LŠ: Ajaksova „mala Barsa“ ima ovu i nijednu šansu!

Ali, Kralj je podigao prolećna jedra! Može li talentovana genracija Ajaksa nešto slično poput one Van Galove? Ili je Real upalio motore za četvrtu u nizu?

Fudbal 13.02.2019 | 15:45
LŠ: Ajaksova „mala Barsa“ ima ovu i nijednu šansu!
Mnogo toga povezuje Ajaks i Barselonu, a večeras će njihovi navijači biti ujedinjeni u želji da vide Real Madrid na kolenima. Ali, Kralju se ne preti, Kralj se uzdigao i neće tek tako nekoj dečurliji dopustiti da ga obori sa trona na kojem sedi već tri godine.

Da se ovaj meč igrao pre dva meseca, Ajaks bi i te kako imao šanse protiv Reala. Pogotovo u Amsterdamu. Ajaks je jesenas igrao strašan fudbal u Ligi šampiona, a Real je tada bio u velikoj krizi i nije ličio na sebe. Dva puta je Ajaks jesenas remizirao sa Bajernom i malo mu je falilo da ispred Bavaraca završi takmičenje po grupama.

Talentovana generacija De Lihta, De Jonga, Van de Beka, Onane, Dolberga, Neresa i ostalih mladića za kojima ludi „pola Evrope“ je letos pojačana iskusnim igračima poput Dušana Tadića i Dejlija Blinda koji uz veterana Huntelera prave razliku na terenu i bili su potrebni neiskusnom timu Kopljanika.

Mnogi su tada povukli paralele sa onom Van Galovom čudesnom generacijom iz sredine devedesetih u kojoj su bili Sedorf, Davids, Klajvert, Overmars, braća De Bur, Van der Sar, Rajziger, Kanu i tek nešto stariji Litamenen i Finidi. I tim mladićima tada su bili potrebni neki iskusni saigrači poput Rajkarda i Blinda da bi napravili čudo i preko Kapelovog Milana se popeli na krov Evrope.

Vremena od tada su se promenila, a Ajaksu večeras opet na putu stoji aktuelni prvak Evrope. Ali, Ajaks više nije sila kao tada niti može nekoliko godina da zadrži generaciju sa kojom bi probao da dođe i do pete titule prvaka Evrope. Nažalost jer ova današnja zaista deluje da bi mogla do čuda ako bi ostala na okupu tri ili četiri godine. Od toga sigurno nema ništa jer prva perla Ajaksovog talentovanog tima je već kaparisana za sledeće leto. Plejmejker Frenki de Jong na leto ide u Barselonu i ovo večeras mu je prva audicija kod katalonske publike protiv njenog najvećeg rivala.

Ako bi Frenki večeras pokazao neku magiju protiv Reala, to bi mu sigurno donelo dodatni rejting i kredit kod Katalonaca. U sličnoj koži je i talentovani štoper Matijs de Liht koji bi na leto takođe mogao u paketu sa De Jongom na Kamp Nou. Njih dvojica su najtraženiji mladi igrači Evrope u poslednjih godinu dana, a Barsa na njima planira temelje nove generacije za narednu deceniju. Uostalom, Katalonci najradije dovode Ajaksovu školu jer im je legendarni Johan Krojf iz nje preneo pelcer i udario temelje kluba kakav danas pozajemo.

Još jedna veza Ajaksa i Barselone je trener Erik ten Hag. Aktuelni strateg Kopljanika je preuzeo kormilo u finišu sezone kao privremeno rešenje, a potom mu je pružena šansa da plasmanom u Ligu šampiona produži mandat. Ne samo da je uspešno prošao tri kola kvalifikacija, već u 12. mečeva kvalifikacija i grupne faze nije zabeležio nijedan poraz. I vratio je Ajaks u noakut fazu Lige šampiona posle 13 godina! Reč je o nekadašnjem pomoćniku Pepa Gvardiole u Bajernu koji je na Ajaksovu filozofiju nadogradio i neka Pepova učenja iz Barselone koja se opet temelje na Ajaksovoj filozofiji. Ten Hagov Ajaks zato mnogi vide kao „Malu Barselonu“.

Ali ni velika Barselona u poslednje vreme ne može da izađe na kraj sa Real Madridom. Kralj se uzdigao posle haotične jeseni i opet preti da na proleće sve zaseni. Slično je bilo kod Zidana kada su Merengesi dizali formu na proleće i igrali najbolje u odlučujućim bitkama u Ligi šampiona. Setite se kako su ih mnogi otpisivali prošle godine u ovo vreme pred mečeve sa Pari Sen Žermenom, a onda je klasa zablistala i velikan se uspravio.

Na poslednjih 10 mečeva u svima takmičenjima, Kraljevići imaju osam pobeda, remi i poraz. Taj jedan remi je protiv Barselone na Kamp Nou, u Kupu kralja, a taj jedan poraz je protiv Leganesa u nebitnom revanš meč istog takmičenja. Real opet gazi. Na pet od poslednjih šest mečeva je dao makar tri gola. Odigrao je povoljan remi na Kamp Nou, poptuno pobedio i nadigrao Atletiko u gradskom derviju.

Trener Solari je pohvatao konce i promenio identitet ekipe koja se dugo tražila posle Zidanovih iRonaldovih odlazaka. Karim Benzema igra u životnoj formi, mladi Vinisijus nagoveštava briljantnu karijeru i pravi razliku u bitnim mečevima, Modrić, Kros i Kazemiro se vraćaju na stari nivo, Ramos i Varantakođe, dok su Marselo i Bejl sve dalje od prvog tima u kojem odavno nema Iska. Real je upalio prolećne motore i  od Amsterdama kreće u još jedna istorijski podvig – ka četvrtoj tituli prvaka Evrope.

AJAKS – REAL MADRID
Stadion: Johan Krojf Arena. Kapacitet: 54.990. Sudija: Damir Skomina (Slovenija)

Ajaks (4-3-3): Onana - Mazraui, De Liht, Blind, Taljafiko - Šene, Van de Bek, De Jong - Zijeh, Tadić and Neres.

Real Madrid (4-3-3): Kurtoa- Karvahal, Varan, Ramos, Regiljon - Modrić, Kazemiro, Kros - Vaskez, Benzema, Vinisijus Žunior

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar