2015. из Новог Пазара, када је домаћин сачувао 0:0, а Марку Николићу петарда с трибина пробушила џемпер.

И тек 2013. је био последњи прави плес Партизана по терену, када је као гост разбио БСК са 4:0, уз два гола Немање Којића и по један Александра Митровића и Дарка Брашанца.

Шест последњих сезона, три кикса, две тесне победе и само једна рапсодија на терену. Бачка је права замка...

Умео је Парни ваљак на тутњи равницом, памте се победе од по неколико голова разлике у Кули, Инђији, Зрењанину, углавном је то била вожња у пуној брзини у годинама кад су се освајале титуле, међутим… У последњих пет сезона, рачунајући и актуелну, пролазно време против тимова северно од Београда није баш похвално за црно-беле, пошто је постотак победа “само” 66,66 одсто. Мало, имајући у виду традицију и амбиције клуба, а поготово навијчке жеље.

Скромну статистику покушаће да поправе чланови садашње генерације на отварању пролећног дела првенства, у Бачкој Паланци (13.00, ТВ Аренаспорт 1), против тима који је у блиској прошлости често умео да мучи Партизанове фудбалере, не и да их победи. Пет пута састајали су се ОФК Бачка и црно-бели, а осим стартног ремија, лета 2016, кад је на клупи седео Иван Томић, све остале утакмице фаворит је добио. По неписаном правилу се редовно и мучио, о чему сведоче не само резултати (1:0, 3:1, 2:1, 1:0), већ и сазнање да је често отпор ривала ломио тек у другом полувремену. Баш као јесенас, кад је млади Светозар Марковић у 49. минуту пробио бункер.

Укупно је Партизан у последњих пет сезона 30 пута одмеравао снаге са Војвођанима у првенству, а остварио је тачно 20 тријумфа, уз четири ремија и чак шест пораза. Занимљиво, на том граничнику од пет сезона, у такмичарској 2014/15 имао је све тријумфе над Лалама (шест од шест), а у првенству које се данас наставља може да се подичи чињеницом да није примио гол на четири сусрета, што се уклапа у податак о најчвршћој одбрани Суперлиге. Руку на срце, није баш последња линија на тим мечевима блистала, али је имала као брану сјајног Владимира Стојковића, способног да укроти ударце с беле тачке Милану Миросављеву из новосадског Пролетера, односно Бојану Чечарићу из Спартака.

У неким другим околностима чекали би Гробари почетак пролећног дела првенства на иглама, занимало би их да виде шта је и колико урађено током припремног периода, међутим, овога пута нема ни грам еуфорије око Хумске, још мање у самом клубу. Јесења посустајања, огроман бодовни заостатак у односу на лидера, тек треће место на табели, беспарица, сходно томе и неспретно одрађен прелазни рок довели су до сазнања да мало ко од навијача Партизана усхићено чека гостовање у Бачкој Паланци.

Такав утисак појачан је после учинка у припремном периоду, кад су црно-бели на пет утакмица у Турској дали само четири гола и зарадили чак пет црвених картона, што је одраз нервозе у самом клубу. Невезано само за терен. Опет, боравак у Анталији је давно прошло време и – како то тренери воле да кажу – сад тек креће оно право. И од Парног ваљка, каква год да му је форма, очекује се тријумф, како би ухватио залет пред 159. вечити дерби, једину утакмицу до плеј-офа која би могла да подигне напетост у Суперлиги.

Имаће изабраници Зорана Мирковића на стадиону „Славко Малетин Вава“ обавезу више, да покажу како су пребродили кризу резултата на гостовањима, јер су јесенас у првенству везали четири ремија пре него што су мало пре паузе савладали Рад на Бањици.

“У односу на први меч сезоне, ОФК Бачка је променила тренера, Зоран Говедарица је импулсиван, дисциплинован, борбен човек, тако му екипе играју. Наспрам нас биће искусан тим, а ако бих неког издвајао онда би то били Бјелош, Радиновић, Гаврић и Радовић. Од њих прети највећа опасност. ОФК Бачка је домаћин, не верујем да ће бити претерано дефанзивна, јер се бори за опстанак, али ми смо себи поставили високе циљеве, да побеђујемо у свакој утакмици“, предочио је Бата Мирковић, шеф стручног штаба Партизана, принуђен да креира тим без повређених Данила Пантића, Ђорђа Ивановића и Мусе Нџаија, односно суспендованог Слободана Урошевића.

Према очекивању, сусрет је проглашен утакмицом високог ризика, улазнице коштају 500 динара, очекује се добра посета, јер су се после два месец без домаћег фудбала ваљда људи ужелели да виде како то изгледа.

“Истински фудбалски празник биће у Бачкој Паланци, у госте долази екипа Партизана о којој не бих да трошим речи, јер се зна шта представља у српском фудбалу. Ми смо по табели у много тешкој ситуацији, али и моји играчи и ја на спектакл на нашем стадиону гледамо позитивно, верујемо да имамо шансе да изненадимо црно-беле и остваримо добар резултат”, оптимиста је тренер Зоран Говедарица.

ПАРТИЗАНОВ УЧИНАК ПРОТИВ ВОЈВОЂАНСКИХ КЛУБОВА У ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ СЕЗОНА

2018/19

ОФК Бачка 1:0
Пролетер НС 1:0
Војводина 2:0
Спартак 0:0

2017/18

ОФК Бачка 3:1, 2:1
Војводина 1:0, 1:1, 1:2
Спартак 1:0, 1:1, 2:0

2016/17

ОФК Бачка 0:0, 1:0
Војводина 1:3, 0:0, 1:0
Спартак 1:2, 2:0

2015/16

Војводина 2:3, 0:2, 3:2
Спартак 2:1, 1:0

2014/15

Војводина 1:0, 4:0
Спартак 3:0, 1:0
Доњи Срем 3:0, 2:1

--------------------------------------------------------------

ОФК БАЧКА – ПАРТИЗАН, 13.00 (ТВ Аренаспорт 1)

Бачка Паланка
Стадион: “Славко Малетин Вава”
Судија: Милорад Мажић

ОФК БАЧКА: Зоговић – Илић, Бјелош, Јовановић. Гојковић – Жарковић, Пантић – Томић, Радиновић, Макарић – Радовић. Тренер: Зоран Говедарица.

ПАРТИЗАН: Стојковић – Н. Р. Милетић, Марковић, Валијенте, Н. Г. Милетић – Здјелар, Косовић, Закарић, Николић, Тошић - Рикардо. Тренер: Зоран Мирковић.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар