ЛШ: Тотенхем - Дортмунд, или чија ће закрпа бити боља?

Нема Кејна, нема Ројса, али биће страшног фудбала, не сумњајте. . .

Фудбал 13.02.2019 | 16:00
ЛШ: Тотенхем - Дортмунд, или чија ће закрпа бити боља?
Можда по реномеу клубова не може уз раме дербијима као што су Бајерн – Ливерпул, Реал - Ајакс или Атлетико – Јувентус, али окршај Тотенхема и Дортмунда у осмини финала Лиге шампиона гарантује атрактиван фудбал. 

Два тима, или прецизније – два тренера која се не либе да зарад спектакла занемаре тактичке стеге биће лишена двојице најбољих играча за први окршај на лондонском Вемблију. Лусијан Фавр због повреде не може да рачуна на Марка Ројса, док Маурисију Покетину главобољу ствара Хари Кејн. Из истог разлога. Тешко је проценити ко је више ослабљен. Али јасно је да ће онај ко боље „закрпи“ највећу рупу боље проћи. 

Додуше, Певци ће на мегдан Милионерима и без Деле Алија, првог креативца из везног реда. Фавр ту „парира“ с проблемима у задњој линији – пут Острва нису кренули стартних десни бек Пишчек, Јулијан Вајгл, Пако Алкасер и Мануел Аканђи. 

Неко ће сад рећи: па какав нас то фудбал чека вечерас на најчувенијој фудбалској позорници света?! Али не брините, филозофије два клуба и ова два стручњака такве су да ни једни ни други неће дозволити да фудбал "пати" због изостанка главних звезда, па и доброг дела њихових "шегрта". Два тима по много чему сличних карактеристика имају чак сличне статусе у својим земљама и лигама. Изузев актуелне у којој Борусија коло води у Бундеслиги, оба клуба углавном само могу да сањају (не)реалне снове о титули, по правилу снабдевају оне веће и пре свега богатије својим најбољим производима (Дембеле, Обамејан, Хумелс, Левандовски, Пулишић - Бејл, Модрић, Вокер, Бербатов) и по правилу играју најлепши фудбал. 

Е због тога ће овај окршај бити посебно интересантан. Лишени стратешко-тактичких стега које су у последњој деценији оковале фудбал, Фавр и Покетино сигурно неће одступити од својих принципа. Швајцарац је чак познат по својој тврдоглавости да попут Гвардиоле, рецимо, не одустаје од свог система чак и када не иде. А последњих недеља му баш не иде. Ремизирао је са Ајнтрахтом у Франкфурту, испао из ДФБ купа од Вердера, па као шлаг на торту прокоцкао 3:0 протеклог викенда против Хофенхајма на крцатом Вестфалену. А предност у односу на Бајерн све мања и мања. Без обзира на све јуче су га на аеродрому усликали насмејаног. 

"Лусијан је човек који фантастично подноси притисак, не могуће га је узнемирити", причао је у најави вечерашњег окршаја Дитер Хенес, некадашњих спортски директор Херте, клуба где је Фавр радио. "Он и Пеп су сличну по много чему. Имају тај дар да сваког играча учине бољим. Годинама он је само постао емоционалан, ништа више од тога".   

Са Борусијом из Менхенгладбаха Швајцарац је правио сјајне резултате. Његов заштити знак је, међутим, игра. Блистава и лепршава. Директна. На спектакуларан начин Менш је дошао до Лиге шампиона...

"Једно време је све било сјајно, а онда је дошао период када нисмо могли да победимо на девет утакмица заредом. Остао је потпуно миран. Није му падало да памет да мења систем. концепт. Увек смо играли исто. Брзо и лепо за око, чак и када смо губили", присетио се капитен Менша из тог периода Мартин Штранцл. 

Све ово мање-више важи и за Покетина, човека који у последња два прелазна рока није потрошио ни пени?! У данашње време такво пословање спада у научну фантастику. И опет врх табеле. Исти систем, иста концепција, дугорочни планови... Без Кејна све саме победе у првенству и треће место. С утакмицом мање од лидера Манчестер Ситија. Ако бисмо ту Певцима укалкулисали тријумф - ето их на минус два. То је отворена битка за трофеј. 

Шта доноси превагу поред боље "закрпе" за Ројса и Кејна? Две ствари које су у бити и у већини осталих утакмица - таленат и искуство. 

Искуство је оно што врло често уме да однесе превагу у европским утакмицама. На том пољу Певци су нешти „јачи“, мада четвртфинале је већ годинама за њих непремостива препрека када су еврокупови у питању. Борусија спада у најмлађе екипе Европе. Осим Вицела и Гецеа (у тиму који је најављен) код Милионера нема играча који може да се похвали завидном „километражом“ у Лиги шампиона или Лиги Европе. Објективно, то није занемарљив хендикеп, мада како је Борусија протутњала групом можемо закључити да Фаврова млађарија очито не респектује превише староседеоце у ЛШ.

Занимљиво да Енглези у данашњим најавама не величају толико чудесног земљака Џејдона Санча, који је буквално експлодирао ове сезоне и сигурно је спремам и силно мотивисан да на "светој трави" направи дар-мар, колико су импресионирани Акселом Вицелом, ког називају кључем за врата четвртфинала. Заједно са Томасом Дилејнијем Белгијанац је донео неопходну чврстину младом тиму Борусије у везном редом.Ериксен, Сон и друштво мораће прво да пробију тај бедем како би на муке бацили најмлађу одбрану Европе: Хакими и Загаду по 19, Дијало 22 и "тата" Гереиро 25.   

Прошле сезоне Тотенхем је у оквиру групне фазе два пута тукао Борусију – 3:1 и 2:1. Пре три године играли су у првој елиминационој фази Лиге Европе. Немци су тада били бољи – 3:0 код куће и 2:1 на Вајт Харт Лејну. 

ТОТЕНХЕМ - ДОРТМУНД (21.00)

Лондон. 
Стадион Вембли. 
Судија: Мигел Лахоз (Шпанија).

Тотенхем (4-3-1-2): Лорис - Трипијер, Алдервејрелд, Санчез, Фертонген - Сисоко, Дајер, Винкс - Ериксен - Сон, Љоренте. 

Дортмунд: (4-2-3-1): Бурки - Хакими, Дијало, Загаду, Гереиро - Дилејни, Вицел - Санчо, Филип, Брун Ларсен - Геце. 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар