Да ли власт штеди на угроженима?

Афера “пелене” већ данима потреса Републику Српску и све више је оних који дижу свој глас, огорчени на квалитет пелена за дјецу и одрасле ометене у развоју. Јефтине, танке пелене додатно им загорчавају живот, кажу корисници и питају се да је могуће да Српска штеди на најугроженијима.

Република Српска 14.02.2019 | 17:32
Да ли власт штеди на угроженима?
Ово је само двоје, од неколико хиљада дјеце у Српској која су почетком године приморана да користе пелене, за које њихови родитељи тврде да су ужасног квалитета.

"Оне су лоше, промочиве су. Оно што је најгоре, то је да ове пелене изазивају неку алергију код дјетета. То је пелена ни за шта. Она има само једну кап пропустивости и није за овакво дијете које ја имам. Он не контролише ни малу, ни велику нужду. Када му ставим ову пелену, морам стално да гледам да није шта учињено, да није прошло", објашњавају родитељи дјеце која морају да користе пелене.



Да би колико – толико искористили пелене које добију, родитељи се довијају на разне начине.

"Кидају се. Не смијете да затегнете, ако затегнем оне се кидају. Користимо траку да залијепимо пелену. Ако затегнем, кида се закачка. Хиљаду пута сам покушао да затегнем, али ми пелена остане у руци", објашњава Мирослав Пејић.

Осим лошег квалитета, родитељи кажу да су честе и несташице пелена.

"У књижици пише да смо подигли и за децембар, али нема, није било пелена. Ако их не подигнемо сада до првог, пропао нам је и јануар. Шта ми сада да радимо? Једино да изађем на улицу са дјететом... У шта да пресвучем дијете? Ја не могу да купим", жали се Рајка Квргић. 

Правилницима је одређено да корисници пелена преко Фонда имају право на два пакета пелена. Тај број је мали и корисници су свакако принуђени да купују. Они који за то имају могућности.

"За малог добијемо 60 пелена мјесечно, а он троши 150 до 200 пелена мјесечно. Разлику ја купујем. Оне су 30 КМ, 30 комада", каже Мирослав Пејић.



Путем јавних набавки, спорне пелене су у Српску стигле из Албаније. Из Фонда је саопштено да су изабрана три добављача, а не један. Међутим, у апотекама су доступне само албанске пелене. Већину спорних пелена набавља предузеће “Еко Пирамида Инжењеринг” из Бањалуке. Из ове фирме саопштили су да ће поднијети тужбе за лажне наводе о лошем квалитету пелена.

"Ово ко нам ради, за овакву дјецу, нека не мисли да нема Бога. Има Бога. Господе, дај ми снаге да се издржи у свему овоме. Тешко је то када гледате своје дијете, а немате да му пресвучете пелену. Тешке су то муке...", огорчена је Рајка Квргић.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Горњи Бусановци

14.02.2019 16:45

Бас цудно за Албанску робу, инаце симбол квалитета око Пристине али и сире и даље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

14.02.2019 22:42

Имају они и пуно квалитетније али је фазон добити багатела а ко сиса кориснике.

Name

Министар

15.02.2019 07:59

Нема везе ције су пелене. Могле су бити и виолетине и као да би несто хило другације.... Нутела у БиХ има другацији укус од оне у Њемацкој, одјеца, обуца итд. Највеци отпад се продаје на насем трзисту а овде је проблем сзо је то урадила дрзава и то болесницима. Ако је дрзава спремна да се тако понаса према болеснима, ста да оцекујемо ми "здрави".....

Name

Директ

14.02.2019 17:31

Не само на угрозенима вец и на путевима и на цему све не. На разне нацине извлаце новац: на набавци информационих система, на набавци намјестаја у владиним институцијама итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшно

14.02.2019 18:47

Туга до неба... Има ли неко образа и части у овој земљи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

14.02.2019 18:56

Али зато Република Српска има најновији Хеликоптер Августу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

14.02.2019 22:45

Сада це убрзо и обецано електрицно ауто. негде им мало запело али они це то ресити. Аеродром у Требињу јос мало па готов... јеси љубоморан?

Name

Мирослав

15.02.2019 07:45

Сад ће дејстовати РОБНЕ РЕЗЕРВЕ , колико оно имамо јуница, јунаца у Фармаланду, е моји Срби докад шутити.

Name

апотека

14.02.2019 19:52

У апотекама су доступне разне пелене, али назалост само ове иду на терет ФЗО од 1.1.2019. До НГ су пацијенти имали далеко квалитетније пелене на располагању на терет ФЗО и могле су се набављати свакодневно,а сад сте принудјени требовати их једном мјесецно и предвидјети колико цете пацијената имати мјесецно за пелене. Е зато их нема стално у апотекама. И кад их наруците,добијете их за 10-15 дана. Страхота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соне

14.02.2019 20:38

За вријеме рата се крала хуманитарна помоц, па продавала по вецим цијенама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

14.02.2019 21:12

Видим да се дигла прашина око пелена. То је тендерске снабдевање. Ја колико се разумијем у тендер а које сам радила управо за ФЗО цијена је одлучивала ко ће да прође на тендеру. Цијена је у већини случајева носила 70 % бодова па је онда иза цијене ишло плаћање па рок испоруке и узорак производа који се нуди. Квалитет производа у већини случајева се уопште не спомиње. Сваки добављач је тражио најповољнији цијену. Ако је у тендерској документацији тражено да буде шест капи а ови испоручују пелене са једном капи онда су криви они који приме такву робу. Зато сматрам да је тендерске набавка најгора набавка за кориснике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.02.2019 23:16

Ово су пелене са грешком које су биле планиране за смеће у Албанији,а онда је неко у договору са ФЗО и Кустурићем договорио да их плати као нормалне пелене,које су у Албанији купљене по 10 пута низој цијени! То је чиста истина! А народ и ове несретнике ко ј*бе! То је та Додикова мафија која унистава свој сопствени народ!

Name

Линда

15.02.2019 06:02

Бозе драги свака породица плацеринг! која нејмастина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,да

15.02.2019 06:11

Њихови сипци нама царину 100%, а ми увозимо њихове пелене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преваранти

15.02.2019 15:20

СРАМ ВАС БИЛО СТА РАДИТЕ ОВОМ ЈАДНОМ НАРОДУ,ПОРЕД СУДБИНЕ ДА ИМАЈУ БОЛЕСНУ ДЈЕЦУ ВИ ИМ ЈОС ДОДАТНО ОТЕЗАВАТЕ ЗИВОТ И ПРАВИТЕ ИМ ОГРОМАН ТРОСАК. НЕКИ И НЕМАЈУ ДА КУПЕ ТЕ ПЕЛЕНЕ. ДАЈЕТЕ ИМ ПЕЛЕНЕ КОЈЕ СУ СМЕЦЕ. ИМА БОГА И ГЛЕДА ОН ВАСА НЕДЈЕЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рјешење

07.02.2021 12:17

Такви требају ићи у затвор да туцају ручним алатом камен пошто је камен туцаник увијек потребан за насипање путева. Како смију мајмунисати немоћне људе.

ОДГОВОРИТЕ