"Veliki brat" paziće građane

Građani Republike Srpske bi se uskoro mogli naći u svojevrsnom "Trumanovom šou" pod patronatom države, ali sa mnogo većim ulozima.

Republika Srpska 14.02.2019 | 09:12
"Veliki brat" paziće građane
Vlast u RS predvođena porodicom Dodik priprema za svoje građane novi projekat kako bi ih stavili pod kontrolu. Tako se u SNSD-ovoj kuhinji sprema jedna vrsta Orvelove 1984, u kojoj bi se uskoro trebali naći građani RS. 

Polako i neprimijetno, na ovaj način, svi ćemo biti stavljeni pod šapu vlasti i samoupravu jedne porodice.
Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske kupiće od „Prointera ITSS“ 325 kamera, servere i prateću opremu za snimanje građana, koji će sve to, sa uračunatim porezom, platiti više od 527.000 KM.

MUP Republike Srpske, kojim rukovodi ministar Dragan Lukač, raspisao je tender za nabavku opreme za sistem video nadzora početkom oktobra prošle godine.

Nakon sprovedene procedure nabavke, ugovor sa „Prointerom ITSS“ Banjaluka zaključen je 8. februara i skuplji je za oko 25.000 KM od raspisane nabavke.

Prema tenderskoj dokumentaciji, MUP Republike Srpske će kupiti 204 IP kamere koje, između ostalog, imaju senzor sa progresivnim skeniranjem, auto infracrveni filter za snimanje dan/noć, digitalni zum 16x, podršku za pametne telefone, ugrađenu detekciju pokreta, infracrveno osvjetljenje do 30 metara.
Biće nabavljene i 44 IP kamere koje imaju većinu karakteristika kao i prvobitne, s tim da im je infracrveno osvjetljenje dometa do 100 metara i moći će prepoznavati lica.

Na spisku je i 13 IR IP pokretnih kamera koje imaju mogućnost automatskog praćenja pokretnih objekata, s detekcijom lica, mapom vrućih tačaka… Pored ovih, traži se još devet IP pokretnih kamera sličnih karakteristika.

Tu je i 47 kamera za prepoznavanje registarskih oznaka pri brzinama do 200 km/h u dvije saobraćajne trake istovremeno, s tačnošću većom od 95%. Planirana je i nabavka sedam kamera za praćenje saobraćaja u tri trake istovremeno, sa pratećom opremom.

Traži se i jedna IP panoramska više-senzorska kamera, takođe sa infracrvenim filterima i osvjetljenjem do 30 metara, zumom 16x, vidnim uglom horizontalno 180 stepeni, vertikalno minimalno 44 stepena…

Biće kupljena i neophodna oprema, serveri sa operativnim sistemima, računari, hard diskovi, monitori… za praćenje, upravljanje i kontrolisanje kamera.

Nabavka podrazumijeva kupovinu ukupno 325 kamera, 15 servera, tri računara, te ostale opreme.

MUP Republike Srpske, nakon raspisivanja tendera, nije odgovorio na pitanje koja je namjena sistema video nadzora, gdje će kamere biti postavljene i u cilju čega će se vršiti snimanje.
Zbog svega toga na ovu nabavku je bačena velika sumnja.

Pored toga, „Prointer ITSS“ će, sa Agencijom Kamir iz Širokog Brijega, instalirati video nadzor na graničnim prelazima i objektima koje koristi  Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za šta će im UIO platiti 2,5 miliona KM.

Nešto veći iznos, 2,8 miliona KM, ta kompanija će dobiti i za uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima u RS.

Što znači da bi cijeli sistem praćenja građana trebao da padne u ruke kompanije „Prointer“, koju mediji dovode u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, koja je zaradila milione u posljednjih nekoliko godina putem javnih nabavki u oblasti IT u Republici Srpskoj.

Na ovaj način bi građanin entiteta mogao biti pod potpunim nadzorom familije i stranke, što u ovom slučaju dođe na isto.
 
Jer, Republika Srpska je odavno postala isključivo biznis projekt, koji koristi sve svoje resurse ne bi li uništio svakoga ko pokušava to da zaustavi. 

Tako se to radi u Republici Srpskoj, a sve ostalo što nam podmeću i čime nas bombarduju naši predstavnici u vlasti je jalovi nacionalromantizam i patetika., napiosao je povodom ove nabavke, između ostalog, na svom FB profilu Aleksandar Trifunović, urednik BUKA magazina 

Plan nabavke kamera od strane MUP-a koje će provesti Prointer otkrio je portal Capital, čiji urednik Siniša Vukelić tvrdi da, gledano sa tehničkog aspekta, ova nabavka je opravdana, jer bi ona trebala navodno da posluži za stvaranje bolje bezbijednosti građana. 

Ipak, on je kategoričan da se nabavka ovih kamera ne smije provoditi da se ne zna kako će se one koristiti i koja bi trebala biti njihova svrha. 

„Mora da se zna hoće li pristup tim bazama podataka imati neko osim policijskih službenika“, kaže Vukelić.

Ono što je za njega možda najinteresantnije jeste da ovaj posao dobija firma koja je jako mlada, a u posljednjih nekoliko godina pobjeđuje na skoro svim javnim tenderima u RS kada je IT sektor u pitanju. 

„Vi nemate nigdje zvaničnih podataka ko stoji iza te kompanije, zašto uživa povlašten položaj i ima privilegovan status u javnom sektoru RS“, rekao je on.

Kako tvrdi, ovdje nemamo dovoljno podataka koje bismo morali dobiti ako živimo u normalnom demokratskom društvu.

Ipak, pošto to nije slučaj...

„Ova policija je toliko zatvorena, možemo reći najzatvorenija otkad postoji RS. Takva nije billa u mandatu ni jednog drugog ministra. Ministar je napravio čitavu jednu smjenu i rotaciju na svim odjeljenjima u policiji, a da nije obavijestio javnost. Nakon toga dolaze nabavke milionske vrijednosti u MUP-u, poput nabavke kamera i sve se odvija u velikoj tajnosti. Mi razumijemo da neke stvari moraju biti skrivene, ali ovo je nešto što mora da se javnosti objasni i razjasni. Oni se ponašaju kao da se ovdje radi o nekoj privatnoj kompaniji, a ne o ovako velikom i strateški važnom ministarstvu. Oni se bave drugim stvarima koje su njima bitne, a ne onima koje su važne za javnost“, kaže Vukelić za BUKU.

Kada govorimo o video nadzoru od strane države tj. javnih vlasti, nadzor se većinom pravda boljom zaštitom od kriminala, lakšom kontrolom bezbijednosti, boljim otkrivanjem zločina i sl. 

Kako nam je to objasnio Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava, javnoj vlasti je određeno da se može miješati u ova prava ukoliko je takvo miješanje predviđeno zakonom, odnosno ako je legalno i ako je to neophodna, odnosno legitimna mjera u demokratskom društvu, u interesu nacionalne ili javne bezbjednosti, ekonomskog boljitka države, sprečavanja nereda ili krivičnih djela, zaštite zdravlja i morala ili zaštite prava ostalih građana. 

Međutim, pravo pitanje koje se sa pravom postavlja jeste na koji način će te kamere i snimci sa njih biti korišćeni, šta će se tačno nadzirati sa njima, ko će imati pravo pristupa bazama snimljenih podataka, da li će se snimati samo video ili će tu biti uključen i audio zapis, koliko i kako će se te baze čuvati, da li će u praksi tim bazama pristup imati privatna lica koja nemaju službenih ovlašćenja da im pristupaju, na koji način će službenici postupati sa snimljenim materijalom, da li će se poštovati zakonske i podzakonske procedure, da li će održavanje vršiti direktno organi reda ili privatne kompanije i sl. 

Na sva ova pitanja javnost nema odgovore.  U policiji ćute i skrivaju podatke.

„Bojim se da će, kao mnogo stvari do sada kod nas, sve to ostati u sivoj zoni, nekada i zakonski definisano tako, i da će i sami građani sve više osjećati da žive u nekoj velikobratovskoj 1984, sa budnim okom koje ih posmatra čim stupe na ulicu. Kada smo već svi oguglali na rijalitije koji nam se svakodnevno smiješe sa televizije i novinskih stubaca, odjednom bismo i sami mogli završiti u nekom Trumanovom šou pod patronatom države, ali sa mnogo većim ulozima“, rekao je Lučka.

Prema njegovim riječima, posebno je opasno ukoliko ovaj video nadzor bude korišćen za neko dalje indirektno zastrašivanje građana, kao što se to npr. radilo montiranjem kamera kada su trajala okupljanja grupe „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine.

„Ili, ukoliko snimcima budu mogla raspolagati i lica kojima to nije dozvoljeno, ili ukoliko se snimci budu koristili za druge stvari, a ne za one koje su u skladu sa propisima“, kaže Lučka.

Generalno, naš sagovornik smatra da video nadzor sam po sebi nije toliko loša stvar, ali video nadzor nad kojim nema stroge kontrole, koji se koristi nelegalno i nelegitimno, sa službenicima koji se pokušavaju igrati Štazija, može građanima teško narušavati njihova osnovna ljudska prava, a cijelo društvo dovesti do neke vrste antiutopije, u kojoj će se svako bojati reći šta misli ili se slobodno okupiti. 

„Ovdje će postojati konstantan strah od sankcije zbog izrečenog ili iskazanog. Tako bismo mogli dobiti zajednicu u kojoj će se sve obavljati između četiri zida, a javni prostori će biti ostavljeni onima koji su 'pravovjerni'. Iskreno se nadam da do toga neće doći. Međutim, istorija nas uči da to i nije toliko daleko od mogućeg scenarija“.
 
(Buka)

Komentari / 65

Ostavite komentar
Name

brecalo

14.02.2019 08:16

Dajete 527.000 KM. Za tu glupost a zatvarate javnu kuhinju lopovi dokle vise vas bezobrazluk ide

ODGOVORITE
Name

Tačno tako...

14.02.2019 08:30

Nisu oni gladni, pa im i ne treba javna kuhinja. "Sit gladnog ne razumije"

Name

KO SE NAJEO

14.02.2019 08:39

DA SNIME KO SE NAJEO A KO NIJE. OVI PRVI SU OPASNI.

Name

Prointer

14.02.2019 09:10

Moderni, a najefikasniji način pljačke RS. Čim se skupi na račun državnih organa i JP pola miliona KM, nova verzija softvera se kupuje, nije bitan kvalitet, kao albanske pelene.

Name

Nakamoto

14.02.2019 09:10

Kompletno Ministarstvo unutrasnjih poslova je dozivjelo prebrazaj u zadnjih 10 godina. Na kljucna radna mjesta su postavljani kadrovi koji odgovaraju interesima "sivih eminencija"koje opet zastupaju svoje privatne interese a ne interese drustva kao cjeline. Najbolje se to moze ogledati u kadriranju strukture uposlenika koja sluzi za projektovanje rukovodjenje i odrzavanje IT sektora u MUP-u. Sve stare kadrove koji su bili preteca IT sektora su ekspresno penzionisali , prekvalifikovali ili istjerali iz MUP-a . Na njihova mjesta su doveli nedovoljno strucne kadrove sa diplomama fakulteta ciji su kriterijumi ispod svakog nivoa. To i nebi bio problem da ti kadrovi posjeduju znanje za poslove koje obavljaju. Potkovani neznanjem i instruirani od rukovodioca kojima je jedini cilj pravljenj preskupe strukture koja sama po sebi ne moze da funkcionise jer korisnici ne posjeduju znanje za koristenje i odrzavanje ti uposlenici konstruisu jednu volsebnu strukturu koja je preskupa a u rukama nestrucnog osoblja nefunkcionalna za naredni period jer je skupina uposlenih nedovoljno obrazovana. Za koju godinu zahvaljujuci napretku tehnologije ta struktura ce biti bezvredna a danas je placena milione maraka. Svakako sve se nabavlja putem tendera od unapred poznatih firmi koje na tome zaradjuju bogatstva kao maharadze.Tu kompomentu vreme nece promjeniti . A sve to pokriva budzet. I tako , godinu za godinom ministri ce kupovati preskupe igracke koje njegovi ljudi nece upotrebiti ni 10 posto jer su nestrucni al bitno je da se za Prointer para vrti. Bunar bez dna.

Name

Preteče Antihrista

14.02.2019 09:15

Nakon ovog slijedi "RFID chip". Ova struktura vlasti marljivo i uporno odradjuje poslove za one koji su je na vlast i doveli. Dok se iz ovog geta iskopavaju i odnose i mrtvi,ostatak puka podvrgava se maksimalnoj kontroli. Kakav Orwel, Dodik&Co otisli su vec i dalje. Narode izabrao si,jer oni NIKADA NISU NI IMALI OPOZICIJU

Name

Albanske pelene

14.02.2019 09:15

Nove verzije softvera, koji su sa greškama kao albanske pelene, kupuju se masovno u institucijama RS i JP, dakle, država stoji iza kupnje (što privatnici ne kupuju) i to faktički od iste firme. To je efikasna pljačka, gdje se ništa ne ulaže, osim dosade dokonih progamera.

Name

Kako Ste Plitkoga Uma,

14.02.2019 09:22

take stvari ima svaki malo večji grad , paniki dizi samo krimosi i razna banda ! normalnom covjeku ;to je razumljivo.

Name

RUGIPP

14.02.2019 10:23

Prointer je ugradio po katastrima kamere da prate giometre, pa sada u Centrali RUGIP prati 52 činovnika kretanje giometara u 52 katastra RS.

Name

Milan.B

14.02.2019 10:33

Ovaj projekat ima sledecu svrhu: 1.Da se ukrade pola para od navedene sume(odma na startu) 2.Dase napravi monopol u svercu narkotika(nece bit pojedinacnih ulicnih dilera ,samo vlast ce moci dilati) 3.Kontrola svih ljudi i grupa koji nepasu vlasti.(sprjecavanje svake vrste protesta i okupljanja odma na staru ) 4.Konrola prostitucije i sverca od strane pojedinaca(jer vlast oce monopol u svemu kao sto vec ova vlast ima monopol u svim strukturama) 5.Dokaz koji pase uzece u obzir ,a koji dokaz nepase "nije radila kamera to vece" sto svakako nije razlog postavljanja sigurnost gradjana. 6. Ocvrscavanje diktature i van institucija koje su u potpunosti pod kontrolom diktatora, jer osjecaju se jos maj slabiji na ulici,sto su pokazali i dogadjaji u zadnjih godinu dana. Sa ovim projektom zaokruzen je lanac KOMPLETNE Diktature .

Name

Ja

14.02.2019 10:52

Ja podržavam video nadzor svuda. Mislim da to ima više koristi nego štete.

Name

Ooooo

14.02.2019 08:17

bolje da povecaju plate I penzije I dosad se zivlo bez toga konja l

ODGOVORITE
Name

Eto vam ga sad

14.02.2019 08:23

Jebo vas Dodik ko god za njeg glasao...taj covjek mjere nema...Taman da pljacka narod ne laje kera zbog sela nego zbog sebe..

ODGOVORITE
Name

SNSD+DNS+Baja Patak

14.02.2019 08:26

Papcine svih zemalja ujedinimo se!

ODGOVORITE
Name

Igor

14.02.2019 08:26

Hahahahaha ovo je super . Jedno po jedno na kraju ce vam staviti zute trake na rukave ili cete jednostavno hodati goli .

ODGOVORITE
Name

POP

14.02.2019 08:27

Zakon:Svaki građanin mora kupiti kameru koja će da ga prati.

ODGOVORITE
Name

Realno

14.02.2019 08:32

Svaka caat na ovome. Posteni gradjani netreba da se boje kamera

ODGOVORITE
Name

PE REALNO I NIJE LOSE

14.02.2019 09:12

KAKVI STE VI JAZAVCI BEZ MOZGA. KAD BI VAM BOG DAO SAMO PET MINUTA DA SHVATITE KOLIKO STE PLITKI. ZA VAS JE OV PREVELIKA MATEMATIKA. IDITE CEKAJTE STA CE VAM SEF NEREDIT, VAMA MOZAK NE TREBA.

Name

T.T.

14.02.2019 09:16

Ne mogu izdrzati, moram.....Budaletino glupa!!!!!

Name

ja

14.02.2019 09:21

Kod nas u BL prije godinu ubijen Mladic i MUP bio svjedok i do danas se neca da zna koje ubica?

Name

Glupane glupi

14.02.2019 09:37

Bože dragi, dok je takvih poput tebe, blago Baji.

Name

Bubana za ATV

14.02.2019 11:49

Ja se bojim kamera, a posteno radim svoj posao, uf, uf!?

Name

nije loše

14.02.2019 08:33

moja podrška projektu, jer će povećati bezbjednost. evo kod nas u PD neki dan auto udarilo pješaka i ne mogu ga naci jer nigdje kamere nije bilo...

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2019 10:01

Ma nemoj,ficom su nalazili skoro svakog prekrsioca zakona,bez ikakvih tehnickih cuda,najveci tehnicki dometi su bili toki-voki koje su mogli prisluskivati svi radio amateti pa i u kuci na radiu ako si se imalo razumio u tu tehniku.Malo se koji izvukao.Ova policija je formirana samo da se ima nekakvo brojcano stanje zato sto nema vojske,dozvoljeno im je da kontrolisu sav krimanal kako bi opstali,profesionalizam je "0".To je realnost i istina !!!

Name

Ана

14.02.2019 08:50

Каква породица Додик! Серо*а Лукач пи*а по народу. А народ том сељаку из Крњуше то дозвољава!

ODGOVORITE
Name

Zec

14.02.2019 09:39

Ana, pile, Krnjeuša je u pitanju.

Name

Šta fali

14.02.2019 08:51

malo kamerica na trgu Krajine? Zar demostranti ne vole da je sve transparentno i da narod vidi ko je koga prvi udario?

ODGOVORITE
Name

Policijski sluzbenik

14.02.2019 08:57

A kada ce se povecati plate policijskim sluzbenicima u MUP RS?

ODGOVORITE
Name

Nakamoto

14.02.2019 09:18

Povecace se plate kada se zaposleni obavezu da ce povecanje potrositi u Prointeru ili nekoj drugoj favorizovanoj firmi.

Name

Stranac

14.02.2019 09:00

Kogace vise snimati! Mogu samo sami sebe kada Narod odlazi masovno nema tu vise srece Hvala Bogu vecsam daleko.

ODGOVORITE
Name

Boro

14.02.2019 10:08

Hvala Bogu ako jesi...i tebi slični.Vas će snimati one kojih je na hiljade postavljeno odavno po Evropi.

Name

hercegovac

14.02.2019 09:01

Čuj veliki brat???? A ja pročito mali sin zna se čiji

ODGOVORITE
Name

Joja

14.02.2019 09:07

kamere trebaju svi grdovi ih imaju pogotovo zbog suzbijanja kriminala i zato se ne pravite budale posto vec jeste....

ODGOVORITE
Name

Peđa

14.02.2019 09:16

"...nadzor se većinom pravda boljom zaštitom od kriminala, lakšom kontrolom bezbijednosti, boljim otkrivanjem zločina i sl." Ako se sjetimo snimka "dva papka" kao i jučerašnji Draškov snimak, nadzor je očigledno potrebniji u institucijama.

ODGOVORITE
Name

Rajka

14.02.2019 10:59

Neko se nekoga opasno boji.

Name

regner

14.02.2019 09:21

još malo će i po stanovima da nam stavljaju kamere, bože mili koji smo lud narod

ODGOVORITE
Name

Stari

14.02.2019 09:22

Pa čitava Evropa je pod kamerama. Šta je tu problem? Da ima više kamera po gradovima bilo bi manje tragičnih slučajeva kao što je smrt Davida Dragičevića.

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2019 10:17

Realno gledano je tako.Ali ako ce za neke biti kamera a za neke slucajno bas tad nije radila ili slucajno se snimak sam obrisao onda nam ne treba.

Name

re stari

14.02.2019 10:41

Problem je u koje svrhe se koriste kamere.Tupko...

Name

BANJA LUKA

14.02.2019 09:29

Okrenite jednu prema hotelu Talija da svi vide kako lukac i regodic svercaju kokain pascad smecarska

ODGOVORITE
Name

Vujica

14.02.2019 09:29

O kakvoj se lopovskoj državi radi, najbolje je prosudite sami. Pogledajmo dokaze iz jedne evropske studije o rastu BDP...Češka je 2000 godine imala BDP-61,6 milijardi$, da bi za deset godina 2010 on bio-207,5 milijardi$, što je rast od 339%. Slovačka 2000- 20,7 mld$ , a 2010- 89,7 mld $, što je rast od 445%. Poljska 2000- 171,3 mld $, a 2010- 479,1 mld $, što je rast od 275%. Estonija 2000 - 5,7 milijardi $, a 2010 - 19,5 mld $, što je rast od 380%. Mađarska 2000 - 47,3 mld $, a 2010- 130,8 mld $, što je rast od 275%. Podaci za Republiku Srpsku, do kojih se može doći, 2004 godine RS je imala budžet od 1.079milijardi KM. Budžet RS koji je planiran u 2019 godini u iznosu od 3.256 milijarde KM. Poreski prihodi planirani su u iznosu od 2,494 milijarde KM. RS će se i u 2019 godini dugoročno zadužiti u maksimalnom iznosu do 371 milion KM, a planirana je i emisija trezorskih zapisa u iznosu do 220,6 miliona KM. Rast za 14 godina od 150%, jer ostatak se pokriva kreditima i zaduženjima. To je rast od 7.5% po godini dok drugi rastu od 25%-50%, 4-8 puta brže. Braćo Srbi samo da vidite gdje se nalazimo. Lopovi, korupcija, pljačkanja i pogrešna nacionalna i ekonomska politika doveli su nas na sam rub propasti i siromaštva. Dok su se drugi razvijali, politički ološ u RS je pokrao građane.Siromašni smo jer smo opljačkani od političara, tajkuna i kriminalaca. To mora da zapamti svaki građanin RS. Pa, zašto građani i dalje glasaju za politički ološ? Zašto veruju tim prevarantima, lažovima i razbojnicima? Ne znam odgovor na to pitanje. O demografiji da ne govorimo, broj Srba 1991 i danas je prepolovjen u BiH, to između 800-900 hiljada. Bog neka nam je u pomoći.

ODGOVORITE
Name

Hvala na info

14.02.2019 12:23

Svaka cast ! i hvala na info.

Name

Jeca

14.02.2019 09:30

"325 kamera, servere i prateću opremu za snimanje građana",sramota ,tolika republika i toliki narod a samo tako malo kamera.Pa moj Rajko je u Milićima ugradio 86 kamera,što se zna,pa uveče kada uklučimo u sobi pračenje,ajde majci otidi u wc da te ne vidimo.Sve one u koje posumnjamo Cigo dovodi na poligraf.E to je bezbjednost.Nadamo se da će i Višković sledeći "pozitivnu praksu"obezbjediti to bezbjednosno blagostanje i građanima RS,pa kada Mile i željka,u trenucima opuštanja ,ukluče imaće informaciju iz prve ruke,a Lukač će moći "preventivno"sankcioniše,da ne bi trošio vrijeme čekajući tužilaštvo i sudove......!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

14.02.2019 10:05

Bravo istinito i tacno!!

Name

lijek

14.02.2019 09:33

LIJEK ZA OVAKVE NADOBUDNE IDIOTE KOJI SE TRENUTNO IGRAJU SA MOCI JE GRADJANSKA NEPOSLUSNOST I ZATRAZITI DA SE POD HITNO DA SE UMJESA MEDJUNARODNA ZAJEDNICA JER SU IH ONI I POSTAVILI TU

ODGOVORITE
Name

TAKO JE TO KAD SU VLAST I KRIMINAL U SPREZI

14.02.2019 09:40

PLANSKO UPRAVLJANJE ŠIROKIM NARODNIM MASAMA. TREBA OVCE DRŽAT POD KONTROLOM U TORU. SVE POD PAROLOM SIGURNOSTI REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

blembo

14.02.2019 09:46

kara vas dodo ko štuke ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Batagon

14.02.2019 12:05

Baja goni, a kumica zacerava.

Name

Bajker

14.02.2019 09:50

Dzaba sve kad izbrisu dokaze Koje ubio Davida

ODGOVORITE
Name

Drinski Vuk

14.02.2019 09:56

A samo ih postsvite na vidna mjesta tako da i dalje radite sta mozete i sto ste navikli !Uzalud bacanje para samo ode narod vani mozete snimati ptice i golubove!

ODGOVORITE
Name

Da

14.02.2019 09:58

Samo se kriminalci plaše.Ako si pošten što se bojiš?

ODGOVORITE
Name

Maxo

14.02.2019 10:02

samo Tuzbu Ustavnom sudu protiv Kamera jer se time Krse osnovna ljudska Prava. Kako je za pracenje telefona potreban Sudski Nalog a za Video Pracenje nije ??? Video pracenje je veci prekrsaj jer se neprati samo jedno lice (kao npr. jedan broj telefona) nego svako ko je u blizini.

ODGOVORITE
Name

Boro

14.02.2019 10:02

Bože,kakav narod?? Najbitnije je ko će zaraditi???? Pljujete po svemu što se radi,a ne želite ni razmisliti da je to danas u svim većim mjestima potpuno normalno,i da je to stvar koja služi za dobrobit onih koji tu žive.Ma jok,vas boli što će neko zaraditi.Kakvi bolesnici!!!!Samo pljuvanje,rekla-kazala,kritike,pametovanja i sl.I ne treba vam nikakav napredak kad su vam mozgovi ostali u 19.vijeku.Srećom,ima i onih koji se raduju takvim stvarima,razmišljajući o pozitivnoj strani svega toga,a ne smarajući se samo s tim "a-ha,ko će sad od toga zaraditi".

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2019 10:25

Nista neobicno i cudno za 21. vijek. U Sangaju unazad 15 godina postoji ovakav vid nadzora, stim sto je citav grad, svaka ulica i ugao pokrivena kamerama. Sve se prati i sve se vidi. Trendovi u pogledu pametnog upravljanja gradom zahtjevaju razvijanje sistema nadzornih kamera i snezora, tako da u svakom vecem gradu ili razvijenijoj sredini prate svaki vas korak. Google kojeg svakog dana upotrebljavate vec godinama razvija tehnologiju za repoznavanje lica, pokreta i sl. preko svojih i tuđih satelita, nadzornih kamera i sl. Drustvene mreze koje koristite uredno prikupljaju podatke o vama i skladiste ih na razne servere za potrebe usavrsavanja tehnologije i potrebe manipulacije. Tako da ovo nije nista "vau" i nista ovako kako vi predstavljate uzasno. Sve se to desava svaki dan, i mimo nasih bezbjednosnih sluzbi, tako da slobodno mislite da je ovo neke tortura, a google vec godinama zna i prepoznaje vas nacin hodanja, izgled i tako. Informaciono-tehnoloska revolucija vam je ovo, nije prijatna nekad ali svi smo je prihvatili za rad stvari koje nam odgovaraju. Naivno, ali nas je izbor bio. Ende.

ODGOVORITE
Name

Re Re

14.02.2019 11:39

Sve ovo stoji i sve podrzavam.Treba ici sa vremenom.Problem je kod nas kod onih koji nadgledaju i upravljaju cijelim ovim sistemom.Ne vjerujem da u spomenutoj zemlji dolazi do zloupotrebe nadzornih sistema,tj.da neko bude ubijen pa se slucano zagubi ili nestane bas taj snimak,a prije i poslije ima sve.Ako ce vaziti za sve isto i nece biti manipulisanja podrzavam,u suprotnom ne.

Name

Odgovor za Re

14.02.2019 11:40

Da, botino. Šangaj je pravo leglo demokratije i ljudskih sloboda, pa se Burle ugledao na njih. A kad se već radi, bolje je da pare ostanu unutar porodice. Tako narod, jednim udarcem, dva puta dobije po leđima.

Name

jadno

14.02.2019 11:22

Gladan sam

ODGOVORITE
Name

joka

14.02.2019 11:36

u strahu su velike oci pa dokle ovo ide moxda do Begisa

ODGOVORITE
Name

синип

14.02.2019 11:38

Колико ми каснимо за једним Лондоном, па то је страшно...

ODGOVORITE
Name

Quizz

14.02.2019 12:10

London ima 8.8 miliona ljudi - RS ima 1.2 miliona po popisu ali svi znamo da nema vise od 950 000 ljudi. London ima 300 kamera (zvanicne policijske) a RS ce imati 370 kamera. Sta vam radi Lukac i ekipa ...

ODGOVORITE
Name

синип

14.02.2019 12:34

It is estimated that there are 500,000 CCTV cameras dotted around London. (Процјењује се да је по Лондону размјештено 500 хиљада CCTV камера) - https://www.caughtoncamera.net/news/how-many-cctv-cameras-in-london/ Толико о томе.

Name

RE

14.02.2019 12:38

,, PRATITE SVOJU PORODICU, LJUBAVNICE I LJUBAVNIKE,, OTIŠLO JE SVE SAMO STE VI OSTALI PUSTO VAM OSTALO

Name

King

14.02.2019 17:36

Izabrali ste šišanje i guljenje kože, a sada blejite, ćutite i trpite, to i jeste za stoku ...

ODGOVORITE
Name

Kec

15.02.2019 05:55

Ako ovakvih kamera ima i u Londonu na tone,sta je problem?

ODGOVORITE
Name

синип

16.02.2019 10:18

Проблем је што је на власти СНСД а не СДС. Па не могу они да се "огребу" о тендер.