Врховни суд РС: "Боска" изгубила спор против "Крајине осигурања"

– Робна кућа „Боска“ изгубила је пред Врховним судом РС вишегодишњи спор у којем је од бањалучког „Крајина осигурања“ покушала наплатити 6,3 милиона КМ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 13.02.2019 | 09:53
Врховни суд РС: "Боска" изгубила спор против "Крајине осигурања"
– Робна кућа „Боска“ изгубила је пред Врховним судом РС вишегодишњи спор у којем је од бањалучког „Крајина осигурања“ покушала наплатити 6,3 милиона КМ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Пресудом Врховног суда РС, која је у нашем посједу, одбијена је ревизија „Боске“ изјављена против пресуде Вишег привредног суда Бањалука из септембра 2018., којом је одбачена њихова жалба.

Првостепеном пресудом Окружног привредног суда у Бањалуци од 12. априла 2018. године одбијен је тужбени захтјев РК „Боска“ којим је тражила да се „Крајина осигурање“ обавеже да јој плати 6,3 милиона КМ и то 5,6 милиона КМ на име неоснованог богаћења и 743.217 КМ на име накнаде штете.

Ту пресуду је потврдио и Виши привредни суд у Бањалуци, након чега је РК „Боска“ уложила ревизију.

„Правилан је закључак нижестепених судова да је тужени кроз извршни поступак остварио принудну наплату на основу рјешења надлежног суда, тако да није тачна тврдња ревидента да на његовој страни постоји неосновано обогаћење у износу од 5,6 милиона КМ“, наведено је у образложењу пресуде Врховног суда РС.



Правни заступник „Крајина осигурања“ Александар Сајић каже да је очекивао овакву одлуку јер су потраживања „Боске“ неоснована, док је директор „Боске“ Љубомир Дакић рекао да нема овлаштења да даје изјаве.

Сајић је истакао да је овај спор посебно важан и због тога што он није био исказан у проспекту када је Навеен Агарwал куповао акције овог друштва, што је касније искористио за покретање арбитраже против РС и БиХ.

„Сад се показује да он није преварен у смислу да је због тога претрпио некакву штету, јер је „Крајина“ добила тај спор“, казао је Сајић.
Спор између „Боске“ и „Крајина осигурања“ траје још од 2012. године, а претходила му је тужба коју је „Крајина“ покренула против „Боске“ због неиспуњења уговора о осигурању захтјевајући исплату 2,8 милиона КМ. С обзиром на то да „Боска“ није одговорила на тужбу, Основни суд је усвојио тужбу и обавезао је да плати „Крајини“ тражени износ.

Међутим, правни заступници „Боске“ су тврдили да робна кућа тужбу никада није добила и да због тога није могла да достави одговор, те је због тога „Боска“ 2012. поднијела тужбу и против РС и против „Крајина осигурања“, наводећи да је због пропуста бањалучког Основног суда морала тај новац да исплати „Крајини“.

Вишегодишњи спор добио је епилог пресудом Окружног привредног суда Бањалука од 22. јуна 2016. године којом је тужба „Боске“ одбијена, а након што су уложили жалбу, ту пресуду је у марту 2017. године потврдио и Виши привредни суд. На ту пресуду „Боска“ је  уложила ревизију Врховном суду РС који је дио жалбе који се односи на „Крајину“ приватио и поступак вратио на поновно одлучивање, а дио који се односи на РС одбацио.

Након тога поступак је кренуо испочетка, РК „Боска“ је повећала тужбени захтјев, али ни и у поновном поступку није успјела да докаже основаност својих навода те су судови одбацили тужбу, а то је сада потврдио и Врховни суд РС.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лиман

13.02.2019 09:12

Јос да надјете украдени уговор о продајивБоске,Па да се зовете врховни народни суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминал 1А

13.02.2019 09:46

Глухановицу, гдје је нестао уговор о продаји Боске? Ција је Боска данас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просто

13.02.2019 10:32

Ако и купац нема уговор, вратити Боску радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

13.02.2019 11:18

Боска иде у власниство Додика а ви мислите и лупајте ста хоцете. Ко вас јб кад сте кукавице од народа. И треба вас понизавати на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Коле

13.02.2019 11:54

Понизавање за народ је мила мајка,треба свакодневно туци јер народ није боље ни заслузио.

Name

Стратбур

13.02.2019 11:22

Правосудна мафија нико не дозивљава соказе судије суде по лицном ставу и убједјењу као у сомалији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав

13.02.2019 14:03

Подржавам Давора нашег, нека истраје до краја велики поздрав за БН. свака вам част!!!

ОДГОВОРИТЕ