ЛШ: Тотални фудбал храброг Ајакса! Али...

Реал је шампион преживљавања! Домаћин одлично играо, Мадриђани на крају славили – 2:1.  Статива и ВАР зауставили Тадића, Реал славио у Амстердаму! Фудбалери Реал Мадрида савладали су Ајакс 2:1 (0:0) у Амстердаму, у првом мечу осмине финала Лиге шампиона.

Фудбал 13.02.2019 | 23:17
ЛШ: Тотални фудбал храброг Ајакса! Али...
У врло интензивном и атрактивном мечу Реал је повео у 60. минуту голом Карима Бенземе после сјајног продора 18-годишњег Винисијуас Жуниора.

Међутим, 15 минута пре краја Хаким Зијех користи идеално проигравање Давида Нереса са леве стране и матира немоћног Тиба Куртоу за 1:1.

Реал се повукао у завршници меча, Ајакс је појурио преокрет, али је то скупо коштало "копљанике". Мадриђани четири минута пре краја брзом контром стижу до новог вођства и победе 2:1 поготком резервисте Марка Асенсија.

Меч је обележила и употреба ВАР технологије која је поништила гол Ајакса у финишу првог полувремена, због недозвољене позиције Душана Тадића.

Иако је Реал имао више шутева у оквир гола, константно вршио притисак на голмана Онану са 11 шутева, може се рећи да је Ајакс надиграо првака Европе у првих 45 минута.

"Копљаници" су углавном диктирали свој ритам игре, те били ближи вођству на "Јохан Кројф Арени".

Млади амстердамски тим је без имало респекта ушао у дуел са троструким узастопним прваком и од старта кренуо офанзивно ка голу Тиба Куртое.

Предводио их је Душан Тадић који је излуђивао одбрану Реала, а константно је од њега стрепео и Гарет Бејл када се Велшанин враћао да помогне својим дефанзивцима.

Управо је Тадић био најближи поготку, али није имао среће. После првог кикса Реалове одбране добио је лопту у казненом простору, умакао је Рамосу и шутирао скоро за тла, али погађа стативу.

Десетак минута касније сервирао је Хакиму Зијеху зицер, који Мароканац не користи, да би у 41. минуту Ајакс коначно успео да затресе мрежу Реала.

Сјајно се после корнера у петерцу снашао Николас Таљафико, који користи кикс Куртое и одбијену лопту главом убацује у гол.

Међутим, први пут у историји ВАР је употребљен у Лиги шампиона и није обрадовао "копљанике". Судија Дамир Скомина је после гледања успореног снимка констатовао да је Тадић био у недозвољеној позицији, најближи голману Реала кога је притом и блокирао, па је поништен погодак Ајакса.

Меч је настављен у јаком ритму и у другом полувремену, одмах су оба тима имала по шут на гол, али Онана и Куртоа бране ударце Бенземе и Нереса.

Ајакс постепено опет преузима иницијативу, али "копљаници" нису били ни приближно опасни у завршници као у првих 45 минута.

Везисти и дефанзивци Реала су много лакше излазили на крај са ударним иглама Ајакса Тадићем и Зијехом, који су тешко долазили до казненог простора.

А онда је у јеку напада Ајакса уследио хладан туш за домаћи тим. Виснисијус Жуниор добија фантастичну дубинску лопту на левој страни и залеће се ка казненом простору.

Прво је побегао Мазруију кога је успут "патосирао", а потом наређао још неколико играча Ајакса пре него што је сервирао зицер Кариму Бенземи који са 8-9 метара закуцава лопту у мрежу и постиже 60. гол у ЛШ (0:1).

Уследио је нови притисак Ајакса који је тешко стизао до казненог простора Реала. Међутим, 15 минута пре краја "краљ" је капитулирао.

Одузели су "копљаници" лопту у средини терена и експресн избацили на левој страни Нереса, који брзо шаље лопту у петерац директно до Зијеха који тресе мрежу иза Куртоиних леђа (1:1).

Ајакс је имао иницијативу до краја меча, Реал се без Бејла и Бенземе фокусирао на одбрану предности захваљујући голу у гостима.

Међутим, офанзивна игра је скупо коштала "копљанике", Реал из контранапада у 86. минуту стиже до победе у Амстердаму.

Васкес из средине проналази усамљеног Карвахала на десној страни, он прилази казненом и правовремено шаље дијагоналу кроз срце шеснаестерца.

Топта пролази између голмана и дефанзиваца Ајакса до Марка Асенсија који на другој стативи само подмеће лопту и доноси велику предност Мадриђанима (1:2).

У надокнади времена Долберг је имао стопостотну шансу за изједначење, али је слабо захватио лопту која је одскочила, а Куртоа једном руком брани.

Реванш меч у Мадриду на програму је 5. марта.

То је Реал Мадрид у свом основном агрегатном стању. И када га надиграте, он је шампион преживљавања.Вратиће се тим Сантјага Соларија уздигнутих руку у главни град Шпаније, али и поред пораза који може да означи крај (1:2), навијачи и играчи Ајакса не смеју да помисле на плач. Нити да проклињу судбину клету. Покушали су тоталним фудбалом да играју против Реал Мадрида, исијавали су храброшћу и аристократијом. Ипак, ни то није било довољно за овакав Реал.

Најтрофејнији клуб света је чекао и дочекао тренутке инспирације Винисијуса И Марка Асенија и чекирао карту за четвртфинале. Тако да се неће још дуго причати о ономе што су показали момци из Амстердама. Била је то персонификација фудбала чији барјактар је био српски репрезентативац Душан Тадић. Он је паковао, разигравао, дриблао. Остали су га пратили и надограђивали перфектне акције. Промашили су два зицера, један гол им је поништен… Сувише много околности И сувише много проштених возова да глава Реал Мадрида буде исечена на ситне комаде.

Перфкетна акција Винисијуса прекинула је Ајаксову бајку, потом их је докрајчио Асенсио. Погодак Зијехаоставио је наду у чудо.

На једном од сводова арене Јохан Кројф стоји велики напис: “Тхис ис Ајаx”. Симбол величине амтердамског клуба и победничког гена многобројних славних генерација. Баш те гене као да је имао млади тимКопљаника који је добрих 45 минута мучио владајућег шампиона Европе. Вештим миловањем лопте, технички савршеном игром, Ајакс је тотално поништио вредност Реал Мадрида.

До те мере да је у првом полувремену било дивота гледати игру Ајакса. Са Душаном Тадићем као лажном деветом тренер Ерик Тен Хаг тотално је из лежишта избацио одбрану Реал Мадрида. Краљеви су имали више шутева у гол Онане, али све занимљиво дешавало се на другој страин, где је Рамос клизећим стартовима успевао да санира бројне пукотине које је правио Душан Тадић у директним дуелима саКарвахалом и Наћом.

После ударца српског репрезентативца тресла се статива Куртоиног гола, потом је голман Реала одбранио зицер Зијеху, али је у 37. минуту Арена прокључала. Заслужено.

Из корнера је центрирао Ласе Шене, први ударац Таљафика није прошао, али је Куртоа испустио лопту и Аргентинац је главом затресао мрежу. Међутим, Словенац Скомина је погледао снимак и уочио да јеДушан Тадић у офсајду. Ситуација коју ниједна машина не може да расчивија завршила се по вољи Краљева који су се већ помирили са матом. Једноставно, Тадић није био у могућности да реагује и да се склони, али је чињеница да је био најближи Куртои. Ситуација у којој ће се тек причати. Уосталом, код оваквих ситуација се рачуна намера играча да утиче на игру. Да ли је Тадић у овој ситуацији заиста показао намеру да утиче на игру? 

Исијавао је Ајакс самопоуздањем и смелошћу, али се знало да Реал у сваком тренутку може да му испостави цех младости и неискуства. Тако је било. Први минути наставка јасно су показали да ће се Реал мало више питати о дешавањима на терену. Узео је лопту и почео да прети преко Бенземе. Први пут је реаговао Онана, други пут спаса није било.

Изгорео је у офанзивним акцијама десни бек Ајакса Мазрауи, оставио је брисан простор Винисијусу који га је претрчао у спринту, остао је широко Де Лихт да исправи то, а млади Бразилац је као на тацни послужиоБензему. Спаса за Онану није било.

И поред хладног туша нису се предавали играчи Ајакса. Тренер Тен Хаг одлучио је да уведе у игру шпицаДолберга. Награда је брзо стигла. После одузете лопте уследила је акција и центаршут Нереса, те реализацијаЗијеха.

Није ту био крај. Последњи ударац био је резервисан за Реал Марида. Тачку на одличну акцију ставио је резервиста Асенсио. Потом је Долберг за крај одличног меча промашио оно што није смео. 

Лига шампиона, осмина финала:

Ајакс – Реал Мадрид 1:2 (0:0)
Зијех 75 – Бензема 60, Асенсио 86
Јохан Кројф Арена, Амстердам
Гледалаца: 52.000
Главни судија: Дамир Скомина (Словенија)

Ајакс (4-2-1-3): Онана – Таљафико, Блинд, Де Лихт, Мазрауи – Шене (Долберг 73'), Де Јонг – Ван де Бек – Нерес, Тадић, Зијех

Реал (4-3-3): Куртоа – Регулион, Рамос, Наћо, Карвахал – Модрић, Каземиро, Крос – Жуниор, Бензема (Асенсио 73'), Бејл (Васкес 61')

Резултати осмине финала:

уторак

Манчестер јунајтед - Пари сен Жермен 0:2 (0:0)
/Кимпембе 53, Мбапе 60/

Рома - Порто 2:1 (0:0)
/Заниоло 70, 76 - Адријан 79/

среда

Тотенхем - Борусија Дортмунд 3:0 (0:0)
/Сон 47, Вертонген 83, Љоренте 85/

Ајакс - Реал Мадрид 1:2 (0:0)
/Зијеш 75 - Бензема 60, Асенсио 87/

19. фебруар

Олимпик Лион - Барселона (Аренаспорт)
Ливерпул - Бајерн Минхен (Аренаспорт)

20. фебруар

Шалке - Манчестер сити
Атлетико Мадрид - Јувентус

Све утакмице почињу у 21 час. Реванш мечеви су 5, 6, 12. и 13. марта.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар