Lideri HDZ i SDA: Koalicija u martu

U centrali SDA u Sarajevu danas je održan sastanak delegacija ove stranke i HDZ-a BiH, a predvodili su ih stranački predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Bosna i Hercegovina 13.02.2019 | 21:04
Lideri HDZ i SDA: Koalicija u martu
Nakon sastanka medijima su se obratili lideri stranaka, koji su istakli kako se na sastanku govorilo o uspostavljanju nove vlasti na federalnom i državnom nivou.

- Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima. Na kantonalnom nivou je to već krenulo, mislim da ćemo uskoro imati kompletiran i ovaj dio bošnjačkog dijela te koalicije - kazao je Izetbegović.

Nakon odluka SDP-a u prošlu subotu, naglašava, otvoren je prostor da se od ostalih stranaka iz bošnjačkog izbornog tijela napravi taj dio u sljedećih desetak dana.

- Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta već imati definisane koalicije – dodao je lider SDA.

- Poseban detalj je bilo i konstituisanje novog saziva Doma naroda u Federalnom parlamentu i cijenimo da bi mogli već u prvoj polovini iduće sedmice mogli imati konstituisan Dom naroda tako da bi se mogao usvojiti budžet i kroz njega konstituisati i Dom naroda na državnom nivou - dodao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pojašnjava da je danas razgovarano o saradnji dvije stranke, evroatlantskom putu BiH i uspostavljanju vlasti.

- Što se tiče saradnje dvije stranke, procjenjujemo da je ona nužna za bolje odnose u BiH, za napredak i očuvanje BiH, i da na tom trebamo zajedno raditi jer bojim se da je napravljena jedna velika šteta u zadnjih godinu i po - dvije dana, upravo u saradnji dvije stranke, pa se to pomalo prenese nekad i na predstavnike dva naroda u cjelini - ističe Čović.

Ocijenio je da uspostavljanje vlasti na nižim nivoima ide pristojno ili dosta dobra, i da se lagano ponovo vraća jedno povjerenje.

- Što se tiče Savjeta ministara, naše je uvjerenje da to moramo uraditi odmah, da nema nijednog razloga i bilo kakvih potreba za uslovljavanje bilo koga, jer to ide na štetu svih nas. Uslovljavanje na tom nivou ovih partnera nećemo daleko stići. Tako da, duboko vjerujem da što prije imenujemo mandatara za Savjet ministara, dobićemo onaj neophodni mjesec dana da se čitav posao završi - istakao je Čović.

Naglasio je preznačajnim formiranje vlasti na nivou FBiH.

- Čim CIK BiH da konačnu odluku, objavi se, kako to već priliči, u službenim glasnicima, a svakako sam siguran, ako to neće biti u dva dana iduće sedmice, da će biti do kraja iduće sedmice, da ćemo imati uspostavljen Dom naroda FBiH i izabrane predstavnike u Dom naroda države i usvojen budžet i zakone koji ga prate - dodao je Čović.

(Vijesti)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Boki

13.02.2019 20:12

Gdje vam je treći lopov iz Bakinaca?

ODGOVORITE
Name

re

13.02.2019 21:51

Polako. nemoj da zurite do godine ima vremena....!! Bitno je da plata stigne na vrijeme.

Name

Kruzni Tok

14.02.2019 06:43

Burle je u birou od rane zore. Zbog Batagan-a.

Name

Ceto

13.02.2019 20:26

Bakire pazi sta radis.Bosnjaka je 50%,aHrvata 9%.A ti samo nastavi da udovoljavas Hrvatima,ako sta pogresno uradis put ti je za Tursku dobro znaj.Bosnjacki narod je krvlju platio za BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2019 22:04

Niko vise nema pravo da bilo sta spocitava Bakiru i da ga za bilo sta krivi.Fino je mjesecima pokusavao da napravi drugaciju koaliciju i SDP kao i Komsic to nisu htjeli.Prema tome neka niko vise ni rijeci ne kaze. Da su htjeli drugacije da bude prihvatili bi koaliciju sa Bakirom.Prema tome zavezite usta i tacka.

Name

Znas li?

13.02.2019 22:32

BiH je tronacionalna drzava. Ustav ne kazuje da neko ima vise ili manje prava, zato sto je veci ili manji narod. Da li je tako u Svicarskoj na koju se volimo cesto pozivati.

Name

D

14.02.2019 03:46

Ne treba to tako svaćati niko tu nikome ne udovoljava jer ako smo svi ravnopravni onda to treba svaćati kao dogovor tri u tome primjeru dva ravnopravna naroda ,tu niko nikome nije podrejen da mu se može udovoljavati ali skraćivati,u BiH ne znači ako jednoga naroda ima više da može dominirati nad drugim ali kako vi kažete udovoljavati ili ne udovoljavati drugim ,tri konstutivna naroda znači samo medsebojni dogovor i to je u BiH isključivo neminovno

Name

Iskreno

13.02.2019 20:29

Dodik sada sve trpi,nema tamo da se bahati i glumi silu...sada strlljivo ceka,e tamo si mekan ko pamuk

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

13.02.2019 22:09

Vidi im njuski lppovski e moj narode govnjive motke mi moramo uzeti u ruke i omlatiti govna lopovska i nepismena

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2019 05:46

I sta posle

Name

PUŽ

14.02.2019 04:02

Što žurite kad je dobro i ovako

ODGOVORITE
Name

kengur

14.02.2019 05:55

jednom sluge vjerne uvjek sluge cvijece ostaje cvijece a;;e p;;;;;;a

ODGOVORITE
Name

MESA

14.02.2019 05:58

BLAGO NAMA SLIJEDECE CETIRI GODINE NI MILIMETRA NAPRIJED SAMO NAZAD, MA NISMO BOLJE NI ZASLUZILI,

ODGOVORITE
Name

brecalo

16.02.2019 13:21

Ovi prave koaliciju zvanu kriminal e da ima zakona vi bi sad bili u zenici i tamo radili kao stoke ovako uzivate dok narod odlazi i umire u sirotinji e da vam nanu naninu

ODGOVORITE