ЛШ: Ајаксова „мала Барса“ има ову и ниједну шансу!

Али, Краљ је подигао пролећна једра! Може ли талентована генрација Ајакса нешто слично попут оне Ван Галове? Или је Реал упалио моторе за четврту у низу?

Фудбал 13.02.2019 | 15:45
ЛШ: Ајаксова „мала Барса“ има ову и ниједну шансу!
Много тога повезује Ајакс и Барселону, а вечерас ће њихови навијачи бити уједињени у жељи да виде Реал Мадрид на коленима. Али, Краљу се не прети, Краљ се уздигао и неће тек тако некој дечурлији допустити да га обори са трона на којем седи већ три године.

Да се овај меч играо пре два месеца, Ајакс би и те како имао шансе против Реала. Поготово у Амстердаму. Ајакс је јесенас играо страшан фудбал у Лиги шампиона, а Реал је тада био у великој кризи и није личио на себе. Два пута је Ајакс јесенас ремизирао са Бајерном и мало му је фалило да испред Бавараца заврши такмичење по групама.

Талентована генерација Де Лихта, Де Јонга, Ван де Бека, Онане, Долберга, Нереса и осталих младића за којима луди „пола Европе“ је летос појачана искусним играчима попут Душана Тадића и Дејлија Блинда који уз ветерана Хунтелера праве разлику на терену и били су потребни неискусном тиму Копљаника.

Многи су тада повукли паралеле са оном Ван Галовом чудесном генерацијом из средине деведесетих у којој су били Седорф, Давидс, Клајверт, Овермарс, браћа Де Бур, Ван дер Сар, Рајзигер, Кану и тек нешто старији Литаменен и Финиди. И тим младићима тада су били потребни неки искусни саиграчи попут Рајкарда и Блинда да би направили чудо и преко Капеловог Милана се попели на кров Европе.

Времена од тада су се променила, а Ајаксу вечерас опет на путу стоји актуелни првак Европе. Али, Ајакс више није сила као тада нити може неколико година да задржи генерацију са којом би пробао да дође и до пете титуле првака Европе. Нажалост јер ова данашња заиста делује да би могла до чуда ако би остала на окупу три или четири године. Од тога сигурно нема ништа јер прва перла Ајаксовог талентованог тима је већ капарисана за следеће лето. Плејмејкер Френки де Јонг на лето иде у Барселону и ово вечерас му је прва аудиција код каталонске публике против њеног највећег ривала.

Ако би Френки вечерас показао неку магију против Реала, то би му сигурно донело додатни рејтинг и кредит код Каталонаца. У сличној кожи је и талентовани штопер Матијс де Лихт који би на лето такође могао у пакету са Де Јонгом на Камп Ноу. Њих двојица су најтраженији млади играчи Европе у последњих годину дана, а Барса на њима планира темеље нове генерације за наредну деценију. Уосталом, Каталонци најрадије доводе Ајаксову школу јер им је легендарни Јохан Кројф из ње пренео пелцер и ударио темеље клуба какав данас позајемо.

Још једна веза Ајакса и Барселоне је тренер Ерик тен Хаг. Актуелни стратег Копљаника је преузео кормило у финишу сезоне као привремено решење, а потом му је пружена шанса да пласманом у Лигу шампиона продужи мандат. Не само да је успешно прошао три кола квалификација, већ у 12. мечева квалификација и групне фазе није забележио ниједан пораз. И вратио је Ајакс у ноакут фазу Лиге шампиона после 13 година! Реч је о некадашњем помоћнику Пепа Гвардиоле у Бајерну који је на Ајаксову филозофију надоградио и нека Пепова учења из Барселоне која се опет темеље на Ајаксовој филозофији. Тен Хагов Ајакс зато многи виде као „Малу Барселону“.

Али ни велика Барселона у последње време не може да изађе на крај са Реал Мадридом. Краљ се уздигао после хаотичне јесени и опет прети да на пролеће све засени. Слично је било код Зидана када су Меренгеси дизали форму на пролеће и играли најбоље у одлучујућим биткама у Лиги шампиона. Сетите се како су их многи отписивали прошле године у ово време пред мечеве са Пари Сен Жерменом, а онда је класа заблистала и великан се усправио.

На последњих 10 мечева у свима такмичењима, Краљевићи имају осам победа, реми и пораз. Тај један реми је против Барселоне на Камп Ноу, у Купу краља, а тај један пораз је против Леганеса у небитном реванш меч истог такмичења. Реал опет гази. На пет од последњих шест мечева је дао макар три гола. Одиграо је повољан реми на Камп Ноу, поптуно победио и надиграо Атлетико у градском дервију.

Тренер Солари је похватао конце и променио идентитет екипе која се дуго тражила после Зиданових иРоналдових одлазака. Карим Бензема игра у животној форми, млади Винисијус наговештава бриљантну каријеру и прави разлику у битним мечевима, Модрић, Крос и Каземиро се враћају на стари ниво, Рамос и Варантакође, док су Марсело и Бејл све даље од првог тима у којем одавно нема Иска. Реал је упалио пролећне моторе и  од Амстердама креће у још једна историјски подвиг – ка четвртој титули првака Европе.

АЈАКС – РЕАЛ МАДРИД
Стадион: Јохан Кројф Арена. Капацитет: 54.990. Судија: Дамир Скомина (Словенија)

Ајакс (4-3-3): Онана - Мазрауи, Де Лихт, Блинд, Таљафико - Шене, Ван де Бек, Де Јонг - Зијех, Тадић анд Нерес.

Реал Мадрид (4-3-3): Куртоа- Карвахал, Варан, Рамос, Региљон - Модрић, Каземиро, Крос - Васкез, Бензема, Винисијус Жуниор

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар