LE: Pernica srušio Dinamo, Kostićev gol u remiju Ajntrahta!

Fudbaleri Dinama iz Zagreba poraženi su na gostovanju od Viktorije Plzenj sa 2:1, u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope.  Dinamo spakovan u Pernicu! Viktorija okrenula Modre za 45 minuta! Uprkos porazu od 2:1 Zagrepčani imaju aktivan rezultat pred revanš. . .  Ili nikako, ili spektakularno: Žiru petom! Prvi poraz Salcburga u sezoni! Napoli protutnjao Cirihom, Valensija završila posao u Glazgovu.  Kostić gol, Jović asistencija - Šahtjor izvukao 2:2, celu utakmicu s čovekom manje! Ajntraht bi ovo moglo skupo da košta u revanšu. . .

Fudbal 14.02.2019 | 23:20
LE: Pernica srušio Dinamo, Kostićev gol u remiju Ajntrahta!
Gosti su odigrali dva različita poluvremena, pošto su u prvom bili veoma dobri, odnosno u drugom očajni.

Dinamo je posle 45 minuta igre vodio sa 1:0 golom mladog Danija Olma i sve je išlo u dobrom smeru. Međutim, došlo je do opuštanja i ekipa iz Češke znala je to kako da iskoristi.

Junak Viktorije bio je Ludek Pernica koji je postigao dva gola, čime je doneo veliki trijumf češkoj ekipi. Štoper Plzenja prvo je izjednačio rezultat u 54. minutu, a potom je u 83. pogodio za veliko slavlje domaćeg tima. 

Klub iz Zagreba do kraja meča nije uspeo da se oporavi i sa negativnim rezultatom se vraća u prestonicu Hrvatske.

Fudbaleri Ajntrahta iz Frankfurta odigrali su nerešeno 2:2 na gostovanju protiv Šahtjora iz Donjecka.

Iako su igrali protiv teškog rivala utisak je da su mogli da izvuku dosta bolji rezultat, pošto je Šahtjor od 11. minut imao igrača manje.

Međutim, Frankfurt je dva puta vodio, ali u oba slučaja ispuštao prednost. Hintereger je u sedmom minutu postigao gol za 1:0, a potom je Marlos izjednačio u desetom. Sa tim rezultatom otišlo se na pauzu.

Sjajno je Ajntraht krenuo drugo poluvreme, Jović je poslao odličnu loptu ka Kostiću koji ju je lako prosledio u mrežu.

Imali su gosti sve u svojim rukama, vođstvo i igrača više, međutim nisu izdržali. Taison je u 67. minutu izjednačio i postavio tako konačan rezultat.

Kada je reč o ostalim utakmicama, Klub Briž je posle preokreta pobedio Salcburg (2:1), Čelsi je slavio protiv Malmea sa 2:1, Viljareal je slavio na gostovanju protiv Sportinga iz Lisabona, dok je Napoli savladao Cirih sa 3:1.

Luka Jović - plus; Filip Kostić - plus. Dobar je bio i treći Srbin Mijat Gaćinović, ali suma sumarum, Ajntrahtu i pored pozitivnih 2:2, pišemo minus. U hladnom Harkovu gosti iz Frankfurta nisu uspeli da slave u prvom meču 1/16 finala Lige Evrope, mada su od 11. minuta imali igrača više. Taras Stepanenko, čovek za vezu i prava pravcata "pluća" Šahtjora, zaradio je dva žuta kartona u vrlo kratkim vremenskim intervalima, pa su Ukrajinci morali na razne načine da se dovijaju kako da se ne bi "udavili" i već posle prve utakmice izgubili sve šanse za prolaz. 

Dva puta je Ajntraht vodio, dva puta Fonsekini momci stizali do poravnanja. Utisak je, ravnopravnih 2:2 na kraju. 

Luka Jović, trenutno najbolji srpski napadač, ovoga puta nije postigao gol, ali je ponovo imao veliki uticaj na igru svog tima, potvrdivši da nije nikakva slučajnost što ga po najeminentnijoj evropskoj štampi "za dres vuku" Real i Barselona. Nekadašnji napadač Crvene zvezde u 50. minutu izvukao se na bok, primio loptu, video na drugoj stativi usamljenog zemljaka Filipa Kostića i pogodio ga u "pertlu". Kostiću je preostao lakši deo posla. 

Bio je to pogodak za 1:2 i činilo se da Šahtjor pada, da će biti pregažen u nastavku, međutim, domaći sastav je pokazao zbog čega slovi za jedan od najtvrđih i najiskusnijih timova Evrope. Fonseka je prvo zatvorio sve što je trebalo, a onda malo po malo gradio situaciju iz koje će doći do drugog gola i remija vrednog trijumfa pri takvom brojčanom stanju. Tajson je realizovao ono što je Žunior Moraeš osmislio...

Adi Huter je odlučio da posle dugo vremena odmori svog najproduktivnijeg igrača ove sezone. Uz Jovića, naravno... Sebastijan Ale presedeo je svih 90 minuta na klupi i osetilo se da Nemcima fali "mase" u šesnaestercu. 

Bez obzira na tu činjenicu Ajntraht je do vođstva došao baš posle dobrog skoka, što je Aleova specijalnost. Rode diže, a zimsko pojačanje Martin Hintereger pogađa. Doduše uz obilatu pomoć veterana Pjatova. 

Posle velike greške mladog Evana Ndike - nekontrolisano naleteo na jednog napadača ukrajinskog sastava u svom šesnaestercu - Marlos je poravnao sa bele tačke. Igrao se tek 9. minut i činilo se da ćemo gledati super-goleadu, međutim uslediće koji minut kasnije taj crveni karton za Stepanenka koji je u dobroj meri "ubio" utakmicu...

Ajntraht ide kući s dva lepa gola u gostima, ali daleko od toga da ga možemo proglasiti favoritom u revanšu. Ako kvalitet i nije, iskustvo sigurno jeste na strani Ukrajinaca... 

Dinamo je ispustio u Plzenju gol prednosti iz prvog poluvremena, ali san o plasmanu u osminu finala Lige Evrope čak i posle poraza od 2:1 od Viktorije i dalje živi.

Ništa nije gotovo za Zagrepčane posle prvih 90 minuta u kojima su pokazali dva lica i na kraju poraženi napustili Češku. Glave im je došao momak zanimljivog imena - Ludek Pernica - defanzivac Viktorije koji ih je zaludeo u dva navrata u drugom poluvremenu i doneo prednost svom timu posle prve utakmice. Oba puta je sjajno reagovao u ofanzivi i oba puta je zakazala odbrana Modrih predvođena golmanonom Livakovićem.

Dinamo je bio možda malo bolji u prvom poluvremenu kada je stigao do prednosti preko Danija Olma. Fantastično je Španac krunisao prelepu akciju i pas Bruna Petkovića u 41. minutu i majstorskim udarcem doneo prednost gostujućem timu. To je bio i jedini detalj vredan pomena iz prvog poluvremena koje je obeležila izjednačena igra i možda malo veći pritisak gostujućeg tima. 

Međutim, drugo poluvreme je donelo mnogo bolje izdanje Viktorije. Trener Pavel Vrba osetio je da se plejmejker Čermak dosta muči, pa je šansu ukazao rezervisti Prohački odmah od 46. minuta i ispostavilo se totalno promenio tok ovog meča u korist svog tima.

Sjajno je Pernica u 54. minutu oteo loptu napadačima Modrih, istrčao kontru na drugu stranu, ušao u peterac i centaršut sa leve strane Francuza Bugela spreveo u mrežu Livakovića za oduševljenje na Dosan Areni i izjednačenje na 1:1.

Mogao je Dinamo odmah da im uzvrati preko Oršića koji je dobro šutirao u 59. minutu, ali je lopta otišla pored gola. Imali su gosti lepu priliku da dođu do vođstvo i u 74. i 78. minutu posle dobrih pokušaja Nikole Mora kasnije i Bruna Petkovića, ali se domaći golman Kozačik nije dao iznenaditi.

Posle svih promašaja usledila je kazna, lopta je posle kornera prošla kroz peterac, a na drugoj statici sačekao ju je spretni Pernica i drugim golom doneo trijumf Viktoriji. Pogodak koji je razgalio domaćeg trenera Pavela Vrbu koji je imao dosta problema uoči utakmice zbog povreda najboljih igrača kao što su Limberski, Krmenčik, Kopic, Kolar...

U redovima Dinama srpski internacionalac Komnen Andrić našao se na klupi za rezerve, ali nije dočekao priliku da uđe u igru.

Nekad škorpion, nekad teška artiljerija, nekad bomba iz vazduha, a da ima Olivije Žiru smisla da završi akcije na spektakularan način videlo se ovog četvrtka u Malmeu, gde je još jednom oduševio istinske ljubitelje fudbala i pokazao da je možda nepravedno „samo“ rezerva u Čelsiju. Francuski napadač overio je trijumf Plavaca nad švedskim predstavnikom (2:1) i učinio da se revanš na Stamford bridžu naredne sedmice posmatra kroz prizmu formalnosti, jer čak i ovakvi Plavci, sa gomilom problema u klubu i samom timu, ne bi smeli da prokockaju kapital iz prvog meča šesnestine finala Lige Evrope.

Žiru je u 58. minutu otklonio sve sumnje, ako su one uopšte i postojale, da li su Plavci sposobni da prebrode krizu igre i rezultata, tako što je sjajnu kontru Rosa Barklija i Brazilca Vilijana završio na predivan način. Jeste sa metar i po, jeste mu Bengston bio ne leđima, ali ta spoznaja da kad niko ne očekuje prebaci loptu preko crte petom, e – to mora da se ceni. Ukupno peti pogodak snažnog špica na poslednja četiri meča drugog po važnosti UEFA takmičenja, najbolji je strelac Čelsija u Evropi ove sezone i prvi igrač još od Viktora Mozesa 2013. koji je u vezana četiri međunarodna susreta pogodio cilj.

Posle dva brutalna poraza u Premijer ligi, deset primljenih golova u duelima sa Bormutom i Mančester Sitijem, bila je baš ovakva utakmica potrebna Mauriciju Sariju. Da slavi uz, realno, ne preveliku potrošnju energije. Ka pobedi ga je pogurao Ros Barkli, koji igra iznad očekivanja, te je em prvi promenio rezultat ćušnuvši loptu sa leterca u mrežu, da bi u nastavku povukao kontru koju je posle dodavanja Vilijana na već opisan način u pogodak pretvorio Žiru.

Čelsi je tako posle nikakve igre u poslednje vreme dao malo ohrabrenja navijačima da bi sezonu, ipak, mogao da spase, ali već u ponedeljak čeka Mančester junajted u FA kupu.

Ako je trijumf Čelsija očekivan, onda se čudo desilo u Brižu. Čudo, jer je na stadion „Žan Brajdel“ prvi poraz u sezoni pretrpeo Salcburg. Ko bi rekao? Tek sad, posle čak 31 takmičarske utakmice u prvenstvu i kupu Austrije, kvalifikacijama za Ligu šampiona (dva remija sa Crvenom zvezdom) i kasnije u grupnoj fazi Lige Evrope. Čak i je i u Belgiji sve krenulo sjajno za tim Marka Rozea, pošto je letošnji novajlija ZlatkoJunuzović pogodio za vođstvo u uvodu meča, da bi u drugom delu usledio potop – 1:2.

Strpljivo je igrao Briž, nizao šanse, „namirisao“ slabosti u odbrani ekipe iz Mocartovom grada i preko defanzivca Densvila i brazilskog napadača Veslija - oba puta glavom - „okrenuo“ rezultat iz dvojke u keca.

LIGA EVROPE - 1/16 FINALA:

Utorak

Fenerbahče - Zenit 1:0 (1:0)
/Slimani 21/

Četvrtak

Olimpijakos - Dinamo Kijev 2:2 (2:1)
/Hasan 9, Dijas 40 - Bujalski 28, Verbič 90/

Ren - Betis 3:3 (3:1)
/Unu 2, Garsija 10. autogol, Ben Arfa 45+3. penal - Lo Selso 32, Sidnej 62, Lainez 90/ 

Rapid - Inter 0:1 (0:1)
/Martinez 39. penal/

Lacio - Sevilja 0:1 (0:1)
/Ben Jeder 22/

Slavija Prag - Genk 0:0

Galatasaraj - Benfika 1:2 (0:1)
/Lujindama 54 - Salvio 27. penal, Seferović 64/

Krasnodar - Leverkuzen 0:0

BATE - Arsenal 1:0 (1:0)
/Dragun 45/

Seltik – Valensija 0:2 (0:1)
/Čerišev 42, Sobrino 49/

Šahtjor – Ajntraht 2:2 (1:1)
/Marlos 10 pen, Tajson 67 – Hintereger 7, Kostić 50/

Plzenj - Dinamo Zagreb 2:1 (0:1)
/Pernica 54, 83 - Olmo 41/

Sporting  - Viljareal 0:1 (0:1)
/Pedraca 3/

Klub Briž - Salcburg 2:1 (0:1)
/Densvil 64, Vesli 81 – Junuzović 17/

Malme - Čelsi 1:2 (0:1)
/Kristensen 80 – Barkli 30, Žiru 58/

Cirih - Napoli 1:3 (0:2)
/Kololi 83 pen - Insinje 11, Kaljehon 21, Zjelinski 77/

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar