Petogodišnji plan, budžet od 400.000.000 evra...

. . . svake godine i ozbiljan napad na PSŽ. . . ! Zvuči mnogo lepo. I zdravo, pre svega. . . !

Fudbal 19.02.2019 | 22:30
Petogodišnji plan, budžet od 400.000.000 evra...
Olimpik iz Liona predstavio je novi petogodišnji plan razvitka kluba. Žan Mišel Ola, kao prvi čovek ovog kolektiva, te ljudi iz njegovog okruženja, imaju dugoročni plan kako da steknu dovoljnu finansijsku moć i izađu na crtu Pari Sen Žermenu koji poslednjih godina - preciznije otkako su na Park Prinčeva stigli šeici iz Katara - dominira francuskim fudbalom. 

Ugrubo, plan podrazumeva da Lion za pet godina ima osiguran godišnju budžet od 400.000.000 evra, odnosno da se ustali na listi TOP 20 klubova Evrope. Ne samo u rezultatskom, već u svakom drugom pogledu. 

Ambiciozan projekat predstavljen je u sredu čelnim ljudima Olimpik grupe (vlasnici 80 odsto deonica kluba), a prisutnima se obratio Žan Mišel Ola, istakavši da se ovde ne radi samo o fudbalu i prostim ulaganjima, već o formiranju kompletnog jednog sportskog naselja - Lion siti, koje bi kao kompleks donosilo ogromne prihode, između ostalog i fudbalskom klubu.  

Konkretno, prvi korak biće kupovina zemljišta oko novog stadiona, gde bi se stvorili uslovi za dalju gradnju. Multifunkcionalna dvorana (za hokej, košarku, atletiku, koncerte, najveće evropske seminare i sajmove...) prvi je i glvani izazov.

"Ta ideja dobro napreduje. Novi prostor biće kapaciteta oko 15.000 mesta, u zavisnosti od događaja, sportskih ili kulturnih, čak biznis foruma. Dajemo sebi između dve i tri godine da sve to izgradimo", izjavio je između ostalog Ola. 

Prvi čovek Liona posebno je podvukao intenzivne razgovore sa Tonijem Parkerom, odnosno ideju što ju je predstavio slavnom košarkašu, a sada vlasniku Asvela iz Vilerbana, da njegov klub Evroligu igra u toj novoj dvorani. Ola je izašao pred Parkera s prostim pitanjem: da li je grad dovoljno veliki i moćan da gradi dve velike hale (pošto i Asvel ima sličnu ideju), odnosno da li je možda praktičnije da udruže snage? 

Za sve one kojima nije najjasnije zbog čega veliki fudbalski klubovi sve češće posežu za izgradnjom novih stadiona, modernijih i funkcionalnijih, odgovor u svom godišnjem izveštaju dao upravo Ola:

"U odnosu na prethodni presek stanja, naši prihodi su skočili za 31 odsto. Podsećam, u prethodna dva prelazna roka nismo prodali nijednog od ključnih fudbalera... Sve to najvećim delom omogućila je izgradnja novog stadiona, sada vlasništva kluba. Pošto je novi stadion otvorio svoje kapije budžet Liona skočio je sa 170 na 285 miliona evra u 2018. godini".   

Tokom sastanka Žan Mišel Ola detaljno je opisivao kompleksnu strategiju "potpunog zabavljanja". Lion siti biće praktično grad u gradu, s danonoćnim aktivnostima za one od sedam do 77 godina. Najveći ženski fudbalski turnir na svetu, tradicionalni muzički festival, bioskopi, pozorišta, nova fudbalska akademija... Samo su delić ambicioznih planova. Da ne govorimo o 2.500 kvadratnih metara dodatnog poslovnog prostora. Naposletku, tu je i otvaranje još nekoliko škola fudbala u manje razvijenim zemljama.   

Pa kada sve to bude dovršeno i kada bude profunkcionisalo, Fudbalski klub Lion moći će nevezano od prodaje najboljih igrača, što je do sada najvećim delom punilo budžet, da računa na 400.000.000 evra za pojačanja i plate fudbalera. Na godišnjem nivou!  

Naravno, ne treba smetnuti s uma da je Olimpik Lion već godinama jedna od najzdravijih fudbalskih sredina, a ta činjenica značajno doprinosi tome da ovakvi planovi budu realizovani. Otkako je krenuo uspon kluba, s ulaskom u novi milenijum, sa tadašnjeg Žerlana otišlo je na desetine talentovanih momaka koji su postali krem dela krem evropskog fudbala. Da ih sada sve ne nabrajamo. Biće dovoljan podatak da je čista zarada iznosila blizu 650.000.000 evra. 

I sada Lion ima kvalitetnu "robu". Pomenimo samo one za koje se već davno pročulo, poput Fekira, Depaja, Auara, Ndombelea, Tosara, Musu Dembelea... S novim, podivljalim cenama, ova grupica na tržištu trenutno staje bar 200-300 miliona.   

Ideja na mestu. Iznad svega - zdrava. Filozofija, dakle, ostaje ista. Samo bi odbrana od evropskih aždaja trebalo da bude efikasnija.

Pa ako se ukaže prilika...

Neka se pripazi PSŽ, za svaki slučaj...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar