LŠ: Totenhem - Dortmund, ili čija će zakrpa biti bolja?

Nema Kejna, nema Rojsa, ali biće strašnog fudbala, ne sumnjajte. . .

Fudbal 13.02.2019 | 16:00
LŠ: Totenhem - Dortmund, ili čija će zakrpa biti bolja?
Možda po renomeu klubova ne može uz rame derbijima kao što su Bajern – Liverpul, Real - Ajaks ili Atletiko – Juventus, ali okršaj Totenhema i Dortmunda u osmini finala Lige šampiona garantuje atraktivan fudbal. 

Dva tima, ili preciznije – dva trenera koja se ne libe da zarad spektakla zanemare taktičke stege biće lišena dvojice najboljih igrača za prvi okršaj na londonskom Vembliju. Lusijan Favr zbog povrede ne može da računa na Marka Rojsa, dok Maurisiju Poketinu glavobolju stvara Hari Kejn. Iz istog razloga. Teško je proceniti ko je više oslabljen. Ali jasno je da će onaj ko bolje „zakrpi“ najveću rupu bolje proći. 

Doduše, Pevci će na megdan Milionerima i bez Dele Alija, prvog kreativca iz veznog reda. Favr tu „parira“ s problemima u zadnjoj liniji – put Ostrva nisu krenuli startnih desni bek Pišček, Julijan Vajgl, Pako Alkaser i Manuel Akanđi. 

Neko će sad reći: pa kakav nas to fudbal čeka večeras na najčuvenijoj fudbalskoj pozornici sveta?! Ali ne brinite, filozofije dva kluba i ova dva stručnjaka takve su da ni jedni ni drugi neće dozvoliti da fudbal "pati" zbog izostanka glavnih zvezda, pa i dobrog dela njihovih "šegrta". Dva tima po mnogo čemu sličnih karakteristika imaju čak slične statuse u svojim zemljama i ligama. Izuzev aktuelne u kojoj Borusija kolo vodi u Bundesligi, oba kluba uglavnom samo mogu da sanjaju (ne)realne snove o tituli, po pravilu snabdevaju one veće i pre svega bogatije svojim najboljim proizvodima (Dembele, Obamejan, Humels, Levandovski, Pulišić - Bejl, Modrić, Voker, Berbatov) i po pravilu igraju najlepši fudbal. 

E zbog toga će ovaj okršaj biti posebno interesantan. Lišeni strateško-taktičkih stega koje su u poslednjoj deceniji okovale fudbal, Favr i Poketino sigurno neće odstupiti od svojih principa. Švajcarac je čak poznat po svojoj tvrdoglavosti da poput Gvardiole, recimo, ne odustaje od svog sistema čak i kada ne ide. A poslednjih nedelja mu baš ne ide. Remizirao je sa Ajntrahtom u Frankfurtu, ispao iz DFB kupa od Verdera, pa kao šlag na tortu prokockao 3:0 proteklog vikenda protiv Hofenhajma na krcatom Vestfalenu. A prednost u odnosu na Bajern sve manja i manja. Bez obzira na sve juče su ga na aerodromu uslikali nasmejanog. 

"Lusijan je čovek koji fantastično podnosi pritisak, ne moguće ga je uznemiriti", pričao je u najavi večerašnjeg okršaja Diter Henes, nekadašnjih sportski direktor Herte, kluba gde je Favr radio. "On i Pep su sličnu po mnogo čemu. Imaju taj dar da svakog igrača učine boljim. Godinama on je samo postao emocionalan, ništa više od toga".   

Sa Borusijom iz Menhengladbaha Švajcarac je pravio sjajne rezultate. Njegov zaštiti znak je, međutim, igra. Blistava i lepršava. Direktna. Na spektakularan način Menš je došao do Lige šampiona...

"Jedno vreme je sve bilo sjajno, a onda je došao period kada nismo mogli da pobedimo na devet utakmica zaredom. Ostao je potpuno miran. Nije mu padalo da pamet da menja sistem. koncept. Uvek smo igrali isto. Brzo i lepo za oko, čak i kada smo gubili", prisetio se kapiten Menša iz tog perioda Martin Štrancl. 

Sve ovo manje-više važi i za Poketina, čoveka koji u poslednja dva prelazna roka nije potrošio ni peni?! U današnje vreme takvo poslovanje spada u naučnu fantastiku. I opet vrh tabele. Isti sistem, ista koncepcija, dugoročni planovi... Bez Kejna sve same pobede u prvenstvu i treće mesto. S utakmicom manje od lidera Mančester Sitija. Ako bismo tu Pevcima ukalkulisali trijumf - eto ih na minus dva. To je otvorena bitka za trofej. 

Šta donosi prevagu pored bolje "zakrpe" za Rojsa i Kejna? Dve stvari koje su u biti i u većini ostalih utakmica - talenat i iskustvo. 

Iskustvo je ono što vrlo često ume da odnese prevagu u evropskim utakmicama. Na tom polju Pevci su nešti „jači“, mada četvrtfinale je već godinama za njih nepremostiva prepreka kada su evrokupovi u pitanju. Borusija spada u najmlađe ekipe Evrope. Osim Vicela i Gecea (u timu koji je najavljen) kod Milionera nema igrača koji može da se pohvali zavidnom „kilometražom“ u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. Objektivno, to nije zanemarljiv hendikep, mada kako je Borusija protutnjala grupom možemo zaključiti da Favrova mlađarija očito ne respektuje previše starosedeoce u LŠ.

Zanimljivo da Englezi u današnjim najavama ne veličaju toliko čudesnog zemljaka Džejdona Sanča, koji je bukvalno eksplodirao ove sezone i sigurno je spremam i silno motivisan da na "svetoj travi" napravi dar-mar, koliko su impresionirani Akselom Vicelom, kog nazivaju ključem za vrata četvrtfinala. Zajedno sa Tomasom Dilejnijem Belgijanac je doneo neophodnu čvrstinu mladom timu Borusije u veznom redom.Eriksen, Son i društvo moraće prvo da probiju taj bedem kako bi na muke bacili najmlađu odbranu Evrope: Hakimi i Zagadu po 19, Dijalo 22 i "tata" Gereiro 25.   

Prošle sezone Totenhem je u okviru grupne faze dva puta tukao Borusiju – 3:1 i 2:1. Pre tri godine igrali su u prvoj eliminacionoj fazi Lige Evrope. Nemci su tada bili bolji – 3:0 kod kuće i 2:1 na Vajt Hart Lejnu. 

TOTENHEM - DORTMUND (21.00)

London. 
Stadion Vembli. 
Sudija: Migel Lahoz (Španija).

Totenhem (4-3-1-2): Loris - Tripijer, Aldervejreld, Sančez, Fertongen - Sisoko, Dajer, Vinks - Eriksen - Son, Ljorente. 

Dortmund: (4-2-3-1): Burki - Hakimi, Dijalo, Zagadu, Gereiro - Dilejni, Vicel - Sančo, Filip, Brun Larsen - Gece. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar