Zašto su taoci egzekucije mirni?

Video snimci egzekucija koje su vojnici Islamske države puštali godinama u javnost gotovo uvijek izazivali su dilemu o tome da li je riječ o pravim ili namještenim snimcima.

Svijet 14.02.2019 | 15:58
Zašto su taoci egzekucije mirni?
Naime, samog trenutka egzekucije nikada nije bilo ni na jednom videu, što je i dovodilo u pitanje vječne sumnje u autentičnost snimaka.

No, osim toga, na snimcima je još jedan detalj redovno privlačio pažnju, a to je nevjerovatna smirenost i mirnoća taoca dok čekaju vlastitu egzekuciju. Naime, zašto bi taoci svojom smirenošću uopšte pristali da budu dio džihadističke propagande, kad znaju da je konačni rezultat njihova smrt? Neki su do sada nagađali kako su taoci vjerovatno ispregovarali s islamistima da pogubljenje ipak bude malo humanije.

Međutim, u intervjuu koji je napravio "Sky News", jedan bviši pripadnik Islamske države je kazao kako to nije slučaj. Naime, objasnio je kako su taoci na snimcima mirni, jer su već ranije bili u takvoj situaciji. Nikada nisu znali da li je to njihov zadnji snimak.

Saleh, kako se predstavio za "Sky News", ispričao je kako su džihadisti više puta prije pravog pogubljenja taoce izlagali "lažnim pogubljenjima". Snimili bi se s taocem, rekli u kameru šta su htjeli i vratili se skupa s taocem u grad. I sam Saleh je taocima znao govoriti da neće biti ubijeni.

"Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kojem od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: 'S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posjetilac u ovoj zemlji'", kazao je, te dodao kako su džihadisti znali da će vremenom svakog taoca ubiti.

Taocima su čak davali arapska imena, kako bi ih uvjerili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali. Japanskom taocu Kenji Gotou su tako dali ime Abu Saad.

Taj intervju bio je prvi put da su nagađanja o "lažnim egzekucijama" potvrđena i to od nekoga ko je u svemu tome sudjelovao. "New York Times" je prvi prije dvije godine objavio kako postoji mogućnost da se to događa, te naveli da je novinar James Foley bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

слобода

14.02.2019 17:39

Па зато што је све намјештено и зато што је исил направила ција...

ODGOVORITE
Name

@sloboda

14.02.2019 18:53

Potpuno si u pravu,sve je to namjesteno samo budala to ne vidi.

Name

Странац

14.02.2019 19:20

Зато што вјерују да ће их институције спасити.

ODGOVORITE
Name

Dora.

15.02.2019 21:32

Koje pitanje za štosu taoci mirni, Čovjek se ukoči od straha kad vidi kakih luđaka ima, Čovjek nije Čovjeku dao život i nema pravo daga oduzme, Samo Bog ima pravo oduzeti život Čovjeku jel gaje dao.