Лопетеги проговорио: Нисам могао да спавам!

Нисам знао где сам! Први пут о доласку, па и одласку из Реала. . .

Фудбал 17.02.2019 | 00:00
Лопетеги проговорио: Нисам могао да спавам!
Тешко да је 2018. могла да буде турбулентија по Ђулена Лопетегија.

Искусни стручњак је у минулој години доживео све емоције – од велике туге, па и конфузије када је напустио клупу репрезентације Шпаније, преко велике среће када је постављен за шефа стручног штаба Краљевског клуба, па поново назад до суза када је након три месеца морао да оде са клупе Реала.

Али да кренемо од почетка и оне кључне ноћи када је читава прича почела – свега два дана пред почетак планетарне смотре у Русији.

Лопетеги је тада само желео да скине сав притисак са тима и објави крај спекулацијама о његовом преласку на клупу Реала.  Надао се да ће наићи на добар одговор у шпанском савезу и да ће му допустити да заврши започето и да покуша да се поново домогне светског трона. Завршило се неславно, елиминацијом од Русије. Многи сматрају баш зато што је председник Фудбалског савеза Шпаније Луис Рубијалес одмах пошто је сазнап за Лопетегијеве намере решио да га разреши са места селектора. А само два месеца раније су потписали нови уговор?!

“Рубијалесова идеја је била да у уговор уопште и убацимо излазну клаузулу. А посао са Реалом се једноставно десио. Нисам могао да бирам тајминг, али сам знао да је Мундијал моја одговорност и не би било искрено и поштено од мене да сам крио ову информацију читавих месец дана. Сматрао сам да је најбоље да изађем пред новинаре и све саопштим – чак су и играчи реаговали сјајно, али председник је одлучио другачије“.

Лопетеги је морао да напусти национални тим. Тај петочасовни лет назад до Мадрида је за Лопетегија био само увод у непроспавану ноћ. Већ сутрадан је требало да буде промовисан у Реаловог шефа струке. Једва је суздражвао сузе.

“Нисам спавао, нисам знао где сам. Једног дана си у Русији, припремаш се за Светско првенство, сутрадан си на стадиону ’Сантјаго Бернабеу’ са другим тимом. Све се брзо издешавало, емоције су радиле. Човек сам, некад је тешко контролисати их“.

Помешани туга и радост због доласка у највећи клуб света. Само што ни та радост није потрајала. Само неколико месеци касније, да будемо прецизни 29. октобра после пораза од Барселоне од 1:5, Краљевски клуб је отпустио Лопетегија.

“Добро смо почели, али смо ушли у кризу и имали три недеље лоших резултата. У тим тренуцима се само надаш да ћеш имати времена да пронађеш решење, те ствари се среде током сезоне, био сам сигуран да ће и то проћи, али једноставно нисам имао времена“.

Након свега, Шпанац и даље има речи хвале за играче и руководство. Каже, биће боље уз Соларија. Јесте да се надао да ће остати дуже на клупи, али сматра да је све што се десило потпуно заслужено и да никога не криви.

Дотакао се и будућности – најављује да је време за ново искушење.

“Желео бих да останем у једној од најбољих светских лига. Премијер лига је фантастична, јер када играте на једном од стадиона осећате са једне стране врелину, али са друге и поштовање према тренеру и играчима. Волео бих то да осетим једнога дана. Наравно да је Шпанија такође једна од опција, али време ће показати.“

Оно што је још карактеристично за Лопетегија је његова повезаност са Јоханом Кројфом. Плејади фантастичних тренера који су учили од славног Холанђанина, као што су Гвардиола, Лаудруп и Куман, сада се прикључио и Ђулен.

“Он је посадио семе за будуће тренере, а на нама је да то семе развијамо и да се надовезујемо на његове идеје. Увек је био један корак испред осталих стручњака.“

Сада је време да Ђулен Лотепеги направи свој корак, не толико велики као Кројфов, али ипак довољно велики да Холанђанин негде далеко буде поносан на ученика. Из грешака се најбоље учи.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар