Лидери ХДЗ и СДА: Коалиција у марту

У централи СДА у Сарајеву данас је одржан састанак делегација ове странке и ХДЗ-а БиХ, а предводили су их страначки предсједници Бакир Изетбеговић и Драган Човић.

Босна и Херцеговина 13.02.2019 | 21:04
Лидери ХДЗ и СДА: Коалиција у марту
Након састанка медијима су се обратили лидери странака, који су истакли како се на састанку говорило о успостављању нове власти на федералном и државном нивоу.

- Мислим да смо направили још један корак ка уласку у коалицију на свим нивоима. На кантоналном нивоу је то већ кренуло, мислим да ћемо ускоро имати комплетиран и овај дио бошњачког дијела те коалиције - казао је Изетбеговић.

Након одлука СДП-а у прошлу суботу, наглашава, отворен је простор да се од осталих странака из бошњачког изборног тијела направи тај дио у сљедећих десетак дана.

- Цијеним да ћемо у првој половини марта већ имати дефинисане коалиције – додао је лидер СДА.

- Посебан детаљ је било и конституисање новог сазива Дома народа у Федералном парламенту и цијенимо да би могли већ у првој половини идуће седмице могли имати конституисан Дом народа тако да би се могао усвојити буџет и кроз њега конституисати и Дом народа на државном нивоу - додао је Изетбеговић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић појашњава да је данас разговарано о сарадњи двије странке, евроатлантском путу БиХ и успостављању власти.

- Што се тиче сарадње двије странке, процјењујемо да је она нужна за боље односе у БиХ, за напредак и очување БиХ, и да на том требамо заједно радити јер бојим се да је направљена једна велика штета у задњих годину и по - двије дана, управо у сарадњи двије странке, па се то помало пренесе некад и на представнике два народа у цјелини - истиче Човић.

Оцијенио је да успостављање власти на нижим нивоима иде пристојно или доста добра, и да се лагано поново враћа једно повјерење.

- Што се тиче Савјета министара, наше је увјерење да то морамо урадити одмах, да нема ниједног разлога и било каквих потреба за условљавање било кога, јер то иде на штету свих нас. Условљавање на том нивоу ових партнера нећемо далеко стићи. Тако да, дубоко вјерујем да што прије именујемо мандатара за Савјет министара, добићемо онај неопходни мјесец дана да се читав посао заврши - истакао је Човић.

Нагласио је презначајним формирање власти на нивоу ФБиХ.

- Чим ЦИК БиХ да коначну одлуку, објави се, како то већ приличи, у службеним гласницима, а свакако сам сигуран, ако то неће бити у два дана идуће седмице, да ће бити до краја идуће седмице, да ћемо имати успостављен Дом народа ФБиХ и изабране представнике у Дом народа државе и усвојен буџет и законе који га прате - додао је Човић.

(Вијести)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Боки

13.02.2019 20:12

Гдје вам је трећи лопов из Бакинаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.02.2019 21:51

Полако. немој да зурите до године има времена....!! Битно је да плата стигне на вријеме.

Name

Крузни Ток

14.02.2019 06:43

Бурле је у бироу од ране зоре. Због Батаган-а.

Name

Цето

13.02.2019 20:26

Бакире пази ста радис.Босњака је 50%,аХрвата 9%.А ти само настави да удовољавас Хрватима,ако ста погресно урадис пут ти је за Турску добро знај.Босњацки народ је крвљу платио за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2019 22:04

Нико висе нема право да било ста споцитава Бакиру и да га за било ста криви.Фино је мјесецима покусавао да направи другацију коалицију и СДП као и Комсиц то нису хтјели.Према томе нека нико висе ни ријеци не казе. Да су хтјели другације да буде прихватили би коалицију са Бакиром.Према томе завезите уста и тацка.

Name

Знас ли?

13.02.2019 22:32

БиХ је тронационална дрзава. Устав не казује да неко има висе или мање права, зато сто је веци или мањи народ. Да ли је тако у Свицарској на коју се волимо цесто позивати.

Name

Д

14.02.2019 03:46

Не треба то тако сваћати нико ту никоме не удовољава јер ако смо сви равноправни онда то треба сваћати као договор три у томе примјеру два равноправна народа ,ту нико никоме није подрејен да му се може удовољавати али скраћивати,у БиХ не значи ако једнога народа има више да може доминирати над другим али како ви кажете удовољавати или не удовољавати другим ,три констутивна народа значи само медсебојни договор и то је у БиХ искључиво неминовно

Name

Искрено

13.02.2019 20:29

Додик сада све трпи,нема тамо да се бахати и глуми силу...сада стрлљиво цека,е тамо си мекан ко памук

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

13.02.2019 22:09

Види им њуски лпповски е мој народе говњиве мотке ми морамо узети у руке и омлатити говна лоповска и неписмена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2019 05:46

И ста после

Name

ПУЖ

14.02.2019 04:02

Што журите кад је добро и овако

ОДГОВОРИТЕ
Name

кенгур

14.02.2019 05:55

једном слуге вјерне увјек слуге цвијеце остаје цвијеце а;;е п;;;;;;а

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСА

14.02.2019 05:58

БЛАГО НАМА СЛИЈЕДЕЦЕ ЦЕТИРИ ГОДИНЕ НИ МИЛИМЕТРА НАПРИЈЕД САМО НАЗАД, МА НИСМО БОЉЕ НИ ЗАСЛУЗИЛИ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

16.02.2019 13:21

Ови праве коалицију звану криминал е да има закона ви би сад били у зеници и тамо радили као стоке овако узивате док народ одлази и умире у сиротињи е да вам нану нанину

ОДГОВОРИТЕ