Зашто су таоци егзекуције мирни?

Видео снимци егзекуција које су војници Исламске државе пуштали годинама у јавност готово увијек изазивали су дилему о томе да ли је ријеч о правим или намјештеним снимцима.

Свијет 14.02.2019 | 15:58
Зашто су таоци егзекуције мирни?
Наиме, самог тренутка егзекуције никада није било ни на једном видеу, што је и доводило у питање вјечне сумње у аутентичност снимака.

Но, осим тога, на снимцима је још један детаљ редовно привлачио пажњу, а то је невјероватна смиреност и мирноћа таоца док чекају властиту егзекуцију. Наиме, зашто би таоци својом смиреношћу уопште пристали да буду дио џихадистичке пропаганде, кад знају да је коначни резултат њихова смрт? Неки су до сада нагађали како су таоци вјероватно испреговарали с исламистима да погубљење ипак буде мало хуманије.

Међутим, у интервјуу који је направио "Скy Неwс", један бвиши припадник Исламске државе је казао како то није случај. Наиме, објаснио је како су таоци на снимцима мирни, јер су већ раније били у таквој ситуацији. Никада нису знали да ли је то њихов задњи снимак.

Салех, како се представио за "Скy Неwс", испричао је како су џихадисти више пута прије правог погубљења таоце излагали "лажним погубљењима". Снимили би се с таоцем, рекли у камеру шта су хтјели и вратили се скупа с таоцем у град. И сам Салех је таоцима знао говорити да неће бити убијени.

"Рекао бих им да не брину, да им се ништа неће догодити и да само снимамо видео у којем од њихове владе тражимо да престану с нападима на Сирију. Говорио сам им: 'С тобом немамо никаквих проблема, ти си само посјетилац у овој земљи'", казао је, те додао како су џихадисти знали да ће временом сваког таоца убити.

Таоцима су чак давали арапска имена, како би их увјерили да су на сигурном, да су међу пријатељима и тако су их смиривали. Јапанском таоцу Кењи Готоу су тако дали име Абу Саад.

Тај интервју био је први пут да су нагађања о "лажним егзекуцијама" потврђена и то од некога ко је у свему томе судјеловао. "Неw Yорк Тимес" је први прије двије године објавио како постоји могућност да се то догађа, те навели да је новинар Јамес Фолеy био међу таоцима који су пролазили кроз такву страхоту.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

слобода

14.02.2019 16:39

Па зато што је све намјештено и зато што је исил направила ција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@слобода

14.02.2019 17:53

Потпуно си у праву,све је то намјестено само будала то не види.

Name

Странац

14.02.2019 18:20

Зато што вјерују да ће их институције спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

15.02.2019 20:32

Које питање за штосу таоци мирни, Човјек се укочи од страха кад види каких луђака има, Човјек није Човјеку дао живот и нема право дага одузме, Само Бог има право одузети живот Човјеку јел гаје дао.