ЛЕ: Перница срушио Динамо, Костићев гол у ремију Ајнтрахта!

Фудбалери Динама из Загреба поражени су на гостовању од Викторије Плзењ са 2:1, у првом мечу шеснаестине финала Лиге Европе.  Динамо спакован у Перницу! Викторија окренула Модре за 45 минута! Упркос поразу од 2:1 Загрепчани имају активан резултат пред реванш. . .  Или никако, или спектакуларно: Жиру петом! Први пораз Салцбурга у сезони! Наполи протутњао Цирихом, Валенсија завршила посао у Глазгову.  Костић гол, Јовић асистенција - Шахтјор извукао 2:2, целу утакмицу с човеком мање! Ајнтрахт би ово могло скупо да кошта у реваншу. . .

Фудбал 14.02.2019 | 23:20
ЛЕ: Перница срушио Динамо, Костићев гол у ремију Ајнтрахта!
Гости су одиграли два различита полувремена, пошто су у првом били веома добри, односно у другом очајни.

Динамо је после 45 минута игре водио са 1:0 голом младог Данија Олма и све је ишло у добром смеру. Међутим, дошло је до опуштања и екипа из Чешке знала је то како да искористи.

Јунак Викторије био је Лудек Перница који је постигао два гола, чиме је донео велики тријумф чешкој екипи. Штопер Плзења прво је изједначио резултат у 54. минуту, а потом је у 83. погодио за велико славље домаћег тима. 

Клуб из Загреба до краја меча није успео да се опорави и са негативним резултатом се враћа у престоницу Хрватске.

Фудбалери Ајнтрахта из Франкфурта одиграли су нерешено 2:2 на гостовању против Шахтјора из Доњецка.

Иако су играли против тешког ривала утисак је да су могли да извуку доста бољи резултат, пошто је Шахтјор од 11. минут имао играча мање.

Међутим, Франкфурт је два пута водио, али у оба случаја испуштао предност. Хинтерегер је у седмом минуту постигао гол за 1:0, а потом је Марлос изједначио у десетом. Са тим резултатом отишло се на паузу.

Сјајно је Ајнтрахт кренуо друго полувреме, Јовић је послао одличну лопту ка Костићу који ју је лако проследио у мрежу.

Имали су гости све у својим рукама, вођство и играча више, међутим нису издржали. Таисон је у 67. минуту изједначио и поставио тако коначан резултат.

Када је реч о осталим утакмицама, Клуб Бриж је после преокрета победио Салцбург (2:1), Челси је славио против Малмеа са 2:1, Виљареал је славио на гостовању против Спортинга из Лисабона, док је Наполи савладао Цирих са 3:1.

Лука Јовић - плус; Филип Костић - плус. Добар је био и трећи Србин Мијат Гаћиновић, али сума сумарум, Ајнтрахту и поред позитивних 2:2, пишемо минус. У хладном Харкову гости из Франкфурта нису успели да славе у првом мечу 1/16 финала Лиге Европе, мада су од 11. минута имали играча више. Тарас Степаненко, човек за везу и права правцата "плућа" Шахтјора, зарадио је два жута картона у врло кратким временским интервалима, па су Украјинци морали на разне начине да се довијају како да се не би "удавили" и већ после прве утакмице изгубили све шансе за пролаз. 

Два пута је Ајнтрахт водио, два пута Фонсекини момци стизали до поравнања. Утисак је, равноправних 2:2 на крају. 

Лука Јовић, тренутно најбољи српски нападач, овога пута није постигао гол, али је поново имао велики утицај на игру свог тима, потврдивши да није никаква случајност што га по најеминентнијој европској штампи "за дрес вуку" Реал и Барселона. Некадашњи нападач Црвене звезде у 50. минуту извукао се на бок, примио лопту, видео на другој стативи усамљеног земљака Филипа Костића и погодио га у "пертлу". Костићу је преостао лакши део посла. 

Био је то погодак за 1:2 и чинило се да Шахтјор пада, да ће бити прегажен у наставку, међутим, домаћи састав је показао због чега слови за један од најтврђих и најискуснијих тимова Европе. Фонсека је прво затворио све што је требало, а онда мало по мало градио ситуацију из које ће доћи до другог гола и ремија вредног тријумфа при таквом бројчаном стању. Тајсон је реализовао оно што је Жуниор Мораеш осмислио...

Ади Хутер је одлучио да после дуго времена одмори свог најпродуктивнијег играча ове сезоне. Уз Јовића, наравно... Себастијан Але преседео је свих 90 минута на клупи и осетило се да Немцима фали "масе" у шеснаестерцу. 

Без обзира на ту чињеницу Ајнтрахт је до вођства дошао баш после доброг скока, што је Алеова специјалност. Роде диже, а зимско појачање Мартин Хинтерегер погађа. Додуше уз обилату помоћ ветерана Пјатова. 

После велике грешке младог Евана Ндике - неконтролисано налетео на једног нападача украјинског састава у свом шеснаестерцу - Марлос је поравнао са беле тачке. Играо се тек 9. минут и чинило се да ћемо гледати супер-голеаду, међутим уследиће који минут касније тај црвени картон за Степаненка који је у доброј мери "убио" утакмицу...

Ајнтрахт иде кући с два лепа гола у гостима, али далеко од тога да га можемо прогласити фаворитом у реваншу. Ако квалитет и није, искуство сигурно јесте на страни Украјинаца... 

Динамо је испустио у Плзењу гол предности из првог полувремена, али сан о пласману у осмину финала Лиге Европе чак и после пораза од 2:1 од Викторије и даље живи.

Ништа није готово за Загрепчане после првих 90 минута у којима су показали два лица и на крају поражени напустили Чешку. Главе им је дошао момак занимљивог имена - Лудек Перница - дефанзивац Викторије који их је залудео у два наврата у другом полувремену и донео предност свом тиму после прве утакмице. Оба пута је сјајно реаговао у офанзиви и оба пута је заказала одбрана Модрих предвођена голманоном Ливаковићем.

Динамо је био можда мало бољи у првом полувремену када је стигао до предности преко Данија Олма. Фантастично је Шпанац крунисао прелепу акцију и пас Бруна Петковића у 41. минуту и мајсторским ударцем донео предност гостујућем тиму. То је био и једини детаљ вредан помена из првог полувремена које је обележила изједначена игра и можда мало већи притисак гостујућег тима. 

Међутим, друго полувреме је донело много боље издање Викторије. Тренер Павел Врба осетио је да се плејмејкер Чермак доста мучи, па је шансу указао резервисти Прохачки одмах од 46. минута и испоставило се тотално променио ток овог меча у корист свог тима.

Сјајно је Перница у 54. минуту отео лопту нападачима Модрих, истрчао контру на другу страну, ушао у петерац и центаршут са леве стране Француза Бугела спревео у мрежу Ливаковића за одушевљење на Досан Арени и изједначење на 1:1.

Могао је Динамо одмах да им узврати преко Оршића који је добро шутирао у 59. минуту, али је лопта отишла поред гола. Имали су гости лепу прилику да дођу до вођство и у 74. и 78. минуту после добрих покушаја Николе Мора касније и Бруна Петковића, али се домаћи голман Козачик није дао изненадити.

После свих промашаја уследила је казна, лопта је после корнера прошла кроз петерац, а на другој статици сачекао ју је спретни Перница и другим голом донео тријумф Викторији. Погодак који је разгалио домаћег тренера Павела Врбу који је имао доста проблема уочи утакмице због повреда најбољих играча као што су Лимберски, Крменчик, Копиц, Колар...

У редовима Динама српски интернационалац Комнен Андрић нашао се на клупи за резерве, али није дочекао прилику да уђе у игру.

Некад шкорпион, некад тешка артиљерија, некад бомба из ваздуха, а да има Оливије Жиру смисла да заврши акције на спектакуларан начин видело се овог четвртка у Малмеу, где је још једном одушевио истинске љубитеље фудбала и показао да је можда неправедно „само“ резерва у Челсију. Француски нападач оверио је тријумф Плаваца над шведским представником (2:1) и учинио да се реванш на Стамфорд бриџу наредне седмице посматра кроз призму формалности, јер чак и овакви Плавци, са гомилом проблема у клубу и самом тиму, не би смели да прокоцкају капитал из првог меча шеснестине финала Лиге Европе.

Жиру је у 58. минуту отклонио све сумње, ако су оне уопште и постојале, да ли су Плавци способни да преброде кризу игре и резултата, тако што је сјајну контру Роса Барклија и Бразилца Вилијана завршио на предиван начин. Јесте са метар и по, јесте му Бенгстон био не леђима, али та спознаја да кад нико не очекује пребаци лопту преко црте петом, е – то мора да се цени. Укупно пети погодак снажног шпица на последња четири меча другог по важности УЕФА такмичења, најбољи је стрелац Челсија у Европи ове сезоне и први играч још од Виктора Мозеса 2013. који је у везана четири међународна сусрета погодио циљ.

После два брутална пораза у Премијер лиги, десет примљених голова у дуелима са Бормутом и Манчестер Ситијем, била је баш оваква утакмица потребна Маурицију Сарију. Да слави уз, реално, не превелику потрошњу енергије. Ка победи га је погурао Рос Баркли, који игра изнад очекивања, те је ем први променио резултат ћушнувши лопту са летерца у мрежу, да би у наставку повукао контру коју је после додавања Вилијана на већ описан начин у погодак претворио Жиру.

Челси је тако после никакве игре у последње време дао мало охрабрења навијачима да би сезону, ипак, могао да спасе, али већ у понедељак чека Манчестер јунајтед у ФА купу.

Ако је тријумф Челсија очекиван, онда се чудо десило у Брижу. Чудо, јер је на стадион „Жан Брајдел“ први пораз у сезони претрпео Салцбург. Ко би рекао? Тек сад, после чак 31 такмичарске утакмице у првенству и купу Аустрије, квалификацијама за Лигу шампиона (два ремија са Црвеном звездом) и касније у групној фази Лиге Европе. Чак и је и у Белгији све кренуло сјајно за тим Марка Розеа, пошто је летошњи новајлија ЗлаткоЈунузовић погодио за вођство у уводу меча, да би у другом делу уследио потоп – 1:2.

Стрпљиво је играо Бриж, низао шансе, „намирисао“ слабости у одбрани екипе из Моцартовом града и преко дефанзивца Денсвила и бразилског нападача Веслија - оба пута главом - „окренуо“ резултат из двојке у кеца.

ЛИГА ЕВРОПЕ - 1/16 ФИНАЛА:

Уторак

Фенербахче - Зенит 1:0 (1:0)
/Слимани 21/

Четвртак

Олимпијакос - Динамо Кијев 2:2 (2:1)
/Хасан 9, Дијас 40 - Бујалски 28, Вербич 90/

Рен - Бетис 3:3 (3:1)
/Уну 2, Гарсија 10. аутогол, Бен Арфа 45+3. пенал - Ло Селсо 32, Сиднеј 62, Лаинез 90/ 

Рапид - Интер 0:1 (0:1)
/Мартинез 39. пенал/

Лацио - Севиља 0:1 (0:1)
/Бен Једер 22/

Славија Праг - Генк 0:0

Галатасарај - Бенфика 1:2 (0:1)
/Лујиндама 54 - Салвио 27. пенал, Сеферовић 64/

Краснодар - Леверкузен 0:0

БАТЕ - Арсенал 1:0 (1:0)
/Драгун 45/

Селтик – Валенсија 0:2 (0:1)
/Черишев 42, Собрино 49/

Шахтјор – Ајнтрахт 2:2 (1:1)
/Марлос 10 пен, Тајсон 67 – Хинтерегер 7, Костић 50/

Плзењ - Динамо Загреб 2:1 (0:1)
/Перница 54, 83 - Олмо 41/

Спортинг  - Виљареал 0:1 (0:1)
/Педраца 3/

Клуб Бриж - Салцбург 2:1 (0:1)
/Денсвил 64, Весли 81 – Јунузовић 17/

Малме - Челси 1:2 (0:1)
/Кристенсен 80 – Баркли 30, Жиру 58/

Цирих - Наполи 1:3 (0:2)
/Кололи 83 пен - Инсиње 11, Каљехон 21, Зјелински 77/

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар