Lopetegi progovorio: Nisam mogao da spavam!

Nisam znao gde sam! Prvi put o dolasku, pa i odlasku iz Reala. . .

Fudbal 17.02.2019 | 00:00
Lopetegi progovorio: Nisam mogao da spavam!
Teško da je 2018. mogla da bude turbulentija po Đulena Lopetegija.

Iskusni stručnjak je u minuloj godini doživeo sve emocije – od velike tuge, pa i konfuzije kada je napustio klupu reprezentacije Španije, preko velike sreće kada je postavljen za šefa stručnog štaba Kraljevskog kluba, pa ponovo nazad do suza kada je nakon tri meseca morao da ode sa klupe Reala.

Ali da krenemo od početka i one ključne noći kada je čitava priča počela – svega dva dana pred početak planetarne smotre u Rusiji.

Lopetegi je tada samo želeo da skine sav pritisak sa tima i objavi kraj spekulacijama o njegovom prelasku na klupu Reala.  Nadao se da će naići na dobar odgovor u španskom savezu i da će mu dopustiti da završi započeto i da pokuša da se ponovo domogne svetskog trona. Završilo se neslavno, eliminacijom od Rusije. Mnogi smatraju baš zato što je predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales odmah pošto je saznap za Lopetegijeve namere rešio da ga razreši sa mesta selektora. A samo dva meseca ranije su potpisali novi ugovor?!

“Rubijalesova ideja je bila da u ugovor uopšte i ubacimo izlaznu klauzulu. A posao sa Realom se jednostavno desio. Nisam mogao da biram tajming, ali sam znao da je Mundijal moja odgovornost i ne bi bilo iskreno i pošteno od mene da sam krio ovu informaciju čitavih mesec dana. Smatrao sam da je najbolje da izađem pred novinare i sve saopštim – čak su i igrači reagovali sjajno, ali predsednik je odlučio drugačije“.

Lopetegi je morao da napusti nacionalni tim. Taj petočasovni let nazad do Madrida je za Lopetegija bio samo uvod u neprospavanu noć. Već sutradan je trebalo da bude promovisan u Realovog šefa struke. Jedva je suzdražvao suze.

“Nisam spavao, nisam znao gde sam. Jednog dana si u Rusiji, pripremaš se za Svetsko prvenstvo, sutradan si na stadionu ’Santjago Bernabeu’ sa drugim timom. Sve se brzo izdešavalo, emocije su radile. Čovek sam, nekad je teško kontrolisati ih“.

Pomešani tuga i radost zbog dolaska u najveći klub sveta. Samo što ni ta radost nije potrajala. Samo nekoliko meseci kasnije, da budemo precizni 29. oktobra posle poraza od Barselone od 1:5, Kraljevski klub je otpustio Lopetegija.

“Dobro smo počeli, ali smo ušli u krizu i imali tri nedelje loših rezultata. U tim trenucima se samo nadaš da ćeš imati vremena da pronađeš rešenje, te stvari se srede tokom sezone, bio sam siguran da će i to proći, ali jednostavno nisam imao vremena“.

Nakon svega, Španac i dalje ima reči hvale za igrače i rukovodstvo. Kaže, biće bolje uz Solarija. Jeste da se nadao da će ostati duže na klupi, ali smatra da je sve što se desilo potpuno zasluženo i da nikoga ne krivi.

Dotakao se i budućnosti – najavljuje da je vreme za novo iskušenje.

“Želeo bih da ostanem u jednoj od najboljih svetskih liga. Premijer liga je fantastična, jer kada igrate na jednom od stadiona osećate sa jedne strane vrelinu, ali sa druge i poštovanje prema treneru i igračima. Voleo bih to da osetim jednoga dana. Naravno da je Španija takođe jedna od opcija, ali vreme će pokazati.“

Ono što je još karakteristično za Lopetegija je njegova povezanost sa Johanom Krojfom. Plejadi fantastičnih trenera koji su učili od slavnog Holanđanina, kao što su Gvardiola, Laudrup i Kuman, sada se priključio i Đulen.

“On je posadio seme za buduće trenere, a na nama je da to seme razvijamo i da se nadovezujemo na njegove ideje. Uvek je bio jedan korak ispred ostalih stručnjaka.“

Sada je vreme da Đulen Lotepegi napravi svoj korak, ne toliko veliki kao Krojfov, ali ipak dovoljno veliki da Holanđanin negde daleko bude ponosan na učenika. Iz grešaka se najbolje uči.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar