LŠ: Totalni fudbal hrabrog Ajaksa! Ali...

Real je šampion preživljavanja! Domaćin odlično igrao, Madriđani na kraju slavili – 2:1.  Stativa i VAR zaustavili Tadića, Real slavio u Amsterdamu! Fudbaleri Real Madrida savladali su Ajaks 2:1 (0:0) u Amsterdamu, u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

Fudbal 13.02.2019 | 23:17
LŠ: Totalni fudbal hrabrog Ajaksa! Ali...
U vrlo intenzivnom i atraktivnom meču Real je poveo u 60. minutu golom Karima Benzeme posle sjajnog prodora 18-godišnjeg Vinisijuas Žuniora.

Međutim, 15 minuta pre kraja Hakim Zijeh koristi idealno proigravanje Davida Neresa sa leve strane i matira nemoćnog Tiba Kurtou za 1:1.

Real se povukao u završnici meča, Ajaks je pojurio preokret, ali je to skupo koštalo "kopljanike". Madriđani četiri minuta pre kraja brzom kontrom stižu do novog vođstva i pobede 2:1 pogotkom rezerviste Marka Asensija.

Meč je obeležila i upotreba VAR tehnologije koja je poništila gol Ajaksa u finišu prvog poluvremena, zbog nedozvoljene pozicije Dušana Tadića.

Iako je Real imao više šuteva u okvir gola, konstantno vršio pritisak na golmana Onanu sa 11 šuteva, može se reći da je Ajaks nadigrao prvaka Evrope u prvih 45 minuta.

"Kopljanici" su uglavnom diktirali svoj ritam igre, te bili bliži vođstvu na "Johan Krojf Areni".

Mladi amsterdamski tim je bez imalo respekta ušao u duel sa trostrukim uzastopnim prvakom i od starta krenuo ofanzivno ka golu Tiba Kurtoe.

Predvodio ih je Dušan Tadić koji je izluđivao odbranu Reala, a konstantno je od njega strepeo i Garet Bejl kada se Velšanin vraćao da pomogne svojim defanzivcima.

Upravo je Tadić bio najbliži pogotku, ali nije imao sreće. Posle prvog kiksa Realove odbrane dobio je loptu u kaznenom prostoru, umakao je Ramosu i šutirao skoro za tla, ali pogađa stativu.

Desetak minuta kasnije servirao je Hakimu Zijehu zicer, koji Marokanac ne koristi, da bi u 41. minutu Ajaks konačno uspeo da zatrese mrežu Reala.

Sjajno se posle kornera u petercu snašao Nikolas Taljafiko, koji koristi kiks Kurtoe i odbijenu loptu glavom ubacuje u gol.

Međutim, prvi put u istoriji VAR je upotrebljen u Ligi šampiona i nije obradovao "kopljanike". Sudija Damir Skomina je posle gledanja usporenog snimka konstatovao da je Tadić bio u nedozvoljenoj poziciji, najbliži golmanu Reala koga je pritom i blokirao, pa je poništen pogodak Ajaksa.

Meč je nastavljen u jakom ritmu i u drugom poluvremenu, odmah su oba tima imala po šut na gol, ali Onana i Kurtoa brane udarce Benzeme i Neresa.

Ajaks postepeno opet preuzima inicijativu, ali "kopljanici" nisu bili ni približno opasni u završnici kao u prvih 45 minuta.

Vezisti i defanzivci Reala su mnogo lakše izlazili na kraj sa udarnim iglama Ajaksa Tadićem i Zijehom, koji su teško dolazili do kaznenog prostora.

A onda je u jeku napada Ajaksa usledio hladan tuš za domaći tim. Visnisijus Žunior dobija fantastičnu dubinsku loptu na levoj strani i zaleće se ka kaznenom prostoru.

Prvo je pobegao Mazruiju koga je usput "patosirao", a potom naređao još nekoliko igrača Ajaksa pre nego što je servirao zicer Karimu Benzemi koji sa 8-9 metara zakucava loptu u mrežu i postiže 60. gol u LŠ (0:1).

Usledio je novi pritisak Ajaksa koji je teško stizao do kaznenog prostora Reala. Međutim, 15 minuta pre kraja "kralj" je kapitulirao.

Oduzeli su "kopljanici" loptu u sredini terena i ekspresn izbacili na levoj strani Neresa, koji brzo šalje loptu u peterac direktno do Zijeha koji trese mrežu iza Kurtoinih leđa (1:1).

Ajaks je imao inicijativu do kraja meča, Real se bez Bejla i Benzeme fokusirao na odbranu prednosti zahvaljujući golu u gostima.

Međutim, ofanzivna igra je skupo koštala "kopljanike", Real iz kontranapada u 86. minutu stiže do pobede u Amsterdamu.

Vaskes iz sredine pronalazi usamljenog Karvahala na desnoj strani, on prilazi kaznenom i pravovremeno šalje dijagonalu kroz srce šesnaesterca.

Topta prolazi između golmana i defanzivaca Ajaksa do Marka Asensija koji na drugoj stativi samo podmeće loptu i donosi veliku prednost Madriđanima (1:2).

U nadoknadi vremena Dolberg je imao stopostotnu šansu za izjednačenje, ali je slabo zahvatio loptu koja je odskočila, a Kurtoa jednom rukom brani.

Revanš meč u Madridu na programu je 5. marta.

To je Real Madrid u svom osnovnom agregatnom stanju. I kada ga nadigrate, on je šampion preživljavanja.Vratiće se tim Santjaga Solarija uzdignutih ruku u glavni grad Španije, ali i pored poraza koji može da označi kraj (1:2), navijači i igrači Ajaksa ne smeju da pomisle na plač. Niti da proklinju sudbinu kletu. Pokušali su totalnim fudbalom da igraju protiv Real Madrida, isijavali su hrabrošću i aristokratijom. Ipak, ni to nije bilo dovoljno za ovakav Real.

Najtrofejniji klub sveta je čekao i dočekao trenutke inspiracije Vinisijusa I Marka Asenija i čekirao kartu za četvrtfinale. Tako da se neće još dugo pričati o onome što su pokazali momci iz Amsterdama. Bila je to personifikacija fudbala čiji barjaktar je bio srpski reprezentativac Dušan Tadić. On je pakovao, razigravao, driblao. Ostali su ga pratili i nadograđivali perfektne akcije. Promašili su dva zicera, jedan gol im je poništen… Suviše mnogo okolnosti I suviše mnogo proštenih vozova da glava Real Madrida bude isečena na sitne komade.

Perfketna akcija Vinisijusa prekinula je Ajaksovu bajku, potom ih je dokrajčio Asensio. Pogodak Zijehaostavio je nadu u čudo.

Na jednom od svodova arene Johan Krojf stoji veliki napis: “This is Ajax”. Simbol veličine amterdamskog kluba i pobedničkog gena mnogobrojnih slavnih generacija. Baš te gene kao da je imao mladi timKopljanika koji je dobrih 45 minuta mučio vladajućeg šampiona Evrope. Veštim milovanjem lopte, tehnički savršenom igrom, Ajaks je totalno poništio vrednost Real Madrida.

Do te mere da je u prvom poluvremenu bilo divota gledati igru Ajaksa. Sa Dušanom Tadićem kao lažnom devetom trener Erik Ten Hag totalno je iz ležišta izbacio odbranu Real Madrida. Kraljevi su imali više šuteva u gol Onane, ali sve zanimljivo dešavalo se na drugoj strain, gde je Ramos klizećim startovima uspevao da sanira brojne pukotine koje je pravio Dušan Tadić u direktnim duelima saKarvahalom i Naćom.

Posle udarca srpskog reprezentativca tresla se stativa Kurtoinog gola, potom je golman Reala odbranio zicer Zijehu, ali je u 37. minutu Arena proključala. Zasluženo.

Iz kornera je centrirao Lase Šene, prvi udarac Taljafika nije prošao, ali je Kurtoa ispustio loptu i Argentinac je glavom zatresao mrežu. Međutim, Slovenac Skomina je pogledao snimak i uočio da jeDušan Tadić u ofsajdu. Situacija koju nijedna mašina ne može da rasčivija završila se po volji Kraljeva koji su se već pomirili sa matom. Jednostavno, Tadić nije bio u mogućnosti da reaguje i da se skloni, ali je činjenica da je bio najbliži Kurtoi. Situacija u kojoj će se tek pričati. Uostalom, kod ovakvih situacija se računa namera igrača da utiče na igru. Da li je Tadić u ovoj situaciji zaista pokazao nameru da utiče na igru? 

Isijavao je Ajaks samopouzdanjem i smelošću, ali se znalo da Real u svakom trenutku može da mu ispostavi ceh mladosti i neiskustva. Tako je bilo. Prvi minuti nastavka jasno su pokazali da će se Real malo više pitati o dešavanjima na terenu. Uzeo je loptu i počeo da preti preko Benzeme. Prvi put je reagovao Onana, drugi put spasa nije bilo.

Izgoreo je u ofanzivnim akcijama desni bek Ajaksa Mazraui, ostavio je brisan prostor Vinisijusu koji ga je pretrčao u sprintu, ostao je široko De Liht da ispravi to, a mladi Brazilac je kao na tacni poslužioBenzemu. Spasa za Onanu nije bilo.

I pored hladnog tuša nisu se predavali igrači Ajaksa. Trener Ten Hag odlučio je da uvede u igru špicaDolberga. Nagrada je brzo stigla. Posle oduzete lopte usledila je akcija i centaršut Neresa, te realizacijaZijeha.

Nije tu bio kraj. Poslednji udarac bio je rezervisan za Real Marida. Tačku na odličnu akciju stavio je rezervista Asensio. Potom je Dolberg za kraj odličnog meča promašio ono što nije smeo. 

Liga šampiona, osmina finala:

Ajaks – Real Madrid 1:2 (0:0)
Zijeh 75 – Benzema 60, Asensio 86
Johan Krojf Arena, Amsterdam
Gledalaca: 52.000
Glavni sudija: Damir Skomina (Slovenija)

Ajaks (4-2-1-3): Onana – Taljafiko, Blind, De Liht, Mazraui – Šene (Dolberg 73'), De Jong – Van de Bek – Neres, Tadić, Zijeh

Real (4-3-3): Kurtoa – Regulion, Ramos, Naćo, Karvahal – Modrić, Kazemiro, Kros – Žunior, Benzema (Asensio 73'), Bejl (Vaskes 61')

Rezultati osmine finala:

utorak

Mančester junajted - Pari sen Žermen 0:2 (0:0)
/Kimpembe 53, Mbape 60/

Roma - Porto 2:1 (0:0)
/Zaniolo 70, 76 - Adrijan 79/

sreda

Totenhem - Borusija Dortmund 3:0 (0:0)
/Son 47, Vertongen 83, Ljorente 85/

Ajaks - Real Madrid 1:2 (0:0)
/Ziješ 75 - Benzema 60, Asensio 87/

19. februar

Olimpik Lion - Barselona (Arenasport)
Liverpul - Bajern Minhen (Arenasport)

20. februar

Šalke - Mančester siti
Atletiko Madrid - Juventus

Sve utakmice počinju u 21 čas. Revanš mečevi su 5, 6, 12. i 13. marta.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar