Bačka želi iznenađenje na fudbalski praznik!

Na "Vavi" u subotu gostuje Partizan. . .  Bačka je zamka! Partizan se poslednjih sezona često mučio u prvom prolećnom kolu. . .  Partizanu Lale gol nisu dale: Prvi cilj - mirna mreža, drugi – prebaciti kotu 66,66.  Crno-beli u Bačkoj Palanci otvaraju prolećni deo sezone.

Fudbal 16.02.2019 | 08:45
Bačka želi iznenađenje na fudbalski praznik!
Trener Bačke Zoran Govedarica rekao je da on i njegovi igrači veruju da će izboriti pozitivan rezultat u meču protiv Partizana, kojim nastavljaju domaće prvenstvo.

"U subotu je istinski fudbalski praznik u Bačkoj Palanci. U goste nam dolazi ekipa Partizana, o kojoj ne bih da trošim reči, jer se zna šta Partizan predstavlja u srpskom fudbalu", rekao je Govedarica.

Meč koji će direktno prenositi TV Arena sport 1 počinje u 13 časova.

Ekipa Bačke prolećni deo sezone dočekuje na 13. mestu sa 18 bodova, tri više od Zemuna koji je u zoni ispadanja, dok su crno-beli treći, sa čak šest bodova manje od niškog Radničkog i 15 manje od vodeće Crvene zvezde.

"Mi smo po tabeli u mnogo teškoj situaciji, ali i moji igrači i ja pozitivno gledamo na sutrašnji spektakl na našem stadionu. Verujemo da imamo šanse da iznenadimo Partizan i ostvarimo dobar rezultat", naglasio je Govedarica.

Od ulaska Bačke u Superligu 2016. godine, ova dva tima su odmerila snage pet puta. Samo u prvom duelu bilo je 0:0, i to kada se igralo na neutralnom terenu u Novom Sadu, a naredna četiri meča dobio je Partizan.

Na stadionu "Slavko Maletin Vava" sastali su se samo jednom. Poslednjeg dana marta 2018, crno-beli su slavili rezultatom 1:2, a strelci su bili Ognjen Ožegović iz penala i Leandre Tavamba.

Počasni pogodak za domaće postigao je tada Luka Mićić, koji i dalje nosi plavi dres Bačke.

Teško Partizanu poslednjih sezona pada "šaltanje" sa zimskih priprema na početak prolećne polusezone. Odavno "grobari" ne pamte kada je njihov voljeni klub na startu drugog dela sezone odigrao utakmicu za pamćenje, pregazio nekog rivala, izrešetao protivničku mrežu. Dosta puta su teški zimski tereni, uz "bunkericu" rivala, ukočili crno-bele i pokvarili im raspoloženje na dočeku proleća.

Crno-bele u subotu čeka prolećna premijera u Bačkoj Palanci, a već sada je svima jasno da je za Partizan Bačka prava - zamka. Zoran Mirković ima problema sa sastavom, pošto ne može da računa na Danila Pantića, Đorđa Ivanovića, Musu Ndžaija i Slobodana Uroševića. Na ruku mu neće ići ni teren, koji sigurno neće biti "zeleni tepih" usred februara, kao ni opredelenje domaćeg tima da se grčevito brani, u nadi da će otkinuti makar bod, zlata vredan u borbi za opstanak.

Utakmica u Palanci biće, vrlo verovatno, nalik na neke premijerne prolećne iz ranijih sezona.  Pre godinu dana Partizan je drugi deo prvenstva otvorio u Lučanima pobedom od 2:1, ali uz preokret i golove postignute u 86. (Jevtović) i 89. minutu (autogol). Sezonu ranije na premiji je pao Rad sa 1:0, pogotkomUroša Đurđevića.

A, tri godine pre toga Partizan nije uspevao da slavi u prvom prolećnom kolu! Današnji trećeligaš OFK Beograd je 2016. godine pobedio crno-bele sa 2:1 preokretom i golom Bogdana Planića u 89. minutu. Godinu pre toga Voždovac je u sjajnoj utakmici, uz preokret, odneo bod iz Humske - 3:3. Crno-beli su dva puta vodili, 1:0 i 2:1, a Zmajevi u 79. minutu poveli sa 3:2. Autogol četiri minuta pre kraja sprečio ih je da odnesu ceo plen iz Humske 1.

Partizanova mini serija loših prolećnih početaka krenula je 2015. iz Novog Pazara, kada je domaćin sačuvao 0:0, a Marku Nikoliću petarda s tribina probušila džemper.

I tek 2013. je bio poslednji pravi ples Partizana po terenu, kada je kao gost razbio BSK sa 4:0, uz dva gola Nemanje Kojića i po jedan Aleksandra Mitrovića i Darka Brašanca.

Šest poslednjih sezona, tri kiksa, dve tesne pobede i samo jedna rapsodija na terenu. Bačka je prava zamka...

Umeo je Parni valjak na tutnji ravnicom, pamte se pobede od po nekoliko golova razlike u Kuli, Inđiji, Zrenjaninu, uglavnom je to bila vožnja u punoj brzini u godinama kad su se osvajale titule, međutim… U poslednjih pet sezona, računajući i aktuelnu, prolazno vreme protiv timova severno od Beograda nije baš pohvalno za crno-bele, pošto je postotak pobeda “samo” 66,66 odsto. Malo, imajući u vidu tradiciju i ambicije kluba, a pogotovo navijčke želje.

Skromnu statistiku pokušaće da poprave članovi sadašnje generacije na otvaranju prolećnog dela prvenstva, u Bačkoj Palanci (13.00, TV Arenasport 1), protiv tima koji je u bliskoj prošlosti često umeo da muči Partizanove fudbalere, ne i da ih pobedi. Pet puta sastajali su se OFK Bačka i crno-beli, a osim startnog remija, leta 2016, kad je na klupi sedeo Ivan Tomić, sve ostale utakmice favorit je dobio. Po nepisanom pravilu se redovno i mučio, o čemu svedoče ne samo rezultati (1:0, 3:1, 2:1, 1:0), već i saznanje da je često otpor rivala lomio tek u drugom poluvremenu. Baš kao jesenas, kad je mladi Svetozar Marković u 49. minutu probio bunker.

Ukupno je Partizan u poslednjih pet sezona 30 puta odmeravao snage sa Vojvođanima u prvenstvu, a ostvario je tačno 20 trijumfa, uz četiri remija i čak šest poraza. Zanimljivo, na tom graničniku od pet sezona, u takmičarskoj 2014/15 imao je sve trijumfe nad Lalama (šest od šest), a u prvenstvu koje se danas nastavlja može da se podiči činjenicom da nije primio gol na četiri susreta, što se uklapa u podatak o najčvršćoj odbrani Superlige. Ruku na srce, nije baš poslednja linija na tim mečevima blistala, ali je imala kao branu sjajnog Vladimira Stojkovića, sposobnog da ukroti udarce s bele tačke Milanu Mirosavljevu iz novosadskog Proletera, odnosno Bojanu Čečariću iz Spartaka.

U nekim drugim okolnostima čekali bi Grobari početak prolećnog dela prvenstva na iglama, zanimalo bi ih da vide šta je i koliko urađeno tokom pripremnog perioda, međutim, ovoga puta nema ni gram euforije oko Humske, još manje u samom klubu. Jesenja posustajanja, ogroman bodovni zaostatak u odnosu na lidera, tek treće mesto na tabeli, besparica, shodno tome i nespretno odrađen prelazni rok doveli su do saznanja da malo ko od navijača Partizana ushićeno čeka gostovanje u Bačkoj Palanci.

Takav utisak pojačan je posle učinka u pripremnom periodu, kad su crno-beli na pet utakmica u Turskoj dali samo četiri gola i zaradili čak pet crvenih kartona, što je odraz nervoze u samom klubu. Nevezano samo za teren. Opet, boravak u Antaliji je davno prošlo vreme i – kako to treneri vole da kažu – sad tek kreće ono pravo. I od Parnog valjka, kakva god da mu je forma, očekuje se trijumf, kako bi uhvatio zalet pred 159. večiti derbi, jedinu utakmicu do plej-ofa koja bi mogla da podigne napetost u Superligi.

Imaće izabranici Zorana Mirkovića na stadionu „Slavko Maletin Vava“ obavezu više, da pokažu kako su prebrodili krizu rezultata na gostovanjima, jer su jesenas u prvenstvu vezali četiri remija pre nego što su malo pre pauze savladali Rad na Banjici.

“U odnosu na prvi meč sezone, OFK Bačka je promenila trenera, Zoran Govedarica je impulsivan, disciplinovan, borben čovek, tako mu ekipe igraju. Naspram nas biće iskusan tim, a ako bih nekog izdvajao onda bi to bili Bjeloš, Radinović, Gavrić i Radović. Od njih preti najveća opasnost. OFK Bačka je domaćin, ne verujem da će biti preterano defanzivna, jer se bori za opstanak, ali mi smo sebi postavili visoke ciljeve, da pobeđujemo u svakoj utakmici“, predočio je Bata Mirković, šef stručnog štaba Partizana, prinuđen da kreira tim bez povređenih Danila Pantića, Đorđa Ivanovića i Muse Ndžaija, odnosno suspendovanog Slobodana Uroševića.

Prema očekivanju, susret je proglašen utakmicom visokog rizika, ulaznice koštaju 500 dinara, očekuje se dobra poseta, jer su se posle dva mesec bez domaćeg fudbala valjda ljudi uželeli da vide kako to izgleda.

“Istinski fudbalski praznik biće u Bačkoj Palanci, u goste dolazi ekipa Partizana o kojoj ne bih da trošim reči, jer se zna šta predstavlja u srpskom fudbalu. Mi smo po tabeli u mnogo teškoj situaciji, ali i moji igrači i ja na spektakl na našem stadionu gledamo pozitivno, verujemo da imamo šanse da iznenadimo crno-bele i ostvarimo dobar rezultat”, optimista je trener Zoran Govedarica.

PARTIZANOV UČINAK PROTIV VOJVOĐANSKIH KLUBOVA U POSLEDNJIH PET SEZONA

2018/19

OFK Bačka 1:0
Proleter NS 1:0
Vojvodina 2:0
Spartak 0:0

2017/18

OFK Bačka 3:1, 2:1
Vojvodina 1:0, 1:1, 1:2
Spartak 1:0, 1:1, 2:0

2016/17

OFK Bačka 0:0, 1:0
Vojvodina 1:3, 0:0, 1:0
Spartak 1:2, 2:0

2015/16

Vojvodina 2:3, 0:2, 3:2
Spartak 2:1, 1:0

2014/15

Vojvodina 1:0, 4:0
Spartak 3:0, 1:0
Donji Srem 3:0, 2:1

--------------------------------------------------------------

OFK BAČKA – PARTIZAN, 13.00 (TV Arenasport 1)

Bačka Palanka
Stadion: “Slavko Maletin Vava”
Sudija: Milorad Mažić

OFK BAČKA: Zogović – Ilić, Bjeloš, Jovanović. Gojković – Žarković, Pantić – Tomić, Radinović, Makarić – Radović. Trener: Zoran Govedarica.

PARTIZAN: Stojković – N. R. Miletić, Marković, Valijente, N. G. Miletić – Zdjelar, Kosović, Zakarić, Nikolić, Tošić - Rikardo. Trener: Zoran Mirković.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar