Петогодишњи план, буџет од 400.000.000 евра...

. . . сваке године и озбиљан напад на ПСЖ. . . ! Звучи много лепо. И здраво, пре свега. . . !

Фудбал 19.02.2019 | 22:30
Петогодишњи план, буџет од 400.000.000 евра...
Олимпик из Лиона представио је нови петогодишњи план развитка клуба. Жан Мишел Ола, као први човек овог колектива, те људи из његовог окружења, имају дугорочни план како да стекну довољну финансијску моћ и изађу на црту Пари Сен Жермену који последњих година - прецизније откако су на Парк Принчева стигли шеици из Катара - доминира француским фудбалом. 

Угрубо, план подразумева да Лион за пет година има осигуран годишњу буџет од 400.000.000 евра, односно да се устали на листи ТОП 20 клубова Европе. Не само у резултатском, већ у сваком другом погледу. 

Амбициозан пројекат представљен је у среду челним људима Олимпик групе (власници 80 одсто деоница клуба), а присутнима се обратио Жан Мишел Ола, истакавши да се овде не ради само о фудбалу и простим улагањима, већ о формирању комплетног једног спортског насеља - Лион сити, које би као комплекс доносило огромне приходе, између осталог и фудбалском клубу.  

Конкретно, први корак биће куповина земљишта око новог стадиона, где би се створили услови за даљу градњу. Мултифункционална дворана (за хокеј, кошарку, атлетику, концерте, највеће европске семинаре и сајмове...) први је и глвани изазов.

"Та идеја добро напредује. Нови простор биће капацитета око 15.000 места, у зависности од догађаја, спортских или културних, чак бизнис форума. Дајемо себи између две и три године да све то изградимо", изјавио је између осталог Ола. 

Први човек Лиона посебно је подвукао интензивне разговоре са Тонијем Паркером, односно идеју што ју је представио славном кошаркашу, а сада власнику Асвела из Вилербана, да његов клуб Евролигу игра у тој новој дворани. Ола је изашао пред Паркера с простим питањем: да ли је град довољно велики и моћан да гради две велике хале (пошто и Асвел има сличну идеју), односно да ли је можда практичније да удруже снаге? 

За све оне којима није најјасније због чега велики фудбалски клубови све чешће посежу за изградњом нових стадиона, модернијих и функционалнијих, одговор у свом годишњем извештају дао управо Ола:

"У односу на претходни пресек стања, наши приходи су скочили за 31 одсто. Подсећам, у претходна два прелазна рока нисмо продали ниједног од кључних фудбалера... Све то највећим делом омогућила је изградња новог стадиона, сада власништва клуба. Пошто је нови стадион отворио своје капије буџет Лиона скочио је са 170 на 285 милиона евра у 2018. години".   

Током састанка Жан Мишел Ола детаљно је описивао комплексну стратегију "потпуног забављања". Лион сити биће практично град у граду, с даноноћним активностима за оне од седам до 77 година. Највећи женски фудбалски турнир на свету, традиционални музички фестивал, биоскопи, позоришта, нова фудбалска академија... Само су делић амбициозних планова. Да не говоримо о 2.500 квадратних метара додатног пословног простора. Напослетку, ту је и отварање још неколико школа фудбала у мање развијеним земљама.   

Па када све то буде довршено и када буде профункционисало, Фудбалски клуб Лион моћи ће невезано од продаје најбољих играча, што је до сада највећим делом пунило буџет, да рачуна на 400.000.000 евра за појачања и плате фудбалера. На годишњем нивоу!  

Наравно, не треба сметнути с ума да је Олимпик Лион већ годинама једна од најздравијих фудбалских средина, а та чињеница значајно доприноси томе да овакви планови буду реализовани. Откако је кренуо успон клуба, с уласком у нови миленијум, са тадашњег Жерлана отишло је на десетине талентованих момака који су постали крем дела крем европског фудбала. Да их сада све не набрајамо. Биће довољан податак да је чиста зарада износила близу 650.000.000 евра. 

И сада Лион има квалитетну "робу". Поменимо само оне за које се већ давно прочуло, попут Фекира, Депаја, Ауара, Ндомбелеа, Тосара, Мусу Дембелеа... С новим, подивљалим ценама, ова групица на тржишту тренутно стаје бар 200-300 милиона.   

Идеја на месту. Изнад свега - здрава. Филозофија, дакле, остаје иста. Само би одбрана од европских аждаја требало да буде ефикаснија.

Па ако се укаже прилика...

Нека се припази ПСЖ, за сваки случај...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар