Tramp proglasio vanredno stanje

Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svijet 15.02.2019 | 18:35
Tramp proglasio vanredno stanje
Tim potezom namjerava da zaobiđe proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje budžetska sredstva pa će možda uspjeti da pronađe i potrebna sredstva kako bi izgradio "svoj" zid na granici s Meksikom.

Predsjednik Tramp je i ranije je govorio o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja, i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade. Tramp proglašenje vanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vrijeme predizborne kampanje.

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvostranački kompromisni zakon o finansiranju savezne vlade.

Taj zakon osiguraće više od 300 milijardi dolara za Ministarstvo nacionalne bezbjednosti i niz drugih agencija do 30. septembra, kraja tekuće budžetske godine. Tako će se spriječiti nova blokada vlade.

Isti zakon za Trampov zid predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Trampu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon treba potpisati predsjednik Tramp, a sinoć je Bijela kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja u SAD-u.

Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trampovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju vanrednog stanja odgođeni su za danas.

(Index.hr)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

15.02.2019 19:37

Ako se postavi zid biće ugrožen biznis sa narko kartelima iz Meksika i Kolumbije. Hapšenja El Čapa je samo mazanje očiju javnosti. Ogroman je to biznis. To je razlog protivljenja

ODGOVORITE
Name

Tranp

15.02.2019 22:51

Definitivno najjači predsednik USA

ODGOVORITE