"Велики брат" пазиће грађане

Грађани Републике Српске би се ускоро могли наћи у својеврсном "Трумановом шоу" под патронатом државе, али са много већим улозима.

Република Српска 14.02.2019 | 09:12
"Велики брат" пазиће грађане
Власт у РС предвођена породицом Додик припрема за своје грађане нови пројекат како би их ставили под контролу. Тако се у СНСД-овој кухињи спрема једна врста Орвелове 1984, у којој би се ускоро требали наћи грађани РС. 

Полако и непримијетно, на овај начин, сви ћемо бити стављени под шапу власти и самоуправу једне породице.
Наиме, Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске купиће од „Проинтера ИТСС“ 325 камера, сервере и пратећу опрему за снимање грађана, који ће све то, са урачунатим порезом, платити више од 527.000 КМ.

МУП Републике Српске, којим руководи министар Драган Лукач, расписао је тендер за набавку опреме за систем видео надзора почетком октобра прошле године.

Након спроведене процедуре набавке, уговор са „Проинтером ИТСС“ Бањалука закључен је 8. фебруара и скупљи је за око 25.000 КМ од расписане набавке.

Према тендерској документацији, МУП Републике Српске ће купити 204 ИП камере које, између осталог, имају сензор са прогресивним скенирањем, ауто инфрацрвени филтер за снимање дан/ноћ, дигитални зум 16x, подршку за паметне телефоне, уграђену детекцију покрета, инфрацрвено освјетљење до 30 метара.
Биће набављене и 44 ИП камере које имају већину карактеристика као и првобитне, с тим да им је инфрацрвено освјетљење домета до 100 метара и моћи ће препознавати лица.

На списку је и 13 ИР ИП покретних камера које имају могућност аутоматског праћења покретних објеката, с детекцијом лица, мапом врућих тачака… Поред ових, тражи се још девет ИП покретних камера сличних карактеристика.

Ту је и 47 камера за препознавање регистарских ознака при брзинама до 200 км/х у двије саобраћајне траке истовремено, с тачношћу већом од 95%. Планирана је и набавка седам камера за праћење саобраћаја у три траке истовремено, са пратећом опремом.

Тражи се и једна ИП панорамска више-сензорска камера, такође са инфрацрвеним филтерима и освјетљењем до 30 метара, зумом 16x, видним углом хоризонтално 180 степени, вертикално минимално 44 степена…

Биће купљена и неопходна опрема, сервери са оперативним системима, рачунари, хард дискови, монитори… за праћење, управљање и контролисање камера.

Набавка подразумијева куповину укупно 325 камера, 15 сервера, три рачунара, те остале опреме.

МУП Републике Српске, након расписивања тендера, није одговорио на питање која је намјена система видео надзора, гдје ће камере бити постављене и у циљу чега ће се вршити снимање.
Због свега тога на ову набавку је бачена велика сумња.

Поред тога, „Проинтер ИТСС“ ће, са Агенцијом Камир из Широког Бријега, инсталирати видео надзор на граничним прелазима и објектима које користи  Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за шта ће им УИО платити 2,5 милиона КМ.

Нешто већи износ, 2,8 милиона КМ, та компанија ће добити и за успостављање Националног центра за управљање дигиталним идентитетима у РС.

Што значи да би цијели систем праћења грађана требао да падне у руке компаније „Проинтер“, коју медији доводе у везу са Игором Додиком, сином Милорада Додика, која је зарадила милионе у посљедњих неколико година путем јавних набавки у области ИТ у Републици Српској.

На овај начин би грађанин ентитета могао бити под потпуним надзором фамилије и странке, што у овом случају дође на исто.
 
Јер, Република Српска је одавно постала искључиво бизнис пројект, који користи све своје ресурсе не би ли уништио свакога ко покушава то да заустави. 

Тако се то ради у Републици Српској, а све остало што нам подмећу и чиме нас бомбардују наши представници у власти је јалови националромантизам и патетика., напиосао је поводом ове набавке, између осталог, на свом ФБ профилу Александар Трифуновић, уредник БУКА магазина 

План набавке камера од стране МУП-а које ће провести Проинтер открио је портал Цапитал, чији уредник Синиша Вукелић тврди да, гледано са техничког аспекта, ова набавка је оправдана, јер би она требала наводно да послужи за стварање боље безбиједности грађана. 

Ипак, он је категоричан да се набавка ових камера не смије проводити да се не зна како ће се оне користити и која би требала бити њихова сврха. 

„Мора да се зна хоће ли приступ тим базама података имати неко осим полицијских службеника“, каже Вукелић.

Оно што је за њега можда најинтересантније јесте да овај посао добија фирма која је јако млада, а у посљедњих неколико година побјеђује на скоро свим јавним тендерима у РС када је ИТ сектор у питању. 

„Ви немате нигдје званичних података ко стоји иза те компаније, зашто ужива повлаштен положај и има привилегован статус у јавном сектору РС“, рекао је он.

Како тврди, овдје немамо довољно података које бисмо морали добити ако живимо у нормалном демократском друштву.

Ипак, пошто то није случај...

„Ова полиција је толико затворена, можемо рећи најзатворенија откад постоји РС. Таква није билла у мандату ни једног другог министра. Министар је направио читаву једну смјену и ротацију на свим одјељењима у полицији, а да није обавијестио јавност. Након тога долазе набавке милионске вриједности у МУП-у, попут набавке камера и све се одвија у великој тајности. Ми разумијемо да неке ствари морају бити скривене, али ово је нешто што мора да се јавности објасни и разјасни. Они се понашају као да се овдје ради о некој приватној компанији, а не о овако великом и стратешки важном министарству. Они се баве другим стварима које су њима битне, а не онима које су важне за јавност“, каже Вукелић за БУКУ.

Када говоримо о видео надзору од стране државе тј. јавних власти, надзор се већином правда бољом заштитом од криминала, лакшом контролом безбиједности, бољим откривањем злочина и сл. 

Како нам је то објаснио Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права, јавној власти је одређено да се може мијешати у ова права уколико је такво мијешање предвиђено законом, односно ако је легално и ако је то неопходна, односно легитимна мјера у демократском друштву, у интересу националне или јавне безбједности, економског бољитка државе, спречавања нереда или кривичних дјела, заштите здравља и морала или заштите права осталих грађана. 

Међутим, право питање које се са правом поставља јесте на који начин ће те камере и снимци са њих бити коришћени, шта ће се тачно надзирати са њима, ко ће имати право приступа базама снимљених података, да ли ће се снимати само видео или ће ту бити укључен и аудио запис, колико и како ће се те базе чувати, да ли ће у пракси тим базама приступ имати приватна лица која немају службених овлашћења да им приступају, на који начин ће службеници поступати са снимљеним материјалом, да ли ће се поштовати законске и подзаконске процедуре, да ли ће одржавање вршити директно органи реда или приватне компаније и сл. 

На сва ова питања јавност нема одговоре.  У полицији ћуте и скривају податке.

„Бојим се да ће, као много ствари до сада код нас, све то остати у сивој зони, некада и законски дефинисано тако, и да ће и сами грађани све више осјећати да живе у некој великобратовској 1984, са будним оком које их посматра чим ступе на улицу. Када смо већ сви огуглали на ријалитије који нам се свакодневно смијеше са телевизије и новинских стубаца, одједном бисмо и сами могли завршити у неком Трумановом шоу под патронатом државе, али са много већим улозима“, рекао је Лучка.

Према његовим ријечима, посебно је опасно уколико овај видео надзор буде коришћен за неко даље индиректно застрашивање грађана, као што се то нпр. радило монтирањем камера када су трајала окупљања групе „Правда за Давида“ на Тргу Крајине.

„Или, уколико снимцима буду могла располагати и лица којима то није дозвољено, или уколико се снимци буду користили за друге ствари, а не за оне које су у складу са прописима“, каже Лучка.

Генерално, наш саговорник сматра да видео надзор сам по себи није толико лоша ствар, али видео надзор над којим нема строге контроле, који се користи нелегално и нелегитимно, са службеницима који се покушавају играти Штазија, може грађанима тешко нарушавати њихова основна људска права, а цијело друштво довести до неке врсте антиутопије, у којој ће се свако бојати рећи шта мисли или се слободно окупити. 

„Овдје ће постојати константан страх од санкције због изреченог или исказаног. Тако бисмо могли добити заједницу у којој ће се све обављати између четири зида, а јавни простори ће бити остављени онима који су 'правовјерни'. Искрено се надам да до тога неће доћи. Међутим, историја нас учи да то и није толико далеко од могућег сценарија“.
 
(Бука)

Коментари / 65

Оставите коментар
Name

брецало

14.02.2019 08:16

Дајете 527.000 КМ. За ту глупост а затварате јавну кухињу лопови докле висе вас безобразлук иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно тако...

14.02.2019 08:30

Нису они гладни, па им и не треба јавна кухиња. "Сит гладног не разумије"

Name

КО СЕ НАЈЕО

14.02.2019 08:39

ДА СНИМЕ КО СЕ НАЈЕО А КО НИЈЕ. ОВИ ПРВИ СУ ОПАСНИ.

Name

Проинтер

14.02.2019 09:10

Модерни, а најефикаснији начин пљачке РС. Чим се скупи на рачун државних органа и ЈП пола милиона КМ, нова верзија софтвера се купује, није битан квалитет, као албанске пелене.

Name

Накамото

14.02.2019 09:10

Комплетно Министарство унутрасњих послова је дозивјело пребразај у задњих 10 година. На кљуцна радна мјеста су постављани кадрови који одговарају интересима "сивих еминенција"које опет заступају своје приватне интересе а не интересе друства као цјелине. Најбоље се то мозе огледати у кадрирању структуре упосленика која слузи за пројектовање руководјење и одрзавање ИТ сектора у МУП-у. Све старе кадрове који су били претеца ИТ сектора су експресно пензионисали , преквалификовали или истјерали из МУП-а . На њихова мјеста су довели недовољно струцне кадрове са дипломама факултета цији су критеријуми испод сваког нивоа. То и неби био проблем да ти кадрови посједују знање за послове које обављају. Потковани незнањем и инструирани од руководиоца којима је једини циљ прављењ прескупе структуре која сама по себи не мозе да функционисе јер корисници не посједују знање за користење и одрзавање ти упосленици конструису једну волсебну структуру која је прескупа а у рукама неструцног особља нефункционална за наредни период јер је скупина упослених недовољно образована. За коју годину захваљујуци напретку технологије та структура це бити безвредна а данас је плацена милионе марака. Свакако све се набавља путем тендера од унапред познатих фирми које на томе зарадјују богатства као махарадзе.Ту компоменту време неце промјенити . А све то покрива будзет. И тако , годину за годином министри це куповати прескупе играцке које његови људи неце употребити ни 10 посто јер су неструцни ал битно је да се за Проинтер пара врти. Бунар без дна.

Name

Претече Антихриста

14.02.2019 09:15

Након овог слиједи "РФИД цхип". Ова структура власти марљиво и упорно одрадјује послове за оне који су је на власт и довели. Док се из овог гета ископавају и односе и мртви,остатак пука подвргава се максималној контроли. Какав Орwел, Додик&Цо отисли су вец и даље. Народе изабрао си,јер они НИКАДА НИСУ НИ ИМАЛИ ОПОЗИЦИЈУ

Name

Албанске пелене

14.02.2019 09:15

Нове верзије софтвера, који су са грешкама као албанске пелене, купују се масовно у институцијама РС и ЈП, дакле, држава стоји иза купње (што приватници не купују) и то фактички од исте фирме. То је ефикасна пљачка, гдје се ништа не улаже, осим досаде доконих прогамера.

Name

Како Сте Плиткога Ума,

14.02.2019 09:22

таке ствари има сваки мало вечји град , паники дизи само кримоси и разна банда ! нормалном цовјеку ;то је разумљиво.

Name

РУГИПП

14.02.2019 10:23

Проинтер је уградио по катастрима камере да прате гиометре, па сада у Централи РУГИП прати 52 чиновника кретање гиометара у 52 катастра РС.

Name

Милан.Б

14.02.2019 10:33

Овај пројекат има следецу сврху: 1.Да се украде пола пара од наведене суме(одма на старту) 2.Дасе направи монопол у сверцу наркотика(неце бит појединацних улицних дилера ,само власт це моци дилати) 3.Контрола свих људи и група који непасу власти.(спрјецавање сваке врсте протеста и окупљања одма на стару ) 4.Конрола проституције и сверца од стране појединаца(јер власт оце монопол у свему као сто вец ова власт има монопол у свим структурама) 5.Доказ који пасе узеце у обзир ,а који доказ непасе "није радила камера то веце" сто свакако није разлог постављања сигурност градјана. 6. Оцврсцавање диктатуре и ван институција које су у потпуности под контролом диктатора, јер осјецају се јос мај слабији на улици,сто су показали и догадјаји у задњих годину дана. Са овим пројектом заокрузен је ланац КОМПЛЕТНЕ Диктатуре .

Name

Ја

14.02.2019 10:52

Ја подржавам видео надзор свуда. Мислим да то има више користи него штете.

Name

Ооооо

14.02.2019 08:17

боље да повецају плате И пензије И досад се зивло без тога коња л

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето вам га сад

14.02.2019 08:23

Јебо вас Додик ко год за њег гласао...тај цовјек мјере нема...Таман да пљацка народ не лаје кера због села него због себе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД+ДНС+Баја Патак

14.02.2019 08:26

Папцине свих земаља ујединимо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

14.02.2019 08:26

Хахахахаха ово је супер . Једно по једно на крају це вам ставити зуте траке на рукаве или цете једноставно ходати голи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОП

14.02.2019 08:27

Закон:Сваки грађанин мора купити камеру која ће да га прати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

14.02.2019 08:32

Свака цаат на овоме. Постени градјани нетреба да се боје камера

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕ РЕАЛНО И НИЈЕ ЛОСЕ

14.02.2019 09:12

КАКВИ СТЕ ВИ ЈАЗАВЦИ БЕЗ МОЗГА. КАД БИ ВАМ БОГ ДАО САМО ПЕТ МИНУТА ДА СХВАТИТЕ КОЛИКО СТЕ ПЛИТКИ. ЗА ВАС ЈЕ ОВ ПРЕВЕЛИКА МАТЕМАТИКА. ИДИТЕ ЦЕКАЈТЕ СТА ЦЕ ВАМ СЕФ НЕРЕДИТ, ВАМА МОЗАК НЕ ТРЕБА.

Name

Т.Т.

14.02.2019 09:16

Не могу издрзати, морам.....Будалетино глупа!!!!!

Name

ја

14.02.2019 09:21

Код нас у БЛ прије годину убијен Младиц и МУП био свједок и до данас се неца да зна које убица?

Name

Глупане глупи

14.02.2019 09:37

Боже драги, док је таквих попут тебе, благо Баји.

Name

Бубана за АТВ

14.02.2019 11:49

Ја се бојим камера, а постено радим свој посао, уф, уф!?

Name

није лоше

14.02.2019 08:33

моја подршка пројекту, јер ће повећати безбједност. ево код нас у ПД неки дан ауто ударило пјешака и не могу га наци јер нигдје камере није било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2019 10:01

Ма немој,фицом су налазили скоро сваког прекрсиоца закона,без икаквих техницких цуда,највеци техницки домети су били токи-воки које су могли прислускивати сви радио аматети па и у куци на радиу ако си се имало разумио у ту технику.Мало се који извукао.Ова полиција је формирана само да се има некакво бројцано стање зато сто нема војске,дозвољено им је да контролису сав криманал како би опстали,професионализам је "0".То је реалност и истина !!!

Name

Ана

14.02.2019 08:50

Каква породица Додик! Серо*а Лукач пи*а по народу. А народ том сељаку из Крњуше то дозвољава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зец

14.02.2019 09:39

Ана, пиле, Крњеуша је у питању.

Name

Шта фали

14.02.2019 08:51

мало камерица на тргу Крајине? Зар демостранти не воле да је све транспарентно и да народ види ко је кога први ударио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицијски слузбеник

14.02.2019 08:57

А када це се повецати плате полицијским слузбеницима у МУП РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Накамото

14.02.2019 09:18

Повецаце се плате када се запослени обавезу да це повецање потросити у Проинтеру или некој другој фаворизованој фирми.

Name

Странац

14.02.2019 09:00

Когаце висе снимати! Могу само сами себе када Народ одлази масовно нема ту висе среце Хвала Богу вецсам далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

14.02.2019 10:08

Хвала Богу ако јеси...и теби слични.Вас ће снимати оне којих је на хиљаде постављено одавно по Европи.

Name

херцеговац

14.02.2019 09:01

Чуј велики брат???? А ја прочито мали син зна се чији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

14.02.2019 09:07

камере требају сви грдови их имају поготово због сузбијања криминала и зато се не правите будале посто вец јесте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

14.02.2019 09:16

"...надзор се већином правда бољом заштитом од криминала, лакшом контролом безбиједности, бољим откривањем злочина и сл." Ако се сјетимо снимка "два папка" као и јучерашњи Драшков снимак, надзор је очигледно потребнији у институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

14.02.2019 10:59

Неко се некога опасно боји.

Name

регнер

14.02.2019 09:21

још мало ће и по становима да нам стављају камере, боже мили који смо луд народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари

14.02.2019 09:22

Па читава Европа је под камерама. Шта је ту проблем? Да има више камера по градовима било би мање трагичних случајева као што је смрт Давида Драгичевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2019 10:17

Реално гледано је тако.Али ако це за неке бити камера а за неке слуцајно бас тад није радила или слуцајно се снимак сам обрисао онда нам не треба.

Name

ре стари

14.02.2019 10:41

Проблем је у које сврхе се користе камере.Тупко...

Name

БАЊА ЛУКА

14.02.2019 09:29

Окрените једну према хотелу Талија да сви виде како лукац и регодиц сверцају кокаин пасцад смецарска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вујица

14.02.2019 09:29

О каквој се лоповској држави ради, најбоље је просудите сами. Погледајмо доказе из једне европске студије о расту БДП...Чешка је 2000 године имала БДП-61,6 милијарди$, да би за десет година 2010 он био-207,5 милијарди$, што је раст од 339%. Словачка 2000- 20,7 млд$ , а 2010- 89,7 млд $, што је раст од 445%. Пољска 2000- 171,3 млд $, а 2010- 479,1 млд $, што је раст од 275%. Естонија 2000 - 5,7 милијарди $, а 2010 - 19,5 млд $, што је раст од 380%. Мађарска 2000 - 47,3 млд $, а 2010- 130,8 млд $, што је раст од 275%. Подаци за Републику Српску, до којих се може доћи, 2004 године РС је имала буџет од 1.079милијарди КМ. Буџет РС који је планиран у 2019 години у износу од 3.256 милијарде КМ. Порески приходи планирани су у износу од 2,494 милијарде КМ. РС ће се и у 2019 години дугорочно задужити у максималном износу до 371 милион КМ, а планирана је и емисија трезорских записа у износу до 220,6 милиона КМ. Раст за 14 година од 150%, јер остатак се покрива кредитима и задужењима. То је раст од 7.5% по години док други расту од 25%-50%, 4-8 пута брже. Браћо Срби само да видите гдје се налазимо. Лопови, корупција, пљачкања и погрешна национална и економска политика довели су нас на сам руб пропасти и сиромаштва. Док су се други развијали, политички олош у РС је покрао грађане.Сиромашни смо јер смо опљачкани од политичара, тајкуна и криминалаца. То мора да запамти сваки грађанин РС. Па, зашто грађани и даље гласају за политички олош? Зашто верују тим преварантима, лажовима и разбојницима? Не знам одговор на то питање. О демографији да не говоримо, број Срба 1991 и данас је преполовјен у БиХ, то између 800-900 хиљада. Бог нека нам је у помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала на инфо

14.02.2019 12:23

Свака цаст ! и хвала на инфо.

Name

Јеца

14.02.2019 09:30

"325 камера, сервере и пратећу опрему за снимање грађана",срамота ,толика република и толики народ а само тако мало камера.Па мој Рајко је у Милићима уградио 86 камера,што се зна,па увече када уклучимо у соби прачење,ајде мајци отиди у wц да те не видимо.Све оне у које посумњамо Циго доводи на полиграф.Е то је безбједност.Надамо се да ће и Вишковић следећи "позитивну праксу"обезбједити то безбједносно благостање и грађанима РС,па када Миле и жељка,у тренуцима опуштања ,уклуче имаће информацију из прве руке,а Лукач ће моћи "превентивно"санкционише,да не би трошио вријеме чекајући тужилаштво и судове......!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.02.2019 10:05

Браво истинито и тацно!!

Name

лијек

14.02.2019 09:33

ЛИЈЕК ЗА ОВАКВЕ НАДОБУДНЕ ИДИОТЕ КОЈИ СЕ ТРЕНУТНО ИГРАЈУ СА МОЦИ ЈЕ ГРАДЈАНСКА НЕПОСЛУСНОСТ И ЗАТРАЗИТИ ДА СЕ ПОД ХИТНО ДА СЕ УМЈЕСА МЕДЈУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ЈЕР СУ ИХ ОНИ И ПОСТАВИЛИ ТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО ЈЕ ТО КАД СУ ВЛАСТ И КРИМИНАЛ У СПРЕЗИ

14.02.2019 09:40

ПЛАНСКО УПРАВЉАЊЕ ШИРОКИМ НАРОДНИМ МАСАМА. ТРЕБА ОВЦЕ ДРЖАТ ПОД КОНТРОЛОМ У ТОРУ. СВЕ ПОД ПАРОЛОМ СИГУРНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блембо

14.02.2019 09:46

кара вас додо ко штуке ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батагон

14.02.2019 12:05

Баја гони, а кумица зацерава.

Name

Бајкер

14.02.2019 09:50

Дзаба све кад избрису доказе Које убио Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрински Вук

14.02.2019 09:56

А само их постсвите на видна мјеста тако да и даље радите ста мозете и сто сте навикли !Узалуд бацање пара само оде народ вани мозете снимати птице и голубове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.02.2019 09:58

Само се криминалци плаше.Ако си поштен што се бојиш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

14.02.2019 10:02

само Тузбу Уставном суду против Камера јер се тиме Крсе основна људска Права. Како је за працење телефона потребан Судски Налог а за Видео Працење није ??? Видео працење је веци прекрсај јер се непрати само једно лице (као нпр. један број телефона) него свако ко је у близини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

14.02.2019 10:02

Боже,какав народ?? Најбитније је ко ће зарадити???? Пљујете по свему што се ради,а не желите ни размислити да је то данас у свим већим мјестима потпуно нормално,и да је то ствар која служи за добробит оних који ту живе.Ма јок,вас боли што ће неко зарадити.Какви болесници!!!!Само пљување,рекла-казала,критике,паметовања и сл.И не треба вам никакав напредак кад су вам мозгови остали у 19.вијеку.Срећом,има и оних који се радују таквим стварима,размишљајући о позитивној страни свега тога,а не смарајући се само с тим "а-ха,ко ће сад од тога зарадити".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2019 10:25

Ниста необицно и цудно за 21. вијек. У Сангају уназад 15 година постоји овакав вид надзора, стим сто је цитав град, свака улица и угао покривена камерама. Све се прати и све се види. Трендови у погледу паметног управљања градом захтјевају развијање система надзорних камера и снезора, тако да у сваком вецем граду или развијенијој средини прате сваки вас корак. Гоогле којег сваког дана употребљавате вец годинама развија технологију за репознавање лица, покрета и сл. преко својих и туђих сателита, надзорних камера и сл. Друствене мрезе које користите уредно прикупљају податке о вама и складисте их на разне сервере за потребе усаврсавања технологије и потребе манипулације. Тако да ово није ниста "вау" и ниста овако како ви представљате узасно. Све се то десава сваки дан, и мимо насих безбједносних слузби, тако да слободно мислите да је ово неке тортура, а гоогле вец годинама зна и препознаје вас нацин ходања, изглед и тако. Информационо-технолоска револуција вам је ово, није пријатна некад али сви смо је прихватили за рад ствари које нам одговарају. Наивно, али нас је избор био. Енде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре

14.02.2019 11:39

Све ово стоји и све подрзавам.Треба ици са временом.Проблем је код нас код оних који надгледају и управљају цијелим овим системом.Не вјерујем да у споменутој земљи долази до злоупотребе надзорних система,тј.да неко буде убијен па се слуцано загуби или нестане бас тај снимак,а прије и послије има све.Ако це вазити за све исто и неце бити манипулисања подрзавам,у супротном не.

Name

Одговор за Ре

14.02.2019 11:40

Да, ботино. Шангај је право легло демократије и људских слобода, па се Бурле угледао на њих. А кад се већ ради, боље је да паре остану унутар породице. Тако народ, једним ударцем, два пута добије по леђима.

Name

јадно

14.02.2019 11:22

Гладан сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

јока

14.02.2019 11:36

у страху су велике оци па докле ово иде моxда до Бегиса

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

14.02.2019 11:38

Колико ми каснимо за једним Лондоном, па то је страшно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуизз

14.02.2019 12:10

Лондон има 8.8 милиона људи - РС има 1.2 милиона по попису али сви знамо да нема висе од 950 000 људи. Лондон има 300 камера (званицне полицијске) а РС це имати 370 камера. Ста вам ради Лукац и екипа ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

14.02.2019 12:34

Ит ис естиматед тхат тхере аре 500,000 ЦЦТВ цамерас доттед ароунд Лондон. (Процјењује се да је по Лондону размјештено 500 хиљада ЦЦТВ камера) - хттпс://www.цаугхтонцамера.нет/неwс/хоw-манy-ццтв-цамерас-ин-лондон/ Толико о томе.

Name

РЕ

14.02.2019 12:38

,, ПРАТИТЕ СВОЈУ ПОРОДИЦУ, ЉУБАВНИЦЕ И ЉУБАВНИКЕ,, ОТИШЛО ЈЕ СВЕ САМО СТЕ ВИ ОСТАЛИ ПУСТО ВАМ ОСТАЛО

Name

Кинг

14.02.2019 17:36

Изабрали сте шишање и гуљење коже, а сада блејите, ћутите и трпите, то и јесте за стоку ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кец

15.02.2019 05:55

Ако оваквих камера има и у Лондону на тоне,ста је проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

16.02.2019 10:18

Проблем је што је на власти СНСД а не СДС. Па не могу они да се "огребу" о тендер.