Трамп прогласио ванредно стање

Доналд Трамп прогласио је ванредно стање у Сједињеним Америчким Државама.

Свијет 15.02.2019 | 18:35
Трамп прогласио ванредно стање
Тим потезом намјерава да заобиђе процес одлучивања у Конгресу који према америчком Уставу распоређује буџетска средства па ће можда успјети да пронађе и потребна средства како би изградио "свој" зид на граници с Мексиком.

Предсједник Трамп је и раније је говорио о могућности проглашења ванредног стања, и то у неколико наврата док је трајала блокада владе. Трамп проглашење ванредног стања види као начин за проналазак средстава којима ће платити зид на граници с Мексиком који је обећао за вријеме предизборне кампање.

Кроз оба дома Конгреса је касно синоћ и јутрос по нашем времену прошао двостраначки компромисни закон о финансирању савезне владе.

Тај закон осигураће више од 300 милијарди долара за Министарство националне безбједности и низ других агенција до 30. септембра, краја текуће буџетске године. Тако ће се спријечити нова блокада владе.

Исти закон за Трампов зид предвиђа 1,27 милијарди долара за изградњу зида. Трампу за зид какав он планира саградити треба готово шест милијарди долара.

Тај закон треба потписати предсједник Трамп, а синоћ је Бијела кућа најавила како ће уз њега потписати и декларацију о проглашењу ванредног стања у САД-у.

Будући да су гласања у Конгресу одржана касно синоћ, Трампово потписивање закона и декларације о проглашавању ванредног стања одгођени су за данас.

(Индеx.хр)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

15.02.2019 18:37

Ако се постави зид биће угрожен бизнис са нарко картелима из Мексика и Колумбије. Хапшења Ел Чапа је само мазање очију јавности. Огроман је то бизнис. То је разлог противљења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Транп

15.02.2019 21:51

Дефинитивно најјачи председник УСА

ОДГОВОРИТЕ